fbpx

Догодине глад: Скромне и сетва и жетва

0
(0)

Пољопривредници користе сваки моменат за пролећне радове, али упозоравају. Трошкови ратара ове сезоне и до 35 одсто већи него прошле године

У Србији би, иначе, овог пролећа, како се процењује, кукурузом требало да буде засејано око 1,2 милиона хектара. Сунцокрет би требало да заузме око 170.000 хектара, соја око 160.000. План да шећерна репа заузме око 60.000 хектара, међутим, биће, због кашњења, тешко испуњен.

Небојша Поповчак, из Сремске Митровице, планира да засеје четири јутра соје и четири јутра кукуруза.

– Када сам почео да рачунам, дошао сам до закључка да је сетва за 35 одсто скупља него прошле године – каже Поповчак. – Гориво смо, прошле године, плаћали 80 динара, са сада је 148 динара. Субвенција би, истина, требало да стигне, али, тек у мају. Скупље је и семе, и то од 15 до 20 одсто, а скупља су и средства за заштиту, као и семе. Сигурности у исплати субвенција нема, тако да сам ја, од прошле године, прво преполовио број свиња које гајим, са 80 на 40 комада, а сада већ размишљам и да одустанем од това.

Мирослав Киш, председник Асоцијације пољопривредника, напомиње како управо цена горива, и поред тога што ће део новца бити враћен, прави велики притисак на пољопривреднике.

– На селу, после прошлогодишње суше и слабих приноса, нема пара, тако да је сваки издатак, а посебно овај за гориво, веома велик – истиче Киш. – То ће, наравно, довести до смањења агротехничких мера у сетви, а то ће, нажалост, довести до тога да се не могу очекивати ни рекордни приноси.

НЕМА ПОМОЋИ

ЂОРЂЕ Бугарин, секретар Удружења пољопривреде, Привредне коморе Војводине, напомиње како новац из аграрног буџета за ову годину још није почео да стиже до пољопривредника.

– Нажалост, немамо ни адекватне кредитне линије у пословним банкама, које би, са повољним каматама, пратиле овај посао, а држава није одобрила субвенционисање каматних стопа, за кредите за сетву – каже Бугарин, који је уверен да ће сетва бити приведена крају до 1. маја.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Жетва сунцокрета за десетак дана, још се не зна откупна цена

5 (2) Жетва сунцокрета започеће за десетак дана, а произвођачи ће род предавати откупљивачима на …

Завршена жетва: Пшенице мање него лане

5 (1) Директор Удружења „Жита Србије“ Вукосав Саковић изјавио је за „Вести“ да је жетва …

Један коментар

  1. KO BRE RAZMISLJA O TROSKU KAD TE TRAKTOR ISTROSI RACUN DODJE NA KRAJU GODINE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *