fbpx

Дрина: За хидроелектране 460 мил.€

0
(0)

Електране ће се градити на основу Уговора о стратешком партнерству у истраживању, развоју, изградњи и коришћењу хидроенергетског потенцијала горњег слива реке Дрине, који су 26. септембра у Бањалуци потписали представници „Електропривреде РС” и њемачке компаније РWЕ.

„Уговором је дефинисан однос од 60 одсто за РWЕ, а 40 процената „Електропривреда РС” у заједничкој компанији. Реч је о изградњи четири хидроелектране, „Бук Бијела”, „Фоча”, „Сутјеска” и „Паунци”, а пројекти су инсталисане снаге 260 мегавата, укупне годишње производње од 760 гигават-сати електричне енергије из обновљивих извора, чија је оријентациона инвестициона вредност око 460 милиона евра”, рекао је за Политику министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић. 

Он је додао да је значајан део пројектно-техничке документације већ завршен, идејни пројект, студија изводљивости за „Бук Бијелу” и „Фочу”, нацрт студије утицаја на животну околинуи локацијски услови. 

Ковачевић је казао да је задовољан избором немачкогпартнера за овај пројект, уз очекивање да ће РWЕ побољшати електроенергетски сектор РС. На ово су после потписивања уговора указали и председник и премијер РС Милорад Додик и Александар Џомбић.

Ковачевић је истакао да би почетак изградње прве хидроелектране „Бук Бијела” требало дауследи почетком октобра 2014.Он тврди да се у свему водило рачуна о заштити животне средине. 

„Гаранција да ће све еколошке претпоставке бити испуњене јестеизбор овог стратешког партнера, који ради у свим земљама најбоље енергетске пројекте испуњавањем еколошких услова”, нагласио је Ковачевић. 

Осврћући се на критике из Црне Горе због изградње хидроцентрала на Дрини, Ковачевић је рекао да се слаже са оним што је рекао председник РС Милорад Додик. 

Подсетимо Додик је казао да „нити Црна Гора, ни било ко други нема право да оспорава изградњу четири хидроелектране на горњем току Дрине” и да је то „искључива надлежност РС”. 

„Црна Гора нема никакву надлежност када је реч о овим пројектима, јер на овом простору постоји пун суверенитет РС”, сматра Ковачевић. 

У ранијим пројектима било је предвиђено потапање земљишта и у Црној Гори. 

„Умањили смо наше пројекте да се то не би десило и све ово што радимо, радимо на простору РС. На том простору ми смо суверени и никаква Црна Гора ни протестним нити било каквим нотама неће моћи то да спречи. Наше је изворно право да то чинимо“, истакао је Ковачевић.

 

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Додик није дао сагласност за долазак Мила Ђукановића у БиХ

5 (2) Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да није дао сагласност …

Република Српска и Израел договорили потписивање споразума о заштити од сајбер претњи

4.5 (2) Министар за за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан …

Један коментар

  1. Толико је шваба, у историји, покушавао да покори Дрину, и, ето сада му је полтрони и профитери дају на длану.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *