fbpx

Држава само за плате дугује 300 милиона евра радницима ликвидираних фирми

0
(0)

Готово 100.000 радника у Србији, који су остали без посла ликвидирањем друштвених предузећа у последњих 15 година, траже од државе да им исплати укупно 300 милиона евра за све неисплаћене зараде, пише Данас.

Поједини од њих су се за своја права борили и изборили и на Европском суду за људска права у Стразбуру. Суд у Стазбуру је наложио држави Србији да раднике исплати, али ни четири године откад је први пут Влада донела уредбу којом се радници позивају да доставе документацију, ништа се није десило.

У међувремену, сваки од премијера, почевши од Мирка Цветковића, преко Ивице Дачића и сада Александра Вучића, донео је по неку уредбу и формирао по неку радну групу. Али, на томе се завршавало.

Од 2000. велики број предузећа је отишао у стечај, а радници су остали без посла и без динара. Док је премијер био Цветковић, Влада је донела уредбу којом се сви позивају да доставе документацију о дуговањима Агенцији за приватизацију која је то требало да проследи тада Министарству економије.

Постављен је и рок за то, крај децембра 2011. године, после чега је трабало да се предложи пропис на који начин би се измириле све те обавезе, каже за Данас један од радника, Момчило Вукосав, председник Удружења „Транзиција“, које је формирано у Апатину у марту ове године, како би се оштећени радници ујединили и заједнички наступили у борби за своја права.

ФоНет

фото:Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Од суботе нова корона правила за послодавце и запослене

1 (1) Послодавац је дужан да за сва радна места донесе план примене мера за …

Сутра исплата последње рате „корона минималца“

5 (2) Исплата трећег „корона минималца” за око 1.055.000 радника у око 232.000 предузећа у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *