Драган Ђилас: РТС је лични сервис Александра Вучића који народ плаћа са сто милиона евра годишње

0
(0)

РТС је био дужан да отвори дебату о проблемима у Србији у којој су морали да учествују и власт и опозиција, каже један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас, коментаришући упад у РТС приликом протеста “1 од 5 милиона”.

Ђилас говори и о оцени директора РТС Драгана Бујошевића да је протест након тога изгубио легитимет, али и да ли је на њима место моторним тестерама.

Мислите ли да вам је све ово помогло да будете ближи остварењу циљева протеста “1 од 5 милиона”?

Вучић се инати, криминализује све који другачије мисле, укида сваку могућност за дијалог, показује чак и отворену мржњу према грађанима који га не подржавају

– Истина о томе како влада Александар Вучић који је отео све институције у Србији и злоупотребљава их за себе и странку, та истина се све више пробија до великог броја људи и поред пропаганде његових медија против опозиције и слободних људи на улицама који демонстрирају. Циљеви протеста нису испуњени, јер нема одговора на захтеве ко је убио Оливера Ивановића, ко су налогодавци напада на Борка Стефановића, нема побољшања услова у медијима да почну истинито да информишу, а и сами знате шта су све наши захтеви… Оно што се ипак показало јесте да се народ ослободио страха од тираније у којој је већ седам година и да је Вучић јучерашњом конференцијом показао ниво своје неспособности да влада Србијом. Човек се инати, криминализује све који другачије мисле, укида сваку могућност за дијалог, показује чак и отворену мржњу према грађанима који га не подржавају. Он води политику подељене земље и то је много, много опасно. Не можете да будете председник Србије ако опозицију после седам година власти оптужујете за уништитеље земље, ако презире део народа који није за њега, ако лажира неуспехе и успехе…

Како је упад у РТС, притисак на новинаре и пробијање ограде Председништва начин за остваривање политичких циљева протеста?

Србија улази у политичку кризу, јер Вучић одбија да ослободи свог утицаја чак и јавни сервис, који грађани Србије плаћају са сто милиона евра годишње и који припада народу Србије и мора бити слободан

– РТС је био дужан да отвори дебату о проблемима у Србији у којој су морали да учествују и власт и опозиција. Да ли је могуће да РТС нема ниједну емисију о томе шта се заиста догађа у Србији? Србија улази у политичку кризу, јер Вучић одбија да ослободи свог утицаја чак и јавни сервис, који грађани Србије плаћају са сто милиона евра годишње и који припада народу Србије и мора бити слободан. Уместо два минута у дневнику за опозицију, он радије бира репресију и шаље полицију на демонстранте. Увек сам за мир и борим се искрено против насиља. Искључивошћу и поделама и Вучић и РТС довели су до тога да грађани буду бесни јер РТС брани режим уместо да истинито информише грађане. РТС је дозволио да пушта програм „Пинка“ и да шири мржњу на начин на који су то некада радили Митевић, Милановић и Вучелић. То је лични јавни сервис Александра Вучића.

Да ли је, као што каже Бујошевић, упадом у РТС протест изгубио легитимитет?

РТС никада не објављује ниједну лаж Александра Вучића и својим извештавањем прави од Србије земљу са лажном стварношћу

– РТС је одавно изгубио легитимитет још од када никада није направио емисију о Јутки и насиљу над женама, о покушају убиства новинара у Гроцкој, о ширењу страха и пребијању грађана који су против власти од Жеље и екипе, о људима који добијају претње ако не иду на митинге Вучића, о женама које избацују са посла да би посао добијали Мартиновићи и Орлићи… Али када Бујошевић добије налог да се појави у Дневнику РТС да најави да је протест изгубио легитимитет, он је већ политичар, Вучићев послушник са налогом из кабинета шта да каже и као такав он нема лични кредибилитет да било шта оцењује, а камоли да потцењује грађане Србије који траже само слободу. Потцењује оне исте грађане које игнорише кад их сакрива у програму. Није могуће сакрити протест људи који се буне зато што им је лоше и који не желе да живе у репресији. Ово је неуралгичан тренутак у земљи зато што се РТС овако понаша, директно стаје на страну власти, никада не објављује ниједну лаж Александра Вучића и својим извештавањем прави од Србије земљу са лажном стварношћу. Протести су легалан начин демократског изражавања и не могу их ни Бујошевић ни Вучић гумицом избрисати.

Председник Србије каже да је радикализација протеста последица завршетка неких истрага у којима се помиње и ваше име?

– Он у овој земљи и оптужује и пресуђује, хапси и шаље у затвор, годинама већ гледамо како се преко његових медија људима најављује робија, како се криминализују и затим те исте такозване криминалце пушта на слободу у недостатку доказа. Искористи их по традицији само уз помоћ силе за свој политички рејтинг. И то баш он, он као диктатор који је разорио сваку некада независну институцију. Каже данас тај Минхаузен да ми никад не би пружио руку јер сам ја, како тврди, украо 500 милиона преко четири фирме. Пре повратка у политику трчао је да ме сретне и понуди ми да будем кандидат за потпредседника владе или градоначелник, свестан са каквим дилетантима неспособним ради. Ја сам одбио Александра Вучића и све његове понуде, и то рекао јавно јер је највећи лажов и штеточина у историји Србије. Он и његово најближе окружење имају више новца него што су видела наша највећа јавна предузећа икада у историји. Он је човек који лично одлучује када се Арапима поклањају милијарде и када се руши Београд због њих. Ми смо постали једна колонија у којој он даје без тендера свакоме шта жели само да опстане на власти.

Ја сам увек редовно плаћао порез у овој земљи, нисам чак ни фирму продао преко офшора, како то раде његови најближи сарадници, желећи да испуним све обавезе плаћања у Србији. Имао сам најуспешнију фирму у овом делу Европе и разумем да је некоме ко је добио први посао у политици и никад ништа није радио у животу, осим што су га издржавали грађани, несхватљиво да постоје способни људи. Све што буде радио против мене биће политички напад и подметање јер је јасно да сматра да ако мене уклони јер му јавна криминализација мене није дала резултате, да ће зауставити протесте и покушати да уплаши све остале. То му неће проћи, једном ће институције бити слободне.

Фантоми су забавна група, електрична тестера је била уметнички перформанс

А да ли је моторним тестерама место у РТС-у, на протесту? Свесни сте да ће уз упад, ломљење стакла… ретко ко то протумачити као део перформанса?

– Сви знају да фантоми као забавна група праве пародију на страшну стварност коју живимо. Претпостављам да им је идеја била да подсете на Савамалу, на фантоме Малог и Весића, који су везивали људе и рушили простор за БГ на води, а Стефановићева полиција се правила да не постоји и игнорисала позиве грађана. Као у неким земљама Јужне Америке у страшној прошлости, упадне група са фантомкама, веже људе, један сироти човек умре од стреса и нико до данас не одговара. Сад урушавају Београд из дана у дан, бетонирају га, режу дрвеће и та електрична тестера је, верујем, била део уметничког перформанса шта раде напредњаци, да су у стању да оштете Калемегданску тврђаву зарад гондоле. Жао ми је ако се неко на РТС-у од радника уплашио те тестере, опозиција никада није ни према коме примењивала насиље, нити ће икада то радити. Можда би они то и знали, или чак ко су фантоми, или шта је Савамала или како се урушава Калемегдан – да су икада изашли на терен да о томе известе своје гледаоце. Овако су својевољно одлучили да раде у Вучићевом логору све шта им он захтева под строгом контролом наредника Бујошевића и Стефановића. Сваког дана лажу грађане Србије, и то је већ одавно кривично дело.

Шта ће бити даље с протестима?

– О плановима не одлучујем ја сам, већ ћемо о томе разговарати са грађанима, познатим личностима и у оквиру странака које су ставиле своје потписе на уговор са народом. Могу само да поручим грађанима које је данас Вучић поново слагао да се не плаши и да је он тврд орах, да је он одавно убуђали орах који само споља делује да има кору, а унутра је већ труо од лажи и обмана и нема ниједан успешан резултат у својој владавини. Такав орах кврцне и кад се пипне прстом. Његова владавина лажима постала је та танка убуђала кора и колико год нам поручује да се не плаши, знамо да му је страх огроман, свестан да је постао најомраженији владар у историји Србије и да народ више неће да ћути. Мораће да омогући слободне изборе у Србији и слободне медије.

(Блиц)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мило Ломпар: Вучићева издаја националних интереса је огољена у потпуности! (видео)

5 (3) Мило Ломпар је српски историчар књижевности, редовни професор Филолошког факултета Универзитета у Београду, …

Ричард Хас: Ако постамеричка ера има датум почетка – онда је то 6. јануар 2021.

4.5 (4) * Шеф америчког савета за спољне односе Ричард ХАС, који је близак и …

Један коментар

  1. VELIKO HVALA GOSPODINU ZORANU STANOJEVICU SA RTS KOJI JE JEDINI IZASAO KAO COVEK PRED NAROD, KOJI JE POZVAO BULJOVECICA DA IZADJE IZ ZADNJICE VELIKOG CORKA I DODJE PRED NAROD, KOJI JE REKAO STRANIM NOVINARIMA ISTINU O ONOM STO SE DESAVALO, KOJI JE REKAO DA NIKAKVOG NASILJA NIJE BILO OD STRANE NARODA, NITI DEMOLIRANJA, KAKO JE KEPEC SLINA PEDERCIC IZJAVIO I LAGAO!
    HVALA!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend