Др Несторовић дигао глас против корона затварања: Маску не носим, а вакцине…

Др Несторовић дигао глас против корона затварања: Маску не носим, а вакцине…

Питање је да ли уопште имамо епидемију. За сада још немамо потврду, пре пар данаје донета декларација коју су свим медији прећутали. То су три најгуледнија епидемиолога, апосле је више хиљада лекара то потписало, између осталих и ја. Они позивају на селективни приступ, да млађи живе нормално, а да се старији штите.

Ово је после више месеци ћутања изјавио др Бранислав Несторовић и додао:

– Велики број људи има угружену егзистеницију. Ја сам често цитирао хрватског епидемиолога Рудана који је рекао „ово је моменат када можете да бирате да се заразите“. Негде у јуну су Швајцарци радили студију, која је показала да у тојземљи у тренутку изазивање апидемије имали стопу имунитета 42%. Мислим да је код нас доста више. Многи су се већ суочили са вирусом.

– Индијска докторка је рекла да сматра да је у Енглеској имунитет 60%. У Шведској су мислили да су прво погрешили, они су краје јуна имали више од 5.000 људи, а још до саданису прешли број од 6.000. Они су само погрешили јер нису добро заштитили домове за старе.

– У већини земаља скоро половина умрлих је била у домовима за старе. Тако да смо ми имали добру стратегију заштите старих. Боље је лети се заразити,када је имунитет јачи, а не сад.

– Сад има неколико проблема. ПРви је ПЦР тест, он открива део вируса, он може бити и мртав. Ви кад почнете масовно тестирања имате велики број заражених, али је питање колико је то болесних. Што више тестирате, имате већи број. Реално је број умрлих. Али ми немамо довољно обдукција, доказа. Реалну смртност не знамо.

– Доста је остављено широко да земље уводе препоруке СЗО. Није дефинисано колико је размак између теста и смрти. Има доста методолошких проблема. Обзиром да је колективни имунитет у Европи око 60%, не знам шта ће се даље догађати. Не свиђа ми се што многе владе и даље гурају политику затварања. У Немачкој сухтели да уведу пропис да не можете да боравите и спавате у хотелу у некој другој покрајини.

– Имамо озбиљне сукобе научника, који се свађају. Пуно је политике, интереса, све је испреплетано.

– Не можете да носите маску цео дан. Маска која кошта 300 долара штити. Хируршке маске сунаправљене да штите пацијента од хирурга. Ако се носе као што се носи код нас онда не штите.

– НИсам носио маску сем на седницама Кризног штаба. Мени је посао да радим са болесним људима, ако мислим да пацијент баш има озбиљну болест ја ставим маску. Маска је фластер, то су епидемиолози рекли да се носи да би људи се осетили заштићени. Маске не треба да носе здрави људи. Не знамо ко је заражен, онајкоји има симптоме или позитиван тест.

– Ја не носим маску, осим тамо где је обавезно. Не верујем у ту причу а онај ко се плаши нек носи маску. Не носим маску на радном месту. Мој лични утисак је да се већина људи не плаши много од короне, или што се не плаше или што су уморни од короне. Сад људи и негирају да вирус не постоји. То су претеривања. Вирус постоји, опасан је за одређену групу људи. Деца нису угрожена.

– Битка за вакцину је новац. Ја сам русофил али ни руска вакцина није испитана. Епидемија ће се завршити када довољан број људи стекне имунитет. Ја мислим да неће код нас бити неког великог скока заражених. У Хрватској су одлагали, нису тестирали, пуштали су људе због туризма. Одлука је на политичарима, они морају да пазе какве одлуке доносе. Ако привреда посрне, а посрнуће, питање је ко ће да гласа за њих.

– Немогуће је све људе вакцинисати и произвести толику количину вакцина. Ми увек инсисирамо на рањивим групама, и велико је питање какав ће вакцина имати ефекат на њих. Ми знамо да су онима после 65 слабији резултати вакцинације.

– Политичари први треба да засучу рукав, и да дају лични пример. Ја не би примио вакцину, нисам присталица тога. Код овог вируса је немогуће да он опстане 5-10 година. Он ће измутирати као нешто друго, или постати сезонски.

– Мислим да сад много знамо о вирусу. Ево и лек ремедвесир не смањује смртност и не скраћује боравак у болници – рекао је др Несторовић за „Курир“.

Курир.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

НЕМА ОДУСТАЈАЊА ОД КОВИД ПРОПУСНИЦА: Ђерлек - Све је спремно за увођење, очекује се седница Штаба

НЕМА ОДУСТАЈАЊА ОД КОВИД ПРОПУСНИЦА: Ђерлек – Све је спремно за увођење, очекује се седница Штаба

ОД ковид пропусница нисмо одустали, напротив, све је спремно за њихово увођење – рекао је …

Вишеслав Хаџи Тановић: Ово је прва вакцина која мења генску структуру човека, не знамо какве ће бити последице (видео)

Вишеслав Хаџи Тановић: Ово је прва вакцина која мења генску структуру човека, не знамо какве ће бити последице (видео)

Ми не знамо какве ће бити последице по човека након ових вакцина јер први пут …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *