понедељак , 21 септембра 2020

Држава упропастила производњу трактора

0
(0)

Око 300 бивших радника некад моћне Индустрије машина и трактора (ИМТ) из Раковице протестовало је испред Владе Србије захтевајући укидање одлуке о стечају те фабрике и покретање производње популарног црвеног трактора.

Радослав Радовић, некадашњи директор, изјавио је за „Данас“ да није постојао ниједан ваљан разлог да фабрика оде у стечај и да су сви дугови и застој у исплати настали због нестручног рада људи које је постављала држава.

Чак шест компанија из иностранства, од којих су неке из Кине и Индије, биле су заинтересоване за стратешко партнерство, али и поред тога држава је одлучила да ово предузеће пошаље у стечај.
Деценијама уназад трактори ове фабрике су орали њиве широм Југославије, а свима су у сећању потресне слике српских избеглица из Хрватске које су у „Олуји“ у тракторима овог предузећа стизали у Републику Српску и Србију.

Нажалост, предузеће је очерупано, из њега је узето све што је вредело: продато је 20 хектара земље, управна зграда на Сењаку и одмаралиште на Дивчибарама.

Стечај би могао да се поништи и да се покрене производња, а радници врате на посао. И овако ослабљено предузеће би могло да се постави на ноге, а за два месеца, тврде бивши радници, српски трактори би поново могли да ору њиве.

Раднике који су протестовали испред Владе нико није примио на разговор, па су они своје захтеве оставили у писарници.

Национализујмо тајкунско

На једном од транспарената које су носили радници, писало је „Национализујмо тајкунско, сачувајмо радничко“.
Да подсетимо, ИМТ је у златним годинама производње извозио и до 40.000 трактора годишње. Катанац с капији фирме, која је некада запошљавала 12.000 радника, изгледа нико нема намере да скине.

Н. С. Прерадовић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За 14 година пораст малигних болести за 235 одсто годишње, и то све због Железаре

5 (2) На грађане Смедерева недавно су падали метални опиљци, а на штетност Железаре по …

ЗБОГ КОРОНЕ МАЊЕ ДОЗНАКА ИЗ ИНОСТРАНСТВА: Прилив пао за 23,8 одсто у првих пет месеци

0 (0) ПРИЛИВ по основу дознака у Србији је у првих пет месеци ове године …

4 Коментара

  1. Da li su u pitanju radnici IMR-a, cije je sediste u Rakovici, ili su u pitanju radnici IMT-a (ciju sliku traktora ste stavili),ali se ta fabrika nalazila na Novom Beogradu ??

  2. Па циљ мамлаза на власти и јесте да уз добру провизију униште сваку домаћу конкуренцију страним робовласницима.
    Док се народ опасуљи биће робље.

  3. Pa cilj i jeste da se za mali procenat od John Deera i ostalih multi kompanija uništi domaće a kupuje strano go*no. Ne zaboravite da Masey Fergusson i dan danas pravi traktore potpuno mehaničke bez imalo elektronike. Normalno, ko voli i želi neka kupuje mercedes među traktorima. Kao što je prethodnik rekao, dok se narod opasulji, političari maknuli lovu, prodali firmu a ti rajo ajd ispočetka.

  4. Tajkuni su svetinja za Srpsku vladu i sve sto vlada radi radi u njihovu korist! To sto Vucic prica drugacije je cista sprdnja sa narodom!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *