ДЕМОНТАЖА ВОЈСКЕ: Завршна фаза демилитаризације Србије по жељама НАТО

0
(0)

У потпуној тишини, далеко од јавности, Министарство одбране и Војска Србије, приступили су, по налогу НАТО пакта, последњој фази разоружавања и уништавања одбрамбене моћи земље. Под изговором да је реч о усклађивњу са стандардима ове алијансе, Министарство одбране Србије масовно продаје или уништава тешка наоружања, ракетне и радарске системе. У Војсци Србије, командни кадар ће ускоро користи енглески језик као службени, а официри више не могу да напредују ако га добро не савладају. Приватизовне су ли уништене све оне државне компаније које су деценијама храниле и облачиле војску. Од некада озбиљне армије, остало је неколико мањих бригада, разбацаних по Србији без смисла и потребе.

Првом половином ове године Министарство одбране Србије најавило је да ће продати више од 500 тенкова и хаубица, 220 оклопнх возила и преко 20 хиљада комада лаког наоружања. Тај процес је данас увелико у току. Дирекција Министарства одбране за набавке и продају, понудила је купцима 282 тенка Т-55 и 220 оклопних транспортера (М-60, М-80, БТР-50, БТР-60) и противоклопна оруђа типа ПОЛО као и хаубице од 105 и 155 милиметара.

Цена је била далеко испод реалне, све се углавном продаје под ставком „старо гвожђе“, а обавезу да се „ослободи“ толике количине наоружања и опреме, Министарство одбране добило је директно из команде НАТО пакта!

Колико је Министарство одбране било ревносно у овом послу масовог разоружања Војске Србије, говори и податак да је на продају стављено чак 1.100 противавионских топова, дакле, комплетна противваздушна одбрана Војске Србије!

На продају је и 26 вишецевних ракетних лансера М-63, што је несхватљиво, јер је небо Србије практично остало потпуно небрањено. Да би ликвидација противваздушне одбране сасвим успела, из наоружања и опреме Војске Србије, избачена су и три радара типа СНАР-10 за такозвано контрабатирање непријатељске артиљерије! Сва три су већ нашла купца по багателнм ценама.

Процес одавно започетог разоружања Србије и њена „демилитаризација“, још није готов, али је у завршној фази. Долазак високе делегације НАТО пака у Србију, поводом разоружања и „усклађивања са НАТО стандардима“, протекао је тихо и неприметно.

Наиме, делегацију је предводио један од највиших функционера ове алијансе, Френк Боланд, помоћник генералног секретара Алијансе на позицији шефа Директората за планирање снага НАТО, који је у складу са такозваним програмом ПАРП (Процес прегледа и планова) вршио „процену“, тачније речено, контролу и инспекцију стања у систему одбране Србије са тежиштем на Војсци Србије, ради успостављања „нове командне одговорности“ и регулисања односа на релацији надређени-подређени. Дакле, НАТО командује, а оно што је остало од Војске Србије, извршава наредбе.

Руски војни стручњаци оценили су ову ситуацију као „Вучићев неповратни пут“, јер је његова влада урадила нешто супротно Уставом декларисаној војној неутралности.

Понижавање и демонтажа Војске Србије, не дешава се само кроз разоружавање, него и кроз ликвидацију наменских предузећа, која су деценијама производили за војне потребе. Најпре је пресечен канал преко кога се војска хранила.

Приватизација Митроса, 29. Новембра, Јухора и многих стратешких предузећа којих се сећају сви који су икада обукли војничке чизме са натписа на конзервама СДО-а прекинула је линију снабдевања храном.

Војска је остала и без одеће, такође пропадањем компанија и гиганата текстилне индустрије Јумко, Нитекс, Први мај, фабрике коже у Руми. Уместо тога, гладна, гола, боса и голорука Војска Србије, приступила је некаквом програму ПРИЗМА који надгледају из НАТО пакта, а који је широм отворио врата страним и домаћим мешетарима и војним лиферантима, да зарађују на пљачки војног буџета. Истовремено, у сред зграде Генералштаба, постављена је канцеларија ове алијансе. Да ли је то израз прокламоване самосталности и суверености?

Са армија на корпусе, са корпуса на бригаде, са бригада на батаљоне, тако је пропадала Војска Србије. Вишак наоружања који Запад боли још од како су га видели приликом повлачења Приштинског корпуса претворио се у нерентабилан. Подсећања ради, немачка индустрија је под параваном пољопривредних машина уздигла своју ратну машинерију између два рата.

НАТО шему нове организације и формације која се данас примењује у Србији, успоставио пре више од десет година британски генерал-мајор Џон Мур-Бик који се показао као стручњак за уништавање система одбране и безбедности у британским колонијама попут Србије…

Кад су он и њему сродни „стручњаци“ видели да Србија располаже са: око 1.100 тенкова, преко 850 оклопних борбених возила, више од 3.750 артиљеријских оруђа великог калибра, 155 авиона, 53 хеликоптера, прионули су на посао да обећају поткупљеним српским властима да ће их убудуће НАТО пакт штитити, те да им оружје уопште не треба! …

НАТО пакт је већ успео да редукује нашу копнену војску на смо шест бригада – четири условно мешовите (комбиноване), једне артиљеријске и једне специјалне бригаде, које у свом саставу могу располагати, по количини, симболичном тешком борбеном техником. Остале јединице копнене војске нису ни од каквог значаја.

Ето и одговора на питање зашто тенкове више нема ко да задужује и одржава тешка наоружања. Нема копнене војске! Мале бригаде уместо армије и дивизија које смо имали пре сто година!

Овако сломљена и слабо спремна војска „према НАТО захтевима“, која се базира на бригадама (чији су батаљони као основне тактичке јединице без икаквог смисла распоређује по Србији) као најјачим саставима, нема никакав смисао свог постојања. То је и био циљ НАТО пакта.

Више нико и не пита, где је тешка борбена техника Војске Србије? Где је завршио велики део оних око 800 тенкова, који нису доступни садашњој Војсци Србије нити их има у свом организацијском саставу?

У тренуцима док све остале околне војске, које су или чланице НАТО-а или дубоко у процесу учлањења, јачају своје борбене капацитете и врше припреме за могући сукоб глобалних размера и сасвим гурнуо, самоубилачки удар на Русију (а то значи и на Србију), Србија је без оружја!

У Федерацији БиХ, све бивше југословенске војне фабрике раде за НАТО пакт. Војску албанског Косова већ наоружавају парама Вучићевих „пријатеља“ из Емирата. Хрватска је строго под командом НАТО пакта и дато јој је у задатак да „прати развој прилагођавање Србије НАТО стандардима“.

Некада је чак и Краљевина Србија имала по неколико армија и десетине дивизија, а данас мале бригаде „по НАТО стандардима“, трагикомично глуме војску које више нема.

Докле се стигло са уништавањем војне технике, говори и податак да је прошле године, због тендерских малверзација у Министарству одбране, ухапшен референт Управе за снадбевање, који је за сваки продати тенк наводно узимао мито од 2.500 евра.

Продао је чак 20 тенкова. На тендеру за продају наоружања и војне опреме, он је привилегованим фирмама продао 20 расходованих тенкова Т-55А. Ова војна возила претходно су сечена на делове, а потом по повлаштеним условима продата компанији „ЦПР импекс“ из Београда, „Техноремонту“ из Темерина и „Ауто-импорту“ из Горњег Милановца. Али, његов грех је био у томе што није поделио паре са министром одбране и војним врхом, који раде исто то само мало друкчије: продају, секу и наплаћују, а новац одлази за потребе сервисирања олигархије на власти.
А 1. Енглески уместо српског језика

Српски офцири убудуће могу да рачунају на напредовање у служби само ако буду добро научили енглески језик, који им је на неки начин већ сада службени језик. Пре било каквог професионалног искуства, познавање, владање и активно коришћење енглеског језика према стандарду СТАНАГ 6001. који је прописао НАТО пакт, сада је и Србија прихватила кроз такозвани ПЕЛТ – Програм оспособљавања у области енглеског језика (ПЕЛТ – Партнерсхип Пројецт фор Енглисх Лангуаге Траининг).

мајор Горан Митровић

©Гето Србија

материјал: Лист апротив мафије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија се опростила од патријарха Иринеја

3 (2) Митрополит Хризостом: Патријарх Иринеј је био достојан учитеља патријарха Павла. Руски патријарх: Бог …

Другосрбијанци око Патријаршије

3.4 (7) Од првог часа када су се појавиле шпекулације о смрти српског Патријарха Иринеја …

9 Коментара

 1. Miroslav Jovanović

  Pa, NATO odavno želi da se SVI demilitarizuju! Ali, hajde da to učine PRVO ONI- pa nas će da pregaze kao plitak potok-a čime da se branimo KRETENČINE!

 2. Миша Јовановић

  Са оваквом владом заслужујемо да нас нема.
  Многи Јевреји су веровали да им се ништа неће десити у нацистичкој Немачкој па знамо како су завршили. Нас ће да истребе још више од Јевреја. Народе пробуди се. Уништиће нас.

 3. KASNO JE ZA BUDJENJE.

 4. Драгојла Дробњаковић

  МА кад буде требало сви по праћку у руке и право у чело…еј црна Србијо шта дочекасмо…

 5. Jeste prodao Srbiju i dok mi jedva prezivljavamo kao narod on sa Danom letuje , trenutno, na Sv Stefanu gde placa lezaljku dnevno 75 evra… Boze sto ne pogledas dole.

 6. Za ove BITANGE I PROTUVE najcelishodniji lek je glogov medikament od dr Cepeš Vladimira, alternativno kineski PbZn od 9 mm, triput dnevno !!!

 7. Eto A.V.završava ,uspešno svoju peddrsku i izdajničku misiju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend