На Тари критично, пожар иде ка БиХ

0
(0)

Тара, Куршумлија — Пожар на Тари проширио се на обронке планине код Кремана и Биоске, а код Белог Рзава ватрена стихија се проширила ка БиХ.

Ситуација са пожаром на Тари је тешка због јаког ветра, видљивост је слаба тако да је пожар гасио само МУП-ов хилихиптер. Главна борба против ватрене стихије тренутно се води код брда Оштрељ, каже начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић.

Преман његовим речима пожар је захватио површину од око 1.300 хектара, а ватрена стихија је тренутно код границе с БиХ, због чега се на терену праве противпожарни путеви. 

Редитељ Емир Кустурица помогао је својом механизацијом да се успостави нова линија одбране са које ће екипе настојати да одбране насељени део тог подручја, рекао је Марић. 

Он је казао рекао да је на том подручју почео да дејствује хеликоптер МУП-а, а да је војни хеликоптер обавио више успешних налета. Уз то, три авиона пољопривредне авијације обавила су налет над подручјем захваћеним пожаром, а ка Тари је кренуо и хеликоптер Руске федерације, навео је Марић.

Влада опет тражи помоћ од Русије
Влада Србије је, ради ефикаснијег гашења пожара који су поново избили на више места у земљи, одлучила да затражи од Руске Федерације да на нишки аеродром упути још један авион типа „беријев“ и хеликоптер „МИ 26“. Влада је на ванредној седници донела одлуку и да се на гашењу пожара ангажује и привредна авијација Јата.

„Што се тиче руског авиона и хеликоптера, који је требало да дође у Србију, њихов долазак је померен за сутра ујутро“, рекао је Марић и додао да је ситуација прилично тешка зато што је после затишја дошло до јаког ветра који је почео да дува. 

Он је нагласио да успешност борбе против пожара зависи од стварања противпожарних путева и од јачине ветра и да људство на терену даје све од себе у борби против ватрене стихије. Због тога се и не смањује број од 350 људи на терену који се боре против пожара на Тари, међу којима су припадници Сектора за ванредне ситуације, Жандармерије и Војске Србије и да се упућују свеже снаге.

Војска је за гашење пожара обезбедила пет цистерни и возило „там 150“ са водом, додао је Марић. 

Према његовим речима, за сада нема непосредне угрожености објеката и људи, што зависи и од новог противпожарног пута који је данас направљен, али да се размишља и о тој опцији и о резервној варијанти за евентуалну евакуацију. 

Марић је рекао да је ситуација код Кремне, где је такође био пожар, сада добра и да су на том подручју остале да дежурају екипе. Он је потврдио да су још активни пожари на подручју Прокупља, Лесковца и Врања на чијем се гашењу ради и додао да у току поподнева очекује конкретне резултате. 

Изнад та три пункта где су пожари летели су авион „беријев“, војни хеликоптер и три авиона пољопривредне авијације, казао је он.
Број пожара у Србији се повећава због све топлијег времена тако да је јуче било забележено укупно 248 пожара у Србији, рекао је Марић.

Угашени пожари код Мердара

Фото: Тањуг
Пожари на простору неколико села, у самој близини административног прелаза Мердаре код Куршумлије, јутрос су угашени, а ватра још тиња на неколико места, због чега припадници жандармерије и даље дежурају, изјавио је Тањугу председник Месне заједнице Мердаре Часлав Милошевић. 

Он је рекао да су се припадници жандармерије и ватрогасно-спасилачке јединице током целе ноћи борили са ватреном стихијом, која је прешла са косовске стране, где нико није гасио пожар. 

Милошевић је истакао да је међу мештанима села Преветица, Купиново и Матарова, где су избили пожари, владала паника. 

„Мештани су били у стаху , али је брзом акцијом жандармерије, ватрогасаца и уз помоћ житеља села спречено да пожар захвати сеоске куће и објекте дуж административне линије са Косовом“, казао је Милошевић. 

Према његовим речима, пожар се током ноћи проширио у атару села Преполац, где ватра и даље гори, али за сада нема опасности за локално становништво у том селу. Ватрогасци и жандармерија гасе пожар уз помоћ локалног становништва. 

У општини Лебане јуче је горело више од 50 хектара шуме, ниског растиња и воћњака у селу Бачевина, а ватра се у међувремену проширила ка селу Бучумету у Медвеђи. 

Према речима начелиника сектора за ванредне ситуације на подручију Топличког округа Срђана Митровића, на територији тог округа ватрогасна служба је током августа интервенисала 235 пута. 

Највећи број пожара десио се на територији општине Куршумлија, где је ватрена стихија захватила и неколико пољопривредних објеката.

Пожари у Шумадији под контролом
Крагујевачки ватрогасци на подручју Шумадије истовремено гасе четири пожара који су избили у протекла 24 сата и сви су стављени под контролу, изјавио је Тањугу командир Ватрогасно-спасилачке бригаде Ненад Милошевић. 

Према његовим речима, највећи пожар је у атару села Дулени, где гори око 25 хектара шуме, траве и ниског растиња, а остали пожари су у атару села Десимировац, Чумић и Аџине ливаде. 

„Најнеприступачнији терен је у атару села Дулени испод Гледићких планина, који је у току ноћи стављен под контролу после вишечасовне интервенције“, рекао је Милошевић и нагласио да грађевински објекти нису угрожени. 

Поред гашења пожара у Шумадији, крагујевачки ватрогасци помажу и колегама у Чачку, на Златибору и Тари.

 

Б92, БЕТА, ТАНЈУГ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Турска поклања 30 милиона евра БиХ за војну опрему

0 (0) САРАЈЕВО – Савет министара БиХ и Влада Републике Турске склопили су споразум о …

Гори депонија у Винчи, шаље отрове, а ми чекамо ВЕТАР?! (видео)

4.3 (3) Депонија у Винчи је главни загађивач у Београду и то није никаква тајна. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend