Ђиласови мој до мога

0
(0)

ДЕМОКРАТСКА странка започела је у понедељак нову страницу опозиционог деловања, пошто је формирала 16 ресорних одбора и они ће представљати “владу у сенци”. Координатор овог тима, који ће до средине фебруара припремити план за излазак Србије из кризе, биће Божидар Ђелић.

Лидер демократа Драган Ђилас биће неформални премијер владе демократа, јер ће бити задужен за најважнија питања – економију, запошљавање и односе са синдикатима. У “министарском тиму” су, између осталих, Горан Јешић (пољопривреда), Милица Делевић (спољни и европски послови), Драган Шутановац (безбедност), а поново ће се у рад странке укључити професор Правног факултета Драгор Хибер (правда). Јелена Триван водиће одбор за људска и мањинска права, финансије Душан Никезић, а науку познати генетичар Миодраг Стојковић.

Како нам кажу у врху ДС, сваки шеф 16 ресорних одбора добио је задатак да у што краћем року припреми детаљан план реформи које би странка одмах почела да спроводи ако поново дође на власт.

 

ЈЕРКОВ У ВРХУ НА последњој седници Председништва у Деспотовцу у ово тело кооптирана је и Александра Јерков, која је недавно напустила ЛСВ и прешла код демократа. Она је вратила посланички мандат, али се очекује да ускоро буде именована и за новог портпарола странке.

 

– Спремни смо за изборе уколико буду ове године. Кроз план изласка из кризе, у који ће се укључити и велики број нестраначких личности, показаћемо да увек имамо потез више. Мање ћемо се бавити регионалном сарадњом и спољним пословима а много више здравством, просветом, индустријом, запошљавањем, активном улогом синдиката у политичком и социјалном животу Србије – каже Ђелић за наш лист.

Он је најавио да ће ресорни одбори бити формирани и у покрајинским, градским и општинским одборима демократа.

– Као и свака опозициона странка, и ДС се спрема за изборе и прижељкује их, а сваки ресорни одбор треба да формулише политику у једној области, коју би Скупштина и Влада требало да спроводе – каже Триванова за “Новости.”

Истовремено, ДС наставља и са кадровским “проветравањем” својих редова. Према нашим сазнањима, бивши министри Вук Јеремић и Душан Петровић могли би већ у четвртак да остану без партијских књижица. Тог дана, највероватније, заседаће Извршни одбор странке, како би се заокружио дисциплински поступак против некадашњих функционера владе, који је иницирао председник Драган Ђилас.

Петровић дефинитивно неће послушати партијског шефа и неће вратити посланички мандат, док Јеремић има рок до среде да се званично изјасни. Уколико откаже послушност, биће искључен из странке, као и Петровић.

– Чекам да видим званичну одлуку ГО, али мандат припада мени, а не странци, и нећу га вратити – каже Петровић за “Новости”.

У врху ДС тврде да Петровић већ ради на формирању посланичког клуба уколико буде искључен из странке, а у овом тренутку још три посланика ДС спремни су да му се прикључе. То су Бошко Ристић, Небојша Зеленовић и Миодраг Ђидић. Међутим, Петровић за “Новости” каже да није “у таквим преговорима и плановима”.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићеви плаћеници из „Србија 21“ нуде ДС на локалу по 10.000 евра да изађу на лажне изборе

5 (3) Србија 21 иде на изборе, саопштио је Марко Ђуришић, до јуче други човек …

Етички одбор ДС донео препоруку да Гордана Чомић буде искључена из странке

5 (1) Етички одбор Демократске странке донео је вечерас препоруку да посланица Гордана Чомић буде …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *