Економија

Држава моли приватнике да не дају отказе, а Београд одлучио да им не плаћа дуговања

Док Влада и њени министри готово свакодневно моле привреднике да не дају отказе радницима, београдска јавна предузећа одлучила су да престану са плаћањем својих дуговања приватницима. Наиме, KРИK-у се јавила приватна фирма која је добила обавештење да због одлуке заменика градоначелника Горана Весића, током „ситуације узроковане вирусом ЦОВИД 19“ не могу да им се намире потраживања.Kада је ова београдска приватна фирма покушала да наплати дуг од градског предузећа, речено им је да је то немогуће – заменик градоначелника Горан Весић одлучио је да јавна предузећа могу плаћати само најургентније ствари.

У обавештењу од 23. марта, које је потписао Весић, Град Београд наложио је својим предузећима: „Сва плаћања и обавезе према држави, према добављачима горива, као и плаћање и набавке свих добара и услуга које нису на приоритету првог реда, одлажу се до даљнег“.

У овом документу, у који је KРИK имао увид, наводи се и да „сва финансијска средства са рачуна (градска јавна) предузећа могу да троше само за плаћање најосновнијих и најургентнијих ставки за функционисање“.

Овај документ новинарима KРИK-а проследила је београдска приватна фирма која каже да они после овакве одлуке, могу само да ставе „катанац на врата“.

„Плаћања о којима овде причамо су за услуге које смо одрадили пре 45 и 60 дана“, кажу они, уз молбу да остану анонимни.

Држава моли приватнике да не дају отказе, а Београд одлучио да им не плаћа дуговања

Парадокса ради, Министарство привреде упутило је јуче апел свим приватним компанијама да „кроз солидарност заједнички пребродимо период смањене привредне активности“.

У том апелу се приватници практично моле да не наплаћују дуговања једни другима.

„Уколико велики број привредних субјеката буде блокиран, онемогућен да настави са радом у току или након ванредног стања, пут опоравка за целу привреду, а поготово велике системе, биће знатно дужи и тежи“, каже се у апелу.

Весић није одговорио на питања како одређује која су приоритетна плаћања, а која су му новинари KРИK-а упутили мејлом и преко његове портпаролке. Новинари су контактирали још неколико јавних предузећа.

До објављивања овог текста, одговор је стигао само од извршног директора ЈВП Београдводе Владимира Баталовића који је потврдио да ће ово предузеће каснити са исплатама.

„Због тренутне ситуације дешава се да нисмо у могућности да измиримо све на време, али ћемо то свакако учинити у накраћем могућем року чим се стекну услови за то“, рекао је Баталовић за KРИK.

Док већина надлежних ћути, саговорници KРИK-а, стручњаци из области права и економије, кажу да оваква одлука Града Београда може имати јако лоше последице на привреду.

Економиста Горан Радосављевић каже да ће неплаћање добављачима изазвати ланчану реакцију.

„Привредници ће исплатити мартовске плате и ту ће да се заврше. У том тренутку они ће престати да плаћају своје добављаче, а онда ти добављаче своје и тако редом. Уколико и држава престане да плаћа створиће се општа неликвидност и сви ће да пропадну много брже него што су очекивали“.

Радосављевић каже да је до свега овога довело непостојање економске политике како пребродити кризу која је настала због новог вируса корона.

„То нас све доводи до тога да се свако сналази како може“.

Јелена Јеринић са Правног факултета Универзитета Унион каже за KРИK да није чула да постоји акт Владе којим се врши приоритетизација средстава из буџета.

„То обавештење (Града Београда) не може да буде оправдање за неплаћање потраживања. Та предузећа и даље имају право да захтевају потраживања“.

Ванредни професор Института за упоредно право Марио Рељановић овакву ситуацију за KРИK описује као „циркус“.

„Председник је најавио неки пакет мера (за помоћ привреди), али не само што не знамо какав је и како ће он помоћи, него вам (овом одлуком града) и одмажемо“, каже Рељановић.

Раскринкавање.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Молбом коју упућујете привредницима не плаћају се доприноси, порези кирије…
    Где је тај фамозни најављени пакет мера ? Хоће ли се он свести као што се догађало на “Говорте уста да нисте пуста”…..Горан Весић човек коме се може веровати, ајде мало да се насмејемо…………
    После свих афера његово појављивање је чиста провокација……….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!