ДОЛАРИ КРЕЋУ КУЋИ! Кина ће – суочи ли се са одливом капитала – распродавати америчке државне обвезнице

ПРОШЛЕ недеље је званични Пекинг наложио банкама да пријављују Народној банци Кине све новчане трансакције веће од 50.000 јуана (7,1 хиљада долара.). Раније се захтев тицао само износа већих од 200 хиљада јуана.

Прекограничне трансакције физичких лица веће од 20 хиљада јуана такође морају бити пријављене регулатору.

Затим је, већ следеће ноћи, кинески монетарни регулатор – Државна управа за контролу промета стране валуте (SAFE) – обзнанила нова ограничења чији је циљ затварање рупа за прање новца и незаконито изношење капитала у иностранство.

Задржане су квоте у износу 50 хиљада долара годишње по човеку, које се тичу куповине стране имовине, нарочито непокретности, још ће грађани одсад бити принуђени да поштују и драконске прописе који их обавезују на откривање информација.

Купци девиза ће приликом трансакција морати да наведу како планирају да искористе новац. Осим тога, становници континенталне Кине ће бити ограничени приликом коришћења стране валуте за куповину непокретности у иностранству, хартија од вредности, за осигуравајућа и инвестициона улагања.

Одсад ће Кинези моћи да троше новац у иностранству на туризам, студирање, пословна путовања и здравствене услуге.

То значи да је ограничена свака куповина офшор имовине.

Стручњаци истичу да ће увођење таквих ограничења довести до још паничнијег одлива капитала и да зато Пекинг сигурно неће постићи свој главни циљ. Државни медији наводе да су уведене „тајне мере контроле“ у покушају да се изглади ситуација, али да то још не даје жељене резултате.

Зато су два дана након увођења ових правила кинески регулатори решили да се не шале са неодређеним дефиницијама.

Власти су признале да су проучавале „могуће сценарије динамике девизног курса и одлива капитала у 2017. години на основу модела, стрес-тестова и истраживања“ и да припремају „планове за случај непредвиђених околности“, наводи Bloomberg.

Међу тим плановима фигурира предлог појединим земљама, као што су Турска и Венецуела, да конвертују део девизних резерви у јуан.

Што је још важније, Кина је најавила могућност смањења резерви пласираних у америчке државне обвезнице. Ниво смањења зависиће од динамике одлива капитала и интервенција на тржишту. Другим речима, то је најнегативнији сценарио, мада многи економисти истичу да је сасвим реалан.

Судећи по тону у изјавама и активном раду на поменутом плану, Пекинг ће управо тако и поступити, ако јуан настави да пада.

Не чуди што је после тих изјава јуан почео нагло да расте, вративши се на 6,95 за долар.

Факти

Актуелно

Трамп најавио нове тарифе на кинеску робу у вредности од 200 милијарди долара

Амерички председник САД Доналд Трaмп je најавио увећање тарифа у трговинском рату са Кином, те …

АМЕРИКА У ШОКУ: Неко је поставио супер-радар на Куби, види је као на длану!

Која нација је управо изградила гигантску радарску куполу на Куби која може да шпијунира базе …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons