fbpx

ДОДИК: Референдума неће бити ако се испуне четири захтева Српске

0
(0)

ПРВИ: Да Суд и Тужилаштво буду независни, а не под утицајем лидера СДА Бакира Изетбеговића, америчке или британске амбасаде

ДРУГИ: Да се обезбеди да се процесуирају сви који су чинили злочине, јер је немогуће да се оставе „недодирнути“ Насер Орић, Атиф Дудаковић и многи други који су чинили злочине против Срба

ТРЕЋИ: Да се промени кривични закон тако да више не намеће и проширује надлежност за суђење Суда и Тужилаштва на штету закона ентитета, који имају своје аутономно правосуђе

ЧЕТВРТИ: Да Суд БиХ у процесима не може ретроактивно да примењује закон, да не може да суди према законима донесеним десет година после рата, већ према законима који су важили у време извршења дела, а то су закони бивше Југославије

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Београду да је Српска спремна да разговара о Суду и Тужилаштву БиХ, а у случају да се испуне четири њена захтјева, престаће и разлози за референдум.

Додик је прецизирао да су ти захтеви: независност Суда и Тужилаштва БиХ, процесуирање свих који су чинили злочине над Србима, промена кривичног закона у делу где се проширују надлежности Суда и Тужилаштва БиХ, као и примена закона који је важио у време извршења кривичног дела.

Говорећи о могућем датуму референдума, Додик је рекао да постоји процедура и да очекује да ће се у том року од 50 дана, након којих би био одржан референдум, разговарати са ауторитетима, међу којима су и Србија и ЕУ, о реализацији ова четири захтева и након тога у Народној скупштини Српске „рећи да је постигнут циљ“.

„Може Суд и Тужилаштво професионално да буде и да се бави ингеренцијама које има по законима БиХ и не може да се меша у правосуђе Републике Српске. Када то завршимо – нестају разлози за рефрендум“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду после сусрета с премијером Србије Александром Вучићем.

Он је подсетио да је то прихватила бивши високи представник ЕУ Кетрин Ештон, а да Бошњаци четири године неће да разговарају о тој теми, јер мисле да силом могу да неправно освоје нешто и да то правно правдају, што не може да се деси.

„Остајемо при својој аргументацији и уколико се не деси договор, остајемо при референдуму“, истакао је Додик.

Он је навео да је Република Српска због низа разлога, попут дешавања у вези са Насером Орићем и свега другог што се дешавало, одлучила да донесе одлуку о референдуму с циљем да утиче на промену те ситуације.

Као први захтев, Додик је рекао да Српска очекује да Суд и Тужилаштво буду независни, да не буду под утицајем лидера СДА Бакира Изетбеговића, америчке или британске амбасаде.

„У Тужилаштву БиХ, у канцеларији број 11, сједи амерички држављанин који се зове Хасан Плех, који у претходних десет година одређује шта тужиоци раде по предметима. Он одређује дневни, седмични приоритет. Ми хоћемо независни Суд и Тужилаштво. То је први захтев“, нагласио је Додик.

Други је, навео је он, да се обезбеди да се процесуирају сви који су чинили злочине, јер је немогуће да се оставе „недодирнути“ Насер Орић, Атиф Дудаковић и многи други који су чинили злочине против Срба.

Председник Српске је појаснио да је трећи захтев промена кривичног закона у којем се намеће и проширује надлежност за суђење Суда и Тужилаштва по законима ентитета, који имају своје аутономно правосуђе.

Додик је рекао да је четврти захтев да Суд БиХ у процесима не може ретроактивно да примјењује закон, подсетивши да је високи представник у БиХ наметнуо да се суди према законима донесеним десет година после рата, а не према законима који су важили у време извршења дела, а то су закони бивше Југославије.

„То су те четири ствари. Ако се то реши у овом времену, а то је био основ договора мене и госпође Ештон, ми ништа друго не тражимо. Ми у овом тренутку не одлучујемо о томе да ли ће бити више референдума или неће. Уколико се ове четири ствари поправе, постигне неки циљ – зашто ће нам онда референдум“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, ако се не постигне договор, онда ће референдум бити одржан.

Додик је поновио да је спреман да разговара са „свима на свету о референдуму“, као и да оде у Сарајеву да о томе разговара.

„Довољно је да ме позову и ја ћу увек разговарати. Ја немам проблем, имам аргументацију. Није ме срамота. Спреман сам да разговарам са свима на овом свету, да прочитамо Устав, Дејтон и кажем – ОК, није спорно и поред тих услова што нема у Уставу Суда и Тужилаштва, да га уредимо на начин који ће одговарати свима. Ако није тако, како је могуће да је пола БиХ против тога и да нешто фунционише? Немогуће је“, навео је Додик.

Коментаришући изјаве неких аналитичара да би у случају референдума високи представник у БиХ могао да суспендује и референдум и власт у Српској, Додик је рекао да високи представник „нема Службени гласник, па не може ништа урадити у Републици Српској“.

„Мора да формира Службени гласник да би могао објавити. Овако не може ништа објавити. Зато се већ пати годинама“, сматра Додик.

„Ми покушавамо да направимо нормалну БиХ. Ови други покушавају да је направе ненормалну. Она је недоношче које сада одлази у сферу ненормалности коју не можете да решите“, оценио је Додик.

„Ми смо морали. Ово није акција, него реакција на ту једну издајничку спиралу Младена Босића, Младена Иванића и њихових сарадника који тамо то раде“, рекао је Додик, подсетивши да је Иванић изабран гласовима Бошњака за члана Председништва БиХ.

Он је навео да је Жељка Цвијановић на изборима за члана Председништва БиХ имала 25.000 више српских гласова него Младен Иванић, а тек када су се укључили бошњачки гласови – Иванић је победио са око 7.000 гласова разлике.

„Легитимно. Не кажем да то није у реду, али мора да се зна због политичког деловања које сада можемо да видимо и начинима на које се то ради. Та спирала нас је довела до тога да Српска мора да се брани“, рекао је Додик.

Одговарајући на питање – да ли високи представници раде на помирењу народа у БиХ – Додик је рекао да да то никада нису чинили, као и да се у амбасадама у Сарајеву плаше окупљања људи, који узвикују „Алаху екбер“.

„Сви они тамо што седе по амбасадама у Сарајеву, престрашени су од реаговања муслимана, они се боје да ће им пред њихове канцеларије доћи 10.000 оних који ће викати – Алаху екбер!. То је њихов страх и они се зато тако и понашају. Због тога треба разумети део њиховог понашања. Иначе, када са нама седе, причају нешто другачије“, навео је Додик.

Додик каже да високи представник није допринео да се БиХ конституише на дејтонском принципу, већ створио антидејтонску БиХ, против које се Српска бори.

„Тај исти високи представник нас оптужује да наводно кршимо Дејтон. Апсурд до апсурда. Као што ни предлог британске резолуције није био усмерен да дође до помирења у БиХ, такво је и понашање високог представника, а најзлочестији је био Педи Ешдаун“, оценио је Додик.

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Земљотрес у Херцеговини, осетио се и у Београду у 10.20 часова (видео)

5 (1) САРАЈЕВО – Након низа земљотреса са епицентром у Албанији, данас у 10:20 сати …

Мигранти долазе у Босну као колонисти

0 (0) БАЊАЛУКА – Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да му мигранти …

Један коментар

  1. Tako treba reagovati i zastititi prava i razvoj reublike Srpske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *