Драган Лукач: Сарајево и Запад затварају очи на експанзију радикалног ислама у БиХ

Драган Лукач: Сарајево и Запад затварају очи на експанзију радикалног ислама у БиХ

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да власти у Сарајеву и Запад затварају очи на експанзију радикалног ислама у БиХ.

Лукач је истакао да бошњачке власти никада нису хтјеле почети борбу против ширења вехабијског покрета и формирања параџамата на територији БиХ.

Он је рекао да су се током рата у БиХ појавили такозвани џихадисти, који су формирали своју јединицу и постали извор џихадизма и вехабизма у БиХ, те да сада на територији земље постоји много такозваних параџемата.

– Међу њима има ћелија које припадају Ал каиди, али у већој мјери ИСИС-у, јер су врбовани за рат за тзв. “Исламску државу”. Мање њих, према нашим информацијама, борило се у саставу формација Ал каиде у Ираку и Сирији – рекао је Лукач за руску Федералну новинску агенцију.

Он је истакао да њих нема на територији Републике Српске, гдје им се не дозвољава да се на било који начин организују и формирају своја упоришта.

“Из ових параџемата не потичу само сви терористички акти на територији БиХ, већ и многи терористички напади у Европи имају везе управо с локалним џихадистима и вехабијама из ових параџемата. Већина терористичких напада у Европи има неку врсту везе с БиХ – било да је ријеч о људима који су овдје били у контакту с локалним вехабијама или о оружју, муницији или експлозиву из БиХ. Чак и у нападу на куле близнакиње у Њујорку двоје људи који су се борили у БиХ у саставу јединице Ел муџахедин били су умијешани”, рекао је Лукач.

Он је рекао да су све ове чињенице познате страним специјалним службама.

У параџематима је регистровано на стотине џихадиста, који су послати у рат у Сирију и Ирак

– Осим тога, у овим параџематима регистровано је на стотине џихадиста, који су послати у рат у Сирију и Ирак, гдје их је више од стотину убијено. Многи су се вратили, неки чекају повратак у БиХ и налазе се у сиријским заробљеничким логорима. Наравно, они представљају пријетњу не само за БиХ, већ и за цијели регион. То су људи који исповиједају идеологију радикалног ислама и спремни су своје идеје спровести у дјело не само у БиХ, већ и изван ње, што су већ показали на мноштву примјера – рекао је Лукач.

Он је подсјетио да су ти људи починили терористички напад у Зворнику, када је један полицајац погинуо и неколико је рањено, а нападач је елиминисан.

– Ми у Министарству унутрашњих послова формирали смо Одјељење за борбу против тероризма и екстремизма, које активно ради на идентификацији таквих људи, праћењу њихових контаката и кретања. Ове податке размјењујемо са сличним агенцијама, за које је важно држати те људе под контролом, јер се од њих могу очекивати нови напади – рекао је Лукач.

Лукач је истакао да су у параџаматама важан сегменат њихове активности – вјероучитељи и тзв. проповиједници, који су изузетно опасни и образовани, од којих је већина завршила универзитете у муслиманским земљама.

– Ови људи пропагирају радикални ислам и уједињују људе око себе, који додатно шире ову мрежу и регрутују младе људе који на крају постају ратници џихада. На ове људе морате обратити пажњу. На крају крајева, говоримо о људима који знају шта раде, који су развили систем за привлачење младих људи у своје редове: како их подстаћи да се окрену радикалном исламу – рекао је Лукач.

Он је навео да бошњачке власти никада нису хтјеле то у потпуности признати и коначно почети борбу против ширења вехабијског покрета и формирања параџамата на територији БиХ.

– С друге стране, већина наших података, као и информације других специјалних служби у региону, указују на то да им /бошњачке власти/ намјерно дозвољавају да се организују и дјелују. Како се другачије ово може тумачити? Ви знате да параџемати функционишу, а ти људи сами кажу да не поштују законе БиХ и да живе по своме. Како држава може да затвори очи пред овим, а да ништа не учини? -упитао је Лукач.

Он је рекао да је познато да се Полиција ФБиХ не појављује у овим параџаматима и да их уопште не контролише.

– Они дословно живе према својим законима и правилима, игноришући све законе БиХ, што говори да имају одређене везе у владиним круговима и симпатије са њихове стране. У овом случају, муслиманске власти у Сарајеву не предузимају потребне кораке да спријече њихово ширење – рекао је Лукач.

На питање зашто Сарајево на то затвара очи, Лукач је рекао да, према аналитичким закључцима неких специјалних служби земаља региона, они их виде као своје савезнике у случају погоршања ситуације у БиХ или могућих војних дејстава.

Лукач је истакао да Американци и америчке службе у послијератном периоду имају довољан ниво присуства у БиХ да имају потребне информације о свим процесима који се овдје одвијају.

– Послије рата имао сам прилику да разговарам са неким од њихових људи. Када смо им показали снимке из рата у којем су џихадисти из одреда “Ел муџахедин” одсијецали главе српским цивилима и војницима, то их није занимало, све док исти милитанти у Сирији и Ираку нису почели одсијецати британске и америчке главе – истакао је Лукач.

Он је подсјетио да је такође непосредно након рата, у разговору са америчким званичницима, поставио питање – знају ли они све то и зашто допуштају развој исламског џихадизма у БиХ, те да је тада добио одговор да је боље да су ти људи овдје јер је Американцима лакше да их контролишу него ако се разиђу по цијелом свијету.

Лукач је указао и на то да је проблем за БиХ и цијели регион огромна количина илегалног наоружања преосталог из рата.

Он сматра да су обојене револуције у региону и у већем дијелу свијета историја која је већ застарјела, истакавши да је њихова матрица позната – како су тачно припремљене, како се изводе и која им је сврха, те да ће у блиској будућности покушаји таквих револуција пропасти.

Лукач је истакао да је познато да се оне увијек финансирају споља и да не долазе изнутра, те да сматра да су и стране дипломате схватиле да то више не даје резултате и да то неће функционисати у БиХ, те да су одустали од овог начина рушења владе.

РТРС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Галијашевић: Главна претња БиХ су кадрови СДА у државном систему – привилегована каста

Галијашевић: Главна претња БиХ су кадрови СДА у државном систему – привилегована каста

* „Треба упалити рефлекторе… али и присјетити да је СДА отворила врата том покрету и …

Раковић: Инцков „закон“ је потврда да је БиХ тамница народа и ментални концлогор

Раковић: Инцков „закон“ је потврда да је БиХ тамница народа и ментални концлогор

* Све што у БиХ има привид јединственог – наметнуто је одлукама међународне заједнице, а …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *