Ђерђ Сорош и Бил Гејтс и нови корона бизнис
Илустрацијa: NOQ report

Ђерђ Сорош и Бил Гејтс и нови корона бизнис

Конзорцијум инвеститора, који предводе Фонд за економски развој (СЕДФ) Џорџа Сороса и фондација “Бил и Мелинда Гејтс”, финансира откуп британске компаније Молоџик за дијагностичке технологије, која је развила брзи, десетоминутни тест на коронавирус, објавио је Фајненшел тајмс.
Да би извршио аквизицију, конзорцијум је формирао социјално предузеће Global ekses helt (GAH), чији је циљ да прошири приступ доступној медицинској технологији.

Чланови ГАХ-а су наводно спремни да уложе више од 41 милијарде долара за финансирање аквизиције. Трансакција ће обухватити откуп свих постојећих акција Молоџика, укључујући оне које држе две компаније за управљање приватним инвестицијама – Форсатј група и Калкулус капитал.

„Пандемија ковида 19 болно је демонстрирала фундаменталну неједнакости у глобалном јавном здравству, а нарочито круцијални значај приступа дијагностичким алатима који спасавају животе. У овој јединственој трансакцији, филантропски фондови и инвеститори раде заједно на решавању барем једног дела тог недостатка омогућавајући најсавременијем комерцијалном предузећу да усмери све своје ресурсе на решавање једног од најургентнијих проблема јавног здравства на свету“, изјавио је Шон Хинтон, извршни директор компаније СЕДФ.

Молоџик су основали 2003. године Марк Дејвис и његов отац, професор Пол Дејвис, један од твораца првог кућног теста за трудноћу клиар блу. Молоџик развија тестове за разне болести по приступчним ценама, а недавно је добио ЦЕ знак за своје тестове на коронавирус, које компанија планира да продаје по цени од само једног долара по комаду, преносИ Раша тудеј.

Међутим, тест ове фирме за ковид 19 тек треба да буде одобрен за употребу и у Великој Британији и у САД.

Молоџик је недавно од британских власти добио милион фунти (1,4 милиона долара) за развој тестова на ковид 19, али је касније оптужио владу да „цементира“ употребу тих тестова у матичној земљи.

Генерални директор Молоџика Марк Дејвис је поздравио уговор о аквизицији истичући да то значи трансформацију његове компаније у социјално предузеће, за шта је оценио да је „промишљен, логичан и природан корак усмерен на пружање доступне дијагностике и биотехнологије местима која су скрајнута у немилосрдној трци за профитом“.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ХОРОР у ковид болници Крушевац: Унука преминуле открила језиве детаље

ХОРОР у ковид болници Крушевац: Унука преминуле открила језиве детаље

“Ја њу не могу да вратим, али имам страшну потребу да помогнемо другима” – каже …

ДР НЕСТОРОВИЋ о имунитету и могућим лековима за корона вирус

ДР НЕСТОРОВИЋ о имунитету и могућим лековима за корона вирус

Чувени српски пулмолог, педијатар и алерголог доктор Бранимир Несторовић каже да се показало да имунитет …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *