Аналитика

До каквих последица ће довести рат у Кореји?

Реалне могућности Северне Кореје да заштити себе у случају војног конфликта су ограничене. Ипак приликом могућег војног разбијања Северне Кореје, САД и њихови савезници ће се суочити са тешкоћама. Ове тешкоће ће бити везане не толико за уништавање основних снага Корејске народе амрије. Много ће акутнији бити проблем заштите цивилног становништва Јужне Кореје и Јапана.

Како истичу аналитичари, у случају оружаног конфликта на Корејском полуострву Северну Кореју очекује дуготрајна америчка ваздушна кампања, уништавање система ПВО, паралисање транспортног система и система управљања, постепено уништавање механизованих јединица и надаље неизбежно уништење.

Истовремено Северна Кореја ће такође бити у стању да нанесе противнику битну штету, изазвавши огромне губитке у економији и жртве међу цивилним становницима Јужне Кореје и Јапана.

Северна Кореја поседује велики парк самоходних артиљеријских система и приколица, чији велики део је концентрисан у региону демилитаризоване зоне и намењен за паљбу по региону Сеула. Ови примитивни али снажни системи, као што је 170-милиметарски топ Коксан могу да нанесу снажан ударац густо насељеним квартовима Јужне Кореје, пре него што буду уништени из ваздуха.

Северна Кореја поседује стотине ракета Нодон и Скад разних модификација, које имају домет од неколико стотина до 1500 километара, а такође ракетама домета око 120 километара, копираним према совјетским ракетама Точка. Највероватније је да ове ракете поседују малу прецизност и мало су ефикасне у војном погледу. Ипак у случају удара по насељеним местима Јапана и Јужне Кореје могу да доведу до великих жртава, а у случају да погоде објекте нуклеарне енегетике или хемијске индустрије могу да изазову еколошку катастрофу.

Коначно, сама по себи ваздушна операција није у стању да доведе до разбијања Северне Кореје. Земља има снажну мрежу подземних објеката, између осталог предузећа, база снабдевања, склоништа за војску и становништво. Значајни део севернокорејских оружаних снага (око 90.000 по подацима Милитари Баланс, по другим подацима 120-200.000 људи) спада у лаку пешадију, прилагођену за деловање у планинским крајевима против технички надмоћног противника. Узимајући у обзир сложени рељеф, напредовање унутар севернокорејске територије може да буде тешко и праћено великим губицима, чак ако систем управљања севернокорејским наоружањем буде оштећен.

Непознати фактор постаје морални дух севернокорејске војске. Ипак у датом тренутку нема основа да се очекује свеопште дезертерство и деморализација севернокорејске армије у случају рата.

Тако за Северну Кореју рат значи гарантовано уништење и погибију државе. Али и за САД и савезнике хиљаде цивилних жртава, штету по економију у милијардама долара, као и дугу, економски и политички скупу војну кампању окупације Северне Кореје.

Приликом извођења такве кампање неизбежно је заоштравање односа САД и њихових савезника са једне стране са Кином и Русијом са друге. РФ и Кина нису заинтересовани за прелазак територије Северне Кореје у зону америчког утицаја и користиће доступне политичке и друге полуге да то омету.

Глобална економска криза и актуни проблеми буџетског дефицита САД чине дату перспективу посебно опасном по светску економију и макроекономску стабилност САД. Тако избијање рата свесном одлуком америчког или свернокорејског руководства чини се мало вероватним. Истовремено, не сме се искључити ескалација војних дејстава због случајног стицаја околности или смаостланих дејастава неке фракције или гурпе интереса са обе стране.

Василиј Кашин,

 

Извор: Глас Русије

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!