Доста је серендања више, у вези непријатељске политике ЦГ предузимајте одмах конкретне кораке!

Доста је серендања више, у вези непријатељске политике ЦГ предузимајте одмах конкретне кораке!

Министар спољних послова Никола Селаковић изненађен је саопштењем црногорске дипломатије, која је „изразила чуђење због реакције на резолуцију о Сребреници“.

Он је у саопштењу навео да га је изненадио „циничан тон“ Министарства спољних послова Црне Горе.

„Сматрам да је неумесно у истом саопштењу позивати се на пријатељство и братство грађана Црне Горе и Србије, а онда износити одбрану документа чија се злонамерност према српском народу не може оповргнути никаквим накнадним читањима и објашњењима. Придике црногорског министарства на рачун српских медија и представника власти, због тога што су раскринкали праве намере доносилаца Резолуције о Сребреници и што садржај тог документа природно не доживљавају као ’пружену руку пријатељства‘, плод су озбиљне политичке хипокризије, и немају никакве везе се Србијом, већ само са унутрашњим проблемима Црне Горе, у које се Србија није мешала нити ће се мешати“, навео је Селаковић.

Он је одбацио и осудио „фразирање појединих црногорских политичара о наводним мешањима Србије у унутрашње ствари Црне Горе“, јер, како каже, није Србија признала рецимо Боку као независну државу, али је зато званична „Црна Гора признала једнострано проглашену сецесију Приштине у лику тзв. Републике Косово, односно подржала најдиректнији атак на суверенитет и територијалну целовитост Србије“.

„Није Србија доносила резолуције о Црној Гори и сеирила када су грађане Црне Горе неки стигматизовали због ратних операција у Конавлима, или када су неки црногорски национални спев ‘Горски вијенац‘ описивали као апологију злочина над муслиманима. Па исти тај Хашки трибунал на чије се пресуде позива црногорски парламент је у процесу против Радована Караџића ’Горски вијенац‘ тумачио као идеолошку основу злочина над Бошњацима у Босни и Херцеговини током рата ’90-их. Није Србија, за разлику од Црне Горе, слала своје представнике на манифестације којима се глорификује убијање и протеривање Црногораца, а Подгорица је имала свог представника у Книну на прослави догађаја који је несумњиво највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата“, навео је шеф српске дипломатије.

„Али шта је то што црногорско Министарство спољних (вањских) послова замера Србији? Замера јој на писању таблоидних медија о Црној Гори, а тамошњи медији, без разлике да ли су таблоидни или нетаблоидни, оптуживали су председника Србије Александра Вучића ни мање ни више него за покушај државног удара у Црној Гори, који се састојао у томе што је рекао да није знао да црногорски премијер долази у Београд на договор са патријархом српским, до кога није ни дошло. Заклањање Министарства спољних (вањских) послова Црне Горе иза фраза о непостојању колективне одговорности за злочине су апсурдне, јер црногорски парламент није персонализовао своју осуду догађаја у Сребреници, чиме је, иако се тврди супротно, недвосмислено покушао да стигматизује читав српски народ“, додао је он.

Министар Селаковић наводи да све речи о братству и пријатељству, о историјској блискости и савезништвима, које наводи Министарство спољних (вањских) послова Црне Горе, „губе на значају када се суоче са конкретним делима, а побројао сам само нека од њих”.

„Министарство спољних послова Србије, на чијем сам челу, настојаће да сваком својом изјавом и делом доприноси изградњи добросуседских односа, јачању угледа Србије и водити бригу о припадницима српског народа, где год да живи, али није нити ће бити џак за ударање и нема и непомична мета за упућивање неоснованих и неодрживих критика на рачун Републике Србије и припадника српског народа“, образложио је шеф дипломатије наше земље.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Црна Гора: ОГОЉЕСМО, запленише нам 1.4 тоне кокаина па сад и 350 кила ганџе...

Црна Гора: ОГОЉЕСМО, запленише нам 1.4 тоне кокаина па сад и 350 кила ганџе…

Црногорска полиција ухапсила је две особе из Бара због покушаја кријумчарења 352,7 килограма марихуане, саопштено …

Послао си снајперисту прво у Београд а онда и на српског патријархја. Не био ти ја у кожи...

Послао си снајперисту прво у Београд а онда и на српског патријархја. Не био ти ја у кожи…

ПОДГОРИЦА – Великосрпски национализам жели да искористи геополитичко преслагање, без обзира што је то Балкан …

Један коментар

 1. Стеван Бошњак

  Замислимо координатни систем у чијем је центру Србија.
  Сваки координатни систем има 4 квадранта.
  Данас су то, политички гледано: НАТО=Први квадрант , ЕУ= Други квадрант, РУСИЈА=Трећи квадрант, КИНА=Четврти квадрант.
  Јуче, кроз Историју, то су били неки Други, сутра, у Будућности, ће бити неки Трећи.
  Замислимо сад ИСПРАВНУ=УСПЕШНУ= ДУГОТРАЈНУ политику Србије:
  То је круг, ужи или шири који историјски пулсира, круг који пролази кроз сва 4 квадранта и чији је центар Србија. Тај круг може бити и НУЛА-кад се падне у ропство, може бити и бесконачно велики, а може заузимати и сва стања између речена два.
  Најважније је поштовати вечна начела Математике и у Политици:
  Твој Народ и Твоја Земља УВЕК МОРАЈУ БИТИ ЦЕНТАР УНИВЕРЗАЛНОГ КООРДИНАТНОГ СИСТЕМА И ТВОГ КРУГА КОЈИ ПРОЛАЗИ КРОЗ СВА ЧЕТИРИ КВАДРАНТА.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *