fbpx
бензин

Држава узима половину од горива

0
(0)

Србија и даље у врху по ценама нафтних деривата у региону, али и по висини акциза. Од малопродајне цене бензина који се производи у Панчеву, у државну касу стиже 52,55 одсто

НАША земља је према анализи Удружења нафтних компанија Србије и даље мађу најскупљим државама у региону, када је цена нафтних деривата у питању. Гориво је знатно јефтиније у Хрватској, БиХ и Словенији која има три пута већу просечну плату, а разлоге не треба тражити само у недостатку конкуренције у Србији, већ у апетитима државе. Кроз акцизе на сваком литру држава узме бар пола литра.

Просечна цена безоловног супера у Србији од 1,36 евра по литру и 1,33 евра по литру за евродизел. Наши возачи гориво плаћају јефтиније само од Грка и Мађара. Чак ни скоро двомесечни пад цена нафте на светским берзама није резултирао појефтињењем на пумпама наше земље.

– Код нас је највећи играч Нафтна индустрија Србије и сви гледају у њу – каже Бора Татић, заменик председника Удружења приватних бензинских станица Србије. – Како НИС буде нивелисао своје цене тако ће радити и остали. Очекујем да тржиште, које ће, без обзира на то што је још од јануара дозвољено слободно формирање цена деривата, заживети тек наредних месеци, ипак утиче на појефтињење.

Анализа Удружења нафтних компанија Србије је показала и да је удео државног захватања у нашој земљи, бар када је у питању бензин, у самом врху у региону. Тако од малопродајне цене бензина НИС квалитета, дакле оног који се производи у Панчеву, у државну касу стиже чак 52,55 одсто. Држава је „скромнија“ када је у питању дизел, па од продаје Д2 домаћег дизела ућари „само“ 44,7 одсто, а од продаје евродизела 42,70 одсто.

Промет горива на бензинским станицама компанија чланица УНКС („ЕКО Србија“, „ОМВ Србија“, „Интермол“, „Петробарт АВИА“) у односу на исти период лане је у просеку мањи за око пет одсто, а на појединим локацијама је забележен далеко већи пад промета.

– Просечне малопродајне цене бензина и дизела у Румунији, Бугарској, Македонији, Хрватској и БиХ су ниже него у Србији, тако тако да су бензинске станице ближе граници забележиле пад промета од око 20 одсто – каже Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије.

 НЕКВАЛИТЕТНО

Посебан проблем и за буџет Србије и за пословање компанија чланица УНКС, које су претходних година биле највећи инвеститори у овој области у Србији, је нелојална конкуренција. Појављује се пре свега захваљујући нелегалним активностима и продајом горива сумњивог квалитета, које на тржиште Србије улази илегалним каналима. Зато и није чудо да је Србија међу стотину земаља света сврстана на 93. место на ранг-листи по квалитету горива у свету.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Одабраним београдским кафићима милиони из буџета

5 (3) Држава је у последњих месец дана преко Фонда за развој одобрила преко 50 …

ДА ЧОВЕК ЗАПЛАЧЕ: Напредњачко затирање Србије! – Апокалипса на Венчацу (ВИДЕО)

4.8 (5) Планина Венчац полако нестаје захваљујући Српској напредној странци и њој блиских компанија које …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *