Дракче – краљ Таре

0
(0)

Он је краљ дивљине Националног парка Тара! Име му је Дракче, а свој кршни стас недавно је први пут показао научницима и природњацима. Највећи досад примећени примерак мрког медведа у Србији стар је осам-девет година, тежак 215 килограма, и то после зимског „поста“, и без сумње он је овдашњи „алфа мужјак“. Чим је маркиран микрочипом и сателитском огрлицом да би се његово кретање пратило током наредне две године, тарски горостас одлучио је да покаже своју независност – опрему је после два дана одбацио и одшетао у шумско беспуће.

– Дракче је доминантни мужјак, и када је примећен био је у пуном полном нагону – каже биолог доц. Душко Ћировић, шеф истраживачког тима. – Дракче ће до краја јесени, када обнови масне наслаге, бити знатно тежи него после хибернације у којој је потрошио зимске залихе.

У процедури која је трајала 45 минута, Дракче је успаван, добио је огрлицу за праћење кретања, узети су му генетски узорци крви и длаке. Огрлицу је два дана касније одбацио, па ће она послужити за праћење неке друге тарске звери. Да би успаваног краља Таре ставили на вагу, била је потребна снага шесторице мушкараца.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ватрена олуја на Тари, има повређених

0 (0) Пожар на Тари пробио противпожарни бедем код брда Оштрељ. Повређен један ватрогасац и …

Букти ватра на Тари, пожар на Сувобору локализован

0 (0) Пожар на обронцима Сувобора је локализован. На Тари ветар разбуктао ватру.На десетине сеоских …

Један коментар

  1. ПАМЕТНА И ЖИВОТИЊА ЗНА ДА ЈАРАМ НИЈЕ ДОБАР И ДА СЕ НЕ НОСИ …..

    ЗА РАЗЛИКУ ОД ЉУДИ, АКО СЕ ОНИ ДАНАС МОГУ ТАКО ЗВАТИ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend