Докторка хемије: Због количине отрова у ваздуху, у Београду ризик од добијања канцера
фото: Роберт Атанасовски, АФП, Гети фото

Докторка хемије: Због количине отрова у ваздуху, у Београду ризик од добијања канцера

5
(8)

Истраживања атмосферских честица у урбаној зони Београда показала су да у ваздуху доминирају честице мање од 500 нанометара које филтери не могу да зауставе и у којима су најтоксичнији елементи као што су арсен, жива, ванадијум, уранијум, никл, изјавила је научна сарадница на београдском Институту за хемију и технологију Драгана Ђорђевић.

Она је за портал УГС „Независност“ рекла да резултати истраживања о загађењима из највећих српских термоелектрана указују да Термоелектрана „Никола Тесла“ годишње емитује око 30.000 тона прашине токсичног садржаја.

По њеној оцени, депоније пепела те термоелектране и оне у Костолцу „веома утичу на водотокове и угрожавају изворе водоснабдевања“.

„Истраживањима смо утврдили да је популација у Београду изложена ризику од канцера због концентрација арсена и хрома у ваздуху. За арсен знамо да долази из обреновачких термоелектрана, док хром може да се повеже са железаром у Смедереву“, навела је Ђорђевић и додала да претпоставља да је такво аерозагађење у целој Србији иако на терену није било мерења каква су рађена у Београду.

Декан Шумарског факултета Ратко Ристић истакао је да на проактивну политику заштите животне средине обавезују и међународне конвенције, али да је проблем што се у Србији не поштују ни домаћи прописи.

Он је подсетио на неколико „несхватљивих државних пројеката“, попут иницијативе да се на Авали, у заштићеној зони, направи ски-стаза, што би подразумевало да се посече значајан део висококвалитетне шуме која је била заштићена још у време „неписменог књаза Милоша“.

Као негативан пример навео је и план да се на београдској Ади Циганлији прошире постојећи голф терени на рачун шуме која је заштита савских обалских насипа и нагласио да би такав пројекат представљао „потпуно одсуство друштвене правде“ јер се на постојећим голф тереним површине 14 хектара у просеку дневно нађе максимално 150 људи док се на плажама Аде Циганлије на површини од 18 хектара скупи и 300.000 корисника дневно.

Он је рекао да озбиљну забринутост изазива намера да се на Кошутњаку изгради 340.000 квадрата стамбеног простора јер би сеча дрвећа и уградња огромних количина бетона и асфалта „озбиљно угрозила благотоворан климатски утицај Кошутњака на главни град“.

Фонет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Чиле први у свету по вакцинацији и броју оболелих, општи локдаун

Чиле први у свету по вакцинацији и броју оболелих, општи локдаун

4.7 (3) Поставља се питање како су сиромашне земље попут Србије и Чилеа лидери у …

МИГРАНТИ обили кућу Николе Пашића у центру Београда, штета 700.000 динара

МИГРАНТИ обили кућу Николе Пашића у центру Београда, штета 700.000 динара

4.9 (7) Кућа Николе Пашића у Француској 21 на Старом граду обијена је јутрос око …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend