fbpx

Ђуровић: Србија дефинитивно постаје тампон зона за мигранте

0
(0)

ДИРЕКТОР Центра за заштиту и пружање помоћи тражиоцима азила Радош Ђуровић оценио је данас да најаве затварања западних граница за даљи прилив миграната указују да ће Србија дефинитивно постати тампон зона за мигранте и последња граница за све избеглице који иду из правца Турске ка Европској унији.

„Уколико и Босна и Херцеговина масовније крене да враћа људе, као што је најављено, имаћемо исти сценарио какав данас имамо на хрватској, мађарској и румунској граници. Људе које свакодневно илегално враћају код нас. Све то указује да смо ми тампон зона миграције, као последња граница из правца Турске у ЕУ. И да ћемо, као такви, остати и у будућности“, рекао је Ђуровић.

У изјави агенцији Бета, Ђуровић је указао да је улаз миграната са јужних граница континуиран а да су могућности Србије да заустави миграцију из правца јужних суседа потпуно ограничене.

„Поготово јер ти суседи у пракси не исказују јаку вољу да се изборе са миграцијом. Конкретно, из наше земље у Бугарску је званично по реадмисији враћено свега троје људи док у Македонију, у прва два месеца ове године, није враћен нико по уговору о реадмисији који имамо са њима“, рекао је Ђуровић.

Он је оценио да је нереално очекивати да ће јужни суседи Србије интензивније сарађивати и координирати рад са Србијом у погледу управљања миграцијама које пролазе кроз те земље из Грчке и Турске јер они желе да се ослободе терета миграције и људи који би, иначе, били заглављени код њих.

„Само у периоду од 10. до 23. маја у Грчку је стигло нових 1.135 миграната, док је од почетка године само у Грчку стигло више од 10.000 људи“, рекао је Ђуровић.

Факти

фото: Гето Србија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Проф. З. Ђерић: Не смемо да дозволимо спровођење у дело Вучићевог плана о броју Срба и емиграната 2028. (видео)

5 (4) – Највећи проблем Србије је наталитет Србије, односно да нас је сваке године …

ИНТЕРВЈУ: Дејан Златановић – Андреј Вучић превози емигранте кроз Србију?! (видео)

5 (2) Гост Славија инфо био је уредник портала Србин.инфо Дејан Петар Златановић. За Славија …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *