НАТО потровао српску децу рођену после 1999. године

0
(0)

Деца рођена између 1999. и 2015. године била су изложена токсичном фактору који је утицао да буду подложни малигним болестима, показало је истраживање Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године које је представљено данас.

Председник те Комисије Дарко Лакетић казао је новинарима у Скупштини Србије да се истраживање односило само на децу, јер су она мање изложена другим факторима ризика попут пушења.

Истраживање је спроведено у сарадњи са Институтом за јавно здравље „др Милан Јовановић Батут”, а показало је да су најчешћи тумори код деце старе до четири године неуроектодермали, код оних од пет до девет година тумори крви, од 10 – 14 година тумор мозга, а од 15-18 године солидни тумори.

„Ово истраживање нам недвосмислено показује да је више генерација у одређеном осетљивом периоду било изложено неком фактору који их је учинио осетљивијим за обољевање од одређене малигне болести у односу на друге генерације у истом узрасту”, рекао је Лакетић.

Лакетић је казао да Србија има новац за истраживање последица НАТО бомбардовања, као и стручњаке, али није сигуран да има довољно софистициране опреме, те да ће морати да је, или набави, или да се ослони на партнере из иностранства који ту опрему имају.

„Мислим на Италијане који су нам предали целокупну документацију њихове Комисије и понудили помоћ за анализу биохемијску или токсиколоску”, казао је Лакетић.

Он је оценио да је бомбардовање 1999. године оставило несагледиве последице по Србију за коју је рекао да је „земља жртва” која, не само из својих, већ из цивилизацијских разлога мора да сачува истину „за опомену и наук себи и другима”.

„Нисам сигурам да постоји јединствена национална свест о страдању Србије у НАТО агресији 1999. године, али таква несрећа у целокупној српској историји не може се и не сме заборавити, нити умањивати или прилагођавати према потребама и интересима великих или малих сила”, рекао је он.

Комисија за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље грађана Србије основана је прошле године, преноси Бета.

Бета, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Огољена истина о „ФАЈЗЕРОВОЈ ВАКЦИНИ“ против корона вируса

4.7 (12) Здравствени радник у америчкој држави Аљаска добио је озбиљну алергијску реакцију након што …

У Вучићевој Србији крем друштва представљају лопови, убице, наркомани, преваранти, педери, курве…

4.9 (12) Александар Вучић је све у Србији ускладио са својим Ф дијагнозама. Властитим менталним …

Један коментар

  1. NECE SE I NE SME SE ZABORAVITI NIKADA!
    IZVRSILI SU I GENOCID NAD NAMA, I EKOCID I SVA MOGUCA TROVANJA I UNISTAVANJA SVEGA ZIVOGA NE SAMO U NASOJ ZEMLJI NEGO NA CITAVOM BALKANU!

    A VELIKI CORAK IH DOCEKUJE HLEBOM I SOLJU, ZASLINI, ZAZVALAVI I KAO „PREDSEDNIK“ DRZAVE NAD KOJOM SU ONI DIVLJALI PRED NJIMA PUZI I CVILI KAO NAJBEDNIJA KUKAVICA!

    ONO NISU NASI PRIJATELJI, NISU NIKADA BILI NITI CE IKADA BITI!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend