Драматично у Крагујевцу: Штрајкачи радикализовали захтеве

0
(0)

Генерални штрајк радника крагујевачке компаније Фијат Крајслер аутомобили Србија ушао је у пети дан. На скупу пред зградом управе ФЦА радници крагујевачког Фијата су одлучили да од данас сви радници у штрајку, обе смене, долазе у погоне, настављајући законску обуставу рада.

– Одлука је донета због тога што је пословодство игнорисало наше упорне захтеве да се наставе преговори о окончању генералног штрајка. Данас смо, на сунцу, два сата покушавали ову одлуку да уручимо пословодству, а они су рекли да пошаљемо поштом. Просто несхватљиво. Зато ће убудуће информисање радника, које је до сада било у подне, од понедељка прерасти у протест у покрету – каже Зоран Марковић, председник штрајкачког одбора.

Град у банкроту

Крагујевац је једини град у Србији у банкроту. Још на крају 2014. град је имао више од четири милијарде динара неплаћених обавеза, колики је цео буџет Крагујевца. За стабилизацију буџета потребне су уштеде од 1,5 милијарди динара годишње што ће бити готово немогуће без политички непопуларних мера, указује Фискални савет.

Да подсетимо, незадовољни одсуством укључивања у преговоре пословодства, радници су јуче једногласно променили главни захтев и сада траже основну плату од 50.000 динара. Штрајкачки одбор је одлучио да од данас колона сваког дана крене од капије Шест топола у 13.15 и да се креће све до 14.30 часова. Претходно је било договорено да од понедељка обе смене дођу у погоне од шест до 14 часова, не раде за машинама, а да после тог времена сви штрајкачи оду ван круга Фијата. Протест у покрету проћи ће ипак поред хале Пресераја, затим Каросерије, Лакирнице, Монтаже све до управне зграде ФЦА.

Кооперанти стоје

Чим је стао Фијат стао је и читав низ коопераната који више не испоручују опрему и делове крагујевачкој фабрици. Више од 10.000 људи ради у компанијама које су директно везане за Фијат, а које су сада угрожене.

Љ. Ивановић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Грађани Kрагујевца: Систем мора да се мења (видео)

3.7 (3) Није довољно да променимо власт, мора да се мења систем, један је од …

Томин син претио Крагујевчанима: За вас је мотка

3.4 (5) Градоначелник Крагујевца Радомир Николић рекао је да су готово сви од 50 новооткривених …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend