Србија

Вучић је од Србије направио глобалистичку лабораторију!

Аустрија (Немачка је подржала) је тужила ЕУ и ЕК због Урсулиног лобирања да нуклеарке уврсти у “зелену агенду” уз тврдњу да ће нуклеарни отпад заувек уништити екосистем и будућност Европе. Каква случајност, компанија Била Гејтса производи нуклеарке “најновије генерације”, које једине испуњавају Урсулин “зелени” критеријум и препоручене су. Где Сорош, Клаус Шваб и Урусла фон Лајен оком, ту Вучић скоком па је хитро повео Србију и српски народ прескупим нуклеарним путем.

Министар финансија Синиша Мали потписао је у име владе у техничком мандату консултантски уговор са норвешком фирмом “Rystad energy”, која је затим дала свој предлог за побољшање енергетске ситуације у Србији, пише портал Нова.рс.

У овом предлогу, вредном 1,5 милиона долара, као једна од опција спомиње се и коришћење нуклеарне енергије, што опет враћа у фокус идеју изградње српске нуклеарке или, пак, како је председник Вучић у више наврата рекао, могућност да Србија постане сувласник једне такве електране у некој земљи из окружења. Највероватније, у Мађарској.

Како је Нова.рс открила, министар финансија Синиша Мали склопио је у име Владе Србије у техничком мандату, а уз одобрење премијерке Ане Брнабић, уговор са норвешком фирмом “Рyстад енергy”. Ова компанија је ангажована да за 1,5 милиона долара да свој предлог побољшања енергетске ситуације у нашој земљи. У њиховом предлогу, у који је Нова.рс имала увид, стоји да је цео посао подељен у пет фаза.

Србија на нуклеарни погон

У четвртој фази се говори о “Србији на нуклеарни погон”

Како се у поменутом документу наводи, у овој фази биће утврђене дугорочне стратешке прилике за Србију, односно перспективе енергетског сектора до 2050. године.

У том смислу, за Србију ће бити дефинисана три могућа пута – брза транзиција (снажна улагања у нову енергију и нову технологију), спора транзиција (веће ослањање на постојећу енергију, мања улагања у нову), трећа фаза (Србија на нуклеарни погон, коришћење нове нуклеарне технологије).

И тако се тема о српским нуклеаркама поново захуктала.

Зато није чудно што је председник Србије недавно поново говорио о томе, када је рекао да је са мађарским председником Виктором Орбаном опет разговарао да Србија постане сувласник у нуклеарним електранама Пакш 1 и Пакш 2 и да би се то платило новцем или валоризовало сувласништвом у некој српској компанији.

Он је и раније говорио да Србија жели да да постане мањински власник нуклеарне електране у региону, као и да је једна од опција нуклеарка у мађарском граду Пакш. Ипак, ово је био први пут да се спомињало да Србија сама изгради нуклеарну електрану.

Нуклеарке је у децембру 2021. спомињао и човек који је означен кривцем број један за енергетски колапс у земљи и расуло у ЕПС. Реч је о бившем директору ове компаније Милораду Грчићу.

Он је о нуклеаркама причао баш онда кад је одговарао на питање Александра Вучића да ли је свестан сопствене одговорности за колапс који је прошле зиме доживео ЕПС.

Грчић је тада Вучића информисао о ставу старијих колега у ЕПС-у, који сматрају да не треба бежати од нуклеарних електрана у 21. веку. Грчић је појаснио да постоје мале модуларне нуклеарне електране контејнерског типа, са максималним нивоом безбедности, које су у први мах пројектоване само за војне сврхе. Рекао је да је век трајања тих нуклеарки 30 година, потом се ваде и мењају, а период изградње је две плус пет година.

О нуклеаркама је причала и министарка енергетике Зорана Михајловић у новембру 2021.

Говорећи о нуклеарној енергији, Михајловић је истакла да ниједан енергетски извор није идеалан, али да би Србија требало да размишља о нуклеарној енергији с обзиром на то да до 2050. године мора да излази из енергије која се заснива на угљу.
Жртвовање дела ЕПС

Одговарајући на питање да ли Србија озбиљно намерава да се окрене нуклеарној енергији експерт за енергетику Велимир Гавриловић за Нова.рс каже да могућност за то постоји, али да сама изградња једне такве електране траје годинама и да би нас коштала на милијарде евра.

“Сада су многе европске земље прогласиле нуклеарну енергију зеленом енергијом, што је прави парадокс! Да би из европских фондова издвајали подстицаје за оне који желе да улажу у нуклеарке. На репу свих тих европских и светских дешавања догађа се ситуација у Србији и катастрофа у ЕПС, па и код нас поново долазе нуклеарке на дневни ред. Помиње се аранжман са Мађарском и сувласништво на Пакш2. И сад многи кажу супер је да немамо нуклеарку на својој територији, иако је то готово исто као да је у Суботици. Ако мене питате, уколико заиста доносимо одлуку да инвестирамо у нуклеарку , онда је боље финансирати у нешто таво у својој држави”, каже Гавриловић.

У случају сувласништва у мађарској нуклеарци, Вучић је рекао да би се то платило новцем грађана Србије или уступањем (су)власништва у некој српској компанији. Гавриловић је уверен да би ЕПС могли да уступе Мађарима!

“Мислим да је погрешно да Србија троши новац на куповину удела нуклеарке у другој земљи или уступа вредан ресурс попут ЕПС-а да би постала сувласник у тој централи. Ту не би било тендера, па би се поставило питање праве вредности уговора, али и отворио би се простор за сумњу да се у том договору крије још нешто. С друге стране, ако бисмо сад почели да градимо нуклеарку, струју би могли да добијамо тек можда 2028. Што није решење за тренутну енергетску кризу Србије. То је у сваком случају дугорочан пројекат”, закључује Гавриловић.

Aустрија и Немачка НЕЋЕ нуклеарке

Аустрија је пре само неколико дана тужила ЕУ због тога што је сврстала нуклеарну енергију у еколошку и очекују победу на суду.

За разлику од буџеташице Зоране Михајловић из Тузле која гласно лобира за нуклеарке, Министарка енергетике и заштите климе Аустрије Леонора Гевеслер, сматра да су нуклеарке врло опасне.

„Нећемо гледати док ЕУ и Европска комисија лобирањем наметне нуклеарке и фосилне енергенте широм Европе јер тиме угрожава будућност свих нас!“, поручила је министарка.

Аустрија је 11. октобра Европском суду поднела тужбу против „Уредбе о таскономији“ у којој је Европска комисија (председница Урсула фон Лајен) практично изједначила гас и нуклеарну енергију и заједно их уврстила у „еколошке енергенте“ и на тај начин дала подстрек чланицама и кандидатима за улазак у ЕУ да инсталирају нуклеарке.

Луксембург се такође придружио тужби Аустрије, док је Немачка гласала против одлуке Европске комисије и нуклеарки, али је за сада одустала од тужбе.

Гевеслер је казала да ће се Аустрија борити свом снагом против тога да се нуклеарна енергија опере у зелено, алудирајући на прање прљавог новца у легитиман извор прихода.

Тужба Аустрије садржи стручну оцену да „нуклеарна енергије НИЈЕ технологија будућности и да постоји много спорних питања као што је одлагање смртоносног нуклеарног отпада или катастрофалне последице у случају експлозије, тако да нуклеарна енергија никако не може бити увршетена у зелену агенду“.

Компанија америчког милијардера Била Гејтса од прошле године интензивно развија напредне нуклеарне реакторе Terra Power који ће се хладити на бази натријума и гле чуда – једини испуњавају Урсулине зелене критеријуме.

Terra Power ради на реактору које ће купце коштати око милијарду долара (плус оно што се политичари уграде). Крајем 2020. године (Трампова администрација) федерално Министарство енергетике доделило је у сред корона кризе чак 80 милиона долара из буџета Гејтсовој фирми за представљање нове технологије рада нуклеарних реактора, а тада су му обећана и додатна средства из буџета.

“Ова врста чисте енергије потребна нам је у мрежи већ наредне деценије”, изјавио је одушевљени Гејтс том приликом.

У Немачкој су у јануару ове године затворене чак три нуклеарке старије генерације, а тада је најављено да ће „до краја 2022. Немачка дефинитивно престати са коришћењем нуклеарне енергије“.

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Нова.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!