понедељак , 23 новембра 2020

Док бивши радници „Жупе” протестују, поверенику стечајног управника – награда

0
(0)

Крушевац – Око две стотине некадашњих радника Хемијске индустрије „Жупа”, појачани колегама из „14. октобра”, протестовало је испред зграде Скупштине града због немогућности да из стечајне масе наплате зараде, за које имају и правоснажне судске пресуде.

Повереник стечајног управника (кога је именовала Агенција за лиценцирање стечајних управника) успешно је продао „Жупу” крајем прошле године београдском предузећу „Еуком” за 316,2 милиона динара (око 2,5 милиона евра) и за то добио законску награду од 3,5 милиона динара, што изазива огорчење некадашњих радника, али и Самосталног синдиката у Крушевцу.

У Самосталном синдикату су, иначе, оценили да је продајна цена коректна у поређењу са првом из 2005. године (која је потом поништена) за 3,8 милиона евра, јер је то предузеће тада било далеко вредније у техничко-технолошком погледу.

Ипак, бивши радници се не мире са чињеницом да су, законски, сврстани у трећи ред поверилаца и да из стечајне масе могу да наплате тек осам до десет одсто дуга, који износи око четири стотине милиона динара, а њих је 400.

Стечајна маса за расподелу повериоцима је, иначе, износила око четири милиона евра. Повериоци првог и другог реда су добили око два милиона, па је за трећи остало два милиона. Међу повериоцима трећег реда су и неке пословне банке, које потражују око 20 милиона евра.

– Недопустиво и неправедно је да стечајни управник добије 3,5 милиона динара за наводно успешну продају „Жупе”, а да радници не могу да наплате зараде из периода од 2011. до 2015. године. Незадовољни смо досадашњим разговорима са представницима власти, односно надлежног министарства. Држава је та која је продавала „Жупу” и држава мора да нам омогући да наплатимо своја потраживања. Уколико се то не догоди, тражићемо помоћ европских институција, а Србија ће то питање морати да решава у процесу отварања предстојећих поглавља за улазак у Европску унију – рекао је Срђан Милетић, некадашњи синдикални лидер „Жупе”.

Аутор: Р. Станковић, Политика.рс

Фото Р. Станковић

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Излепили Владу Србијe: Једемо увозно лоше месо уместо говедину нашег сељака (видео)

5 (2) Потпредседник Странке слободе и правде Дејан Булатовић данас је, у уторак 25. августа …

Лекари огорчени због изјаве Данице Грујичић

4.4 (25) „Уједињени против ковида“ су, „изузетно уважавајући стручност проф.др Данице Грујичић у области неурохирургије, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend