Насловна / Србија / Економија / Динкић коначно решио да уништи и српску пољопривреду
Динкић коначно решио да уништи и српску пољопривреду 1

Динкић коначно решио да уништи и српску пољопривреду

– ПРИХВАТИО сам сугестије удружења пољопривредника да променимо део планова за сарадњу са фирмом „Ал Дахра“, односно да им, уместо 9.000 хектара земљишта које је у процесу реституције, понудимо већинско власништво Пољопривредног комбината Београд – каже за „Новости“ министар финансија Млађан Динкић. 

– О томе сам током викенда разговарао и са градоначелником Београда Драганом Ђиласом који је спреман да разговара о продаји већинског пакета ПКБ.

Како за наш лист открива министар Динкић, ова компанија на име неплаћених пореза републици дугује око 3,82 милијарде динара, а које ће се, у случају продаје ПКБ, конвертовати у власништво Републике.

– Тако би Влада, заједно са градом Београдом, уступила „Ал Дахри“ већински пакет, односно 70 одсто овог комбината, а што подразумева и коришћење 26.000 хектара пољопривредног земљишта – објашњава Динкић. – Овој фирми из Абу Дабија било на располагању, заправо, 11 пољопривредних комбината. Они би нам дали новац за изградњу каналске мреже за наводњавање, а било би им плаћено у храни. На тај начин и пољопривредници добијају купце који су сигурне платише.

ПКБ корпорацију, пре годину и по дана, преузео је град Београд, Фирма која је 2010. годину завршила са губитком од 20 милиона, у овој години убележиће плус од десет милиона евра. Иначе, постоје и порески дугови, због којих је ова фирма на 14. месту оних које не плаћају намете држави, из тог периода. Ове године у ПКБ је уложено око пет милиона евра. 

ИНИЦИЈАТИВА

ПОКРАЈИНСКИ секретар за пољопривреду Горан Јешић каже да је он на себе преузео да „пренесе“ многобројне захтеве пољопривредника да се државна земља изузме из продаје.

– Наша сарадња са удружењима пољопривредника дала је први резултат тиме што су Министарство финансија и Влада Србије одлучили да уваже став пољопривредника, који су истицали да се продајом државног земљишта, без лицитације, крши важећи закон – каже Јешић.

 

Новости

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Радници: „Телима ћемо бранити даљу продају земљишта ПKБ-а“ 11

Радници: „Телима ћемо бранити даљу продају земљишта ПKБ-а“

Бивши радници ПKБ-а телима ће бранити распродају преосталог земљишта након што је највећи део парцела …

Држава преварила раднике ПKБ-а, сутра излазе на улице! 12

Држава преварила раднике ПKБ-а, сутра излазе на улице!

Министарство привреде Србије одбило је да се нагоди са радницима и пензионерима Пољопривредног комбината Београд …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *