„Ђиласов предлог курса је глупост“

0
(0)

Београд — Економиста Стојан Стаменковић оценио је да је предлог лидера Демократске странке (ДС) Драгана Ђиласа о преласку на фиксни курс динара глупост.

„Урадите то и имаћете црно тржиште (девиза) за врло кратко време“, рекао је он на представљању новог броја економског билтена „Макроекономске анализе и трендови“ у Економском институту.

Стаменковић је рекао да „кад чита 15 Ђиласових мера“ за излазак Србије из кризе „не зна да ли да се смеје или да плаче“.

„То је јако лепо. Ту има неких мера, даћемо субвенцију мало овде, па ћемо дати субвенцију онде и тако даље. Има ту и спорних ствари“,
рекао је он.

Према речима, једна од спорних мера које је предложио Ђилас је формирање развоје банке Србије.

„Пошто смо решили Развојну банку Војводине сад да направимо то и у Србији. Та прича је била присутна и док је ДС била на власти“, рекао је Стаменковић, који је координатор истраживачког пројекта МАТ-а.

Он је поставио питање шта Ђиласу значи то да треба укинути монополе у привреди.

„То је проблем који није нов, али се не укида декретом, већ морате да направите систем који ће створити поље за долазак, оснивање компанија и успостављање конкуренције“, рекао је Стаменковић и као пример навео проблеме које већ годинама има шведска Икеа код реализације плана да дође у Србију.

Председник ДС-а Драган Ђилас је прошле седмице предложио нови програм странке који покретање економије види као кључ за постизање свих циљева.

Ђилас је оценио да држава мора да препозна пољопривреду, прехрамбену индустрију, енергетику, ИТ индустрију и развој инфраструктуре као области у којима Србија има највеће шансе за успех.

Он се заузео за јачање индустрије, формирање развоје и извозне банке, креирање простора за отварање нових државних предузећа у областима у којима постоји јасан државни интерес, пре свега у пољопривреди.

„Избори у овој години не би били добри“
Стаменковић је оценио да би евентуални нови парламентарни избори у Србији у овој години са економског становишта били једнаки катастрофи.

„Распишите изборе ове године и неће бити инвестиција ни ове године. Све ће да стане, да се чека резултат (избора)“, рекао је Стаменковић

Стаменковћ је оценио да су стране директне инвестиције, али и портфолио инвестиције, пут за излазак Србије из кризе.

„Задужување државе није пут којим ћемо изаћи из кризе. Ја се бојим да је то пут са којим ћемо продубити кризу, ако не будемо имали стране директне инвестиције, као и портфолио инвестије које ће затвори платни биланс“, рекао је он.

Напомињући да прогнозе МАТ-а не узимају у обзир нове изборе, Стаменковић је навео да се оцекује да ће индустријска производња у Србији у првом кварталу забележити раст од 2,5 у односу на исти период прошле године.

Према прогнозама МАТ-а, потрошачке цене у првом кварталу ове године биће веће око три одсто него у истом периоду прошле године, док ће извоз робе у еврима биит већи за 15 одсто, а увоз на нивоу првог квартала 2012.

Стаменковић је оценио да је економска полтика Србије на прелазу из 2012. у 2013. годину суочена са хипотеком пада индустријске и пољопривредне производње, та пада привредне активности у целини, оличена у паду БДП-а и паду стандарда.

„Стварају се услови за прекид опадајуће тенденције БДП, али ће његов раст у 2013. остати на нивоу ‘изласка из рупе’ у коју је пао 2012“, оценио је МАТ, у којем је Стаменковић координатор истраживачког пројекта.

Уредник МАТ-а Владимир Вучковић је рекао да децембарски раст индустријске производње од два одсто у оригиналној и 2,1 одсто у десезонираној серији „наговештава нешто боље дане привреде Србије“.

„Има позотивних сиглала да ће индустријска проиозводња наставити да расте и тако утицати на укупно економско стање“, рекао је он.

Вучковић је додао и да је у прошлој години опала за 2,9 подсто, што је, како је истако, мање од очекиване процена, која се кретала од минус три до минус 3,5 одсто.

 

БЕТА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Драган Ђилас: Јово Бакићу, какав ти дил имаш са Вучићем?

0 (0) Господина Јова Бакића сам упознао с јесени 2017. године. Наиме, тада је дао …

Небојша Катић: Курс динара и коефицијент колонизације

3.7 (3) Државе које желе да упропасте своју економију и уђу у дужничку кризу, то …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend