fbpx

Драматични локални избори у пет општина, терор напредних банди све гори (видео)

0
(0)

У пет општина у Србији, у Неготину, Пећинцима, Прешеву, Костолцу и Мионици одржавају се ванредни локални избори.

Бирачка места су отворена у 7 часова, а затварају се у 20 часова.

Екипи Н1 није дозвољено да снима бирачка места у Пећинцима

Човек који се представио као председник бирачког одбора у Дом културе у Пећинцима зауставио је екипу Н1 телевизије на улазу, затим звао некога телефоном, након чега се вратио и саопштио да Н1 нема акредитацију за праћење избора. Он је навео да су му тако рекли у општини. Такође, Н1 није дозвољено да снима ни бирачко место у Попинцима.

Шеф службе за односе с јавношћу општине Пећинци Душан Срећков није хтео пред камере Н1, већ је упутио на председницу Општинске изборне комисије Драгану Крстић.

На наше питање какав је то документ који Н1 наводно не поседује, Срећков је само слегнуо раменима.

Драгана Крстић је на позив Н1 одговорила речима: „Стварно не знам о чему причати, звони ми други телефон“. Након тога је спустила слушалицу.

Такође, председник бирачког одбора у Попинцима, који није желео да се представи, затворио је врата екипи Н1 речима да бирачко место не сме да се снима.

15.48 – Екипи Н1 није дозвољено да снима бирачка места у Пећинцима.

15:42 – Општинска изборна комисија у Општини Пећинци саопштила је да је излазност у тој општини на данашњим локалним изборима до 13 сати била 48,78 одсто. Секретарка ОИК-а Јелена Мићић рекла је за Бету да нема пријава са терена, те да „све уредно тече и нема никаквих неправилности на бирачким местима“.

 14.50 – Гласање на бирачком месту број 5, које се налази у згради Скупштине општине Прешево, прекинуто је пошто је половина чланова бирачког одбора напустила то тело због међусобних несугласица, изјавио је председник Општинске изборне комисије Зећир Мифтари.

„Гласање ће бити поновљено, а на осталим бирачким местима гласање се одвија без проблема“, казао је Мифтари агенцији Бета.

Он је рекао да је на основу репрезентативног узорка до 13 часова на ванредним локалним изборима гласало око 26 одсто бирача, као и да је највећа излазност тренутно на бирачким местима у самом Прешеву где су се на већини бирачких места формирали редови за гласање.

 14.45 – Српски покрет Двери саопштио је да је полиција у Костолцу привела двојицу њихових кандидата на локалним изборима у тој општини јер су, како се наводи, јавно објавили летак који показује како Српска напредна странка купује гласове.   Они су оценили да је реч о „до сада незапамћеном притиску над кандидатима опозиције“.

 14.00 – Становник општине Пећинци Ненад Владисављевић вратио је у гласачку кутију на бирачком месту 25 новац који је, како је навео, добио од активиста Српске напредне странке како би гласао за листу коју предводи СНС на локалним изборима у тој општини.

Како је објаснио, гласао је „јавно“ пред члановима изборне комисије и јавно рекао зашто враћа новац који је убацио у бирачку кутију, а на новчаницама је написао: „Овако изгледа Вучићев глас“.

Посланица у Европском парламенту Тања Фајон изјавила је да је забринута због насиља и недемократске атмосфере на локалним изборима који се одржавају у Пећинцима.

„Забринута сам због насиља или недемократске атмосфере која данас прати локалне изборе у Србији. Позивам да се избори одрже на миран начин. То је у интересу свих“, навела је Тања Фајон на свом Твитер налогу.

13.31 – ЦРТА посматрачка мисија одлучила је да прекине посматрање ванредних локалних избора у Пећинцима, које је посматрала изван бирачких места, из безбедносних разлога.  

12.50- Председница Општинског одбора Нове странке и потпредседница бирачког одбора на бирачком месту 25 у Општини Пећинци Јелена Грујић изјавила је да су је активисти Српске напредне странке (СНС) вербално и физички напали док је обављала свој посао.

Грујић је рекла за агенцију Бета да су јој СНС активисти рекли да ће је „поломити“ од батина, јер је фотографисала аутомобил у којем су, како је навела, „седели људи са бирачким списковима и контролисали излазност грађана“.

Она је рекла да је као потпредседница бирачког одбора још синоћ добила информацију да ће „грађани ромске националности гласати пред комисијом, а не тајно“, како би на основу заокруженог броја један (коалициона листа СНС и СПС) „добили исплату за глас“.

Према њеним речима, када се такав случај први пут догодио јутрос на бирачком месту на којем је она радила, одмах је пријавила неправилност и покушала да спречи да се то поново догоди.

Грујић је додала да су је напали и када је покушала да укаже на неправилност након што је „жена локалног функционера СНС ушла на бирачко место у мајици са ликом председника СНС Александра Вучића“, што је такође забрањено и представља кршење изборног процеса.

„Када сам покушала да снимим ту госпођу у рекламном материјалу СНС на бирачком месту, улетео је и њен муж, па ме је шчепао за руку и почео да прети, а неколико чланова изборне комисије су морали да га задрже да не би насрнуо физички на мене трудну“, рекла је Грујић.

Додала је да је инциденте пријавила полицији, а забележеила их је екипа организације ЦРТА, која прати регуларност избора у Пећинцима на терену.

12.50 – Председница Општинског одбора Нове странке и потпредседница бирачког одбора на бирачком месту 25 у Општини Пећинци Јелена Грујић изјавила је да су је активисти Српске напредне странке вербално и физички напали док је обављала свој посао.

11.35 – Општинска изборна комисија у Општини Пећинци саопштила је да је излазност у тој општини на данашњим локалним изборима до 11 сати била 24,73 одсто. Секретарка ОИК Јелена Мићић рекла је за Бету да нема пријављених неправилности са бирачких места у општини, те да све пролази у „најбљем реду“.

11.34 – У општини Прешево је до 10.30 часова гласало око 16 одсто уписаних бирача што је нешто већа излазност него на локалним изборима 2016, изјавио је данас председник Општинске изборне комисије Зећир Мифтари.

Он је рекао да од почетка гласања Општинској изборној комисији нису пријављене неправилности, осим на бирачком месту број 3 које се налази у згради Општине Прешево и где су чланови бирачког одбора негодовали зато што су представници партија долазили у име градјана који су хтели да гласају ван бирачког места.

11.31 – Раша Недељков из организације ЦРТА рекао је да је Општинска изборна комисија у Пећинцима одбила приговор који су уложили јер им је забрањено посматрање избора у тој општини. „За сада не могу да вам кажем због чега је наш приговор одбијен, јер га разматрају наши правници, али да нам нису забранили да посматрамо изборе ми бисмо сада могли да кажемо истиниту информацију о гласању, а не да се ствара простор за различите спекулације које омогућавају неповерење у изборни систем“, истакао је Недељков.

Организација ЦРТА је најавила у четвртак да ће због забране посматрања избора против председнице ОИК Пећинци поднети пријаву за кривично дело злоупотреба службеног положаја, док ће против секретарке ОИК Пећинци поднети пријаву за кривично дело несавесног рада у служби.

СНС: ДС омета изборни процес

Српска напредна странка (СНС) саопштила је данас да функционери ДС предвођени Горданом Чомић и Александром Јерков, заједно са још десетак активиста, на „најбруталнији начин ометају изборни процес и слободну вољу грађана у Пећинцима“.

– Непосредно испред бирачког места у Попинцима окупљени функционери и активисти ДС узнемиравали су грађане и спречавали их да гласају по слободној вољи. На питање грађана зашто се тако понашају, и констатацију да је такво ометање изборног поступка законом забрањено, активисти ДС напали су грађане псујући их – истиче се у саопштењу СНС.

Како се додаје, „ни то им није било довољно него је извесни Игор Салак једног од њих ударио главом и, како би изрежирао још једну у низу обмана ДС, бацио је сопствени мобилни телефон даље у канал“.

– Овим путем апелујемо на све грађане општина у којима се данас спроводи изборни процес да остану мирни, да не подлежу провокацијама и унапред изрежираним намештаљкама, као и да одмах обавесте надлежне државне органе у случају нових физичких напада – пише у саопштењу.

11.12 – СНС оптужио ДС да узнемиравају грађане и спречавају их да гласају по слободној вољи у Пећинцима, реагујући на наводе Демократске странке.

10.30 – Сва бирачка места у општини Мионица отворена су на време, избори протичу без проблема, а до 9 часова гласало је 6,5 одсто бирача, рекао је председник Општинске изборне комисије Милоје Станковић агенцији Бета.

10.14 – Програмски директор Центра за истраживање, транспарентност и договорност (ЦРТА) Раша Недељков изјавио је за Н1 да гласање у општини Пећинци не би могло да се окарактерише као слободно.

Осим пријава о „јавном гласању“, Недељков је истакао да се испред гласачких места води евиденција гласача, али и да је присутно својеврсно обезбеђење које је легитимисало и њихове посматраче, али се нису изјаснили у име кога то чине.

9.44 – Инцидент на бирачком месту 22 у Основној школи „Слободан Бајић“ у месту Попинци – на тврдњу представника Демократске странке да се обавља „јавно гласање“, непознати младићи почели да их нападају.

9.05 – Свих 38 бирачких места у општини Прешево отворено је јутрос у 7 сати и гласање се за сада одвија без икаквих проблема, изјавио је председник Општинске изборне комисије у Прешеву Зећир Мифтари.

8.05 – Општинска изборна комисија у Општини Пећинци потврдила је да су сва бирачка места отворена јутрос на време, у 7 часова.

Секретарка Општинске изборне комисије Јелена Мићић рекла је за Бету да је гласање почело без проблема и да нису забележене неправилности.  У тој општини има 30 гласачких места а близу 16.000 грађана са правом гласа бирају одборнике Скупштине општине са укупно шест изборних листа.

ДС: У Пећинцима гласају пред присутнима, а не иза паравана

Инцидент и кошкање догодили су се јутрос, сат времена после отварања бирачких места у Попинцима у општини Пећинци, након што су представници Демократске странке (ДС) почели да пријављују неправилности у виду „јавног гласања“, а из те странке су најавили и кривичну пријаву.

Инцидент се догодио на бирачком месту 22 у Основној школи „Слободан Бајић“ у месту Попинци када су, на тврдњу представника ДС да се обавља „јавно гласање“, непознати младићи почели да их нападају и да се с њима свађају.

Један из групе тих младића отео је телефон заменику председника ДС Игору Салаку и бацио у јарак. Салак је за Бету рекао да ће поднети кривичну пријаву због тог напада.

Председник бирачког одбора одбио је да да изјаву о инцидентима који су се догодили испред тог бирачког места.

Функционерка ДС Гордана Чомић рекла је да су „добили дојаву да се на бирачком месту догађа јавно гласање“, те да су изашли на терен како би проверили, са својим представницима, о чему се тачно ради, али да су их онда непознати починиоци напали.

„Не знамо ко су људи који нам прете и нападају нас, и тврде да сме јавно да се гласа иако је то забрањено Кривичним закоником Србије, у глави 15“, рекла је Чомић.

Како је речено Бети у изборном штабу ДС, сличне неправилности се дешавају и у другим местима у општини, као што је Сремески Михаљевци, али и сами Пећинци, а грађани не гласају иза паравана, већ пред осталим присутнима на гласачком месту.

У пет општина у Србији, у Неготину, Пећинцима, Прешеву, Костолцу и Мионици одржавају се избори за одборнике у локалном парламенту.

Бирачка места су отворена у 7 часова, а затварају се у 20 часова.

У Неготину на 72 бирачка места право гласа има 39.431 бирача који ће бирати одборнике са четири листе: „Александар Вучић-Српска напредна странка – Социјалистичка партија Србије-Ивица Дачић“, „Демократска странка-прим.др Момир Петковић Мома“, „Уједињена сељачка странка – Драгослав Цветковић“ и „Неготин без корупције“.

На изборима у Прешеву право гласа има 38.751 бирач, гласа се на 38 бирачких места за одборнике са седам листа.

Учествују листе „Алтернатива за промене“, „Демократска партија Албанаца-Рагми Мустафа“, „Демократска унија Албанаца-Насер Азири“, Група грађана „Реформа за промене Демократске партије Албанаца-Сами Саљиху“, „Партија за демократско деловање-Адита Синани“, „Демократска унија долине-Скендер Дестани“, „Александар Вучић-За Србију јединствено“ и изборна листа „Демократска партија-Џелал Мемети“.

У општини Пећинци грађани ће бирати одборнике са шест изборних листа: „Александар Вучић-СНС-СПС-Ивица Дачић“, „ЛДП-Борисав Костић“, „СРС-Др Војислав Шешељ“, „Достојанствено, без страха-Бата Марковић-ДС и ЛСВ“, „Јединствена Србија-Драган Марковић Палма“ и изборна листа „За Пећинце без корупције“.

У Пећинцима право гласа има укупно 15.996 бирача, гласа се на 30 бирачких места.

На изборима у Мионици 11.464 бирача моћи ће да гласа на 38 бирачких места, а учествују четири листе. Прва на гласачком листићу је листа СНС, друга ДС, трећа коалиција СПС-ЈС-СРС, а четврта је ПУПС.

У Костолцу на 11 бирачких места право гласа има укупно 11.520 бирача, а на изборима учествује пет изборних листа.

Учествују листе „Александар Вучић-Српска напредна странка-Социјалистичка партија Србије-Ивица Дачић“, „Демократска странка-Александар Попов“, „Милан Кркобабић, Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС)-Српска радикална странка, Др Војислав Шешељ“, „Група грађана ‘ИСКОРАК’ – Др Звонко Благојевић – Жарко Дебељачки“ и ;Српски покрет Двери.

(Агенције)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како Весићево “Око соколово” пуни џепове напредњака Мијаиловића и Горана Весића

0 (0) Јавна набавка београдског Паркинг сервиса за куповину џипова „Ранге Ровер“, расписана је са …

Србија је сама тражила да се, уместо техничких, воде преговори о статусном решењу за Косово

5 (1) Председница Европског покрета Срба са Косова Рада Трајковић је за Данас коментарисала обновљени …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *