Државне институције Русије одустају од америчког софтвера и опреме

0
(0)

Извор из врха Министарства веза и масовних комуникација саопштио агенцији ИТАР-ТАСС: „Забране неће бити. Међутим, сви који чине државу и раде за државу постепено ће своје IT-пројекте за опрему и софтвер везати за превидљивије партнере”

Нешто раније је руски министар за везе Николај Никифоров – коментаришући писање Wall Street Journal о деловању америчке шпијунаже у Русији и Украјини – написао на свом твитер-налогу да америчке структуре силе „саме стављају крст на коришћење у Русији софта и жељеза из САД”

Руски министар је још подвукао: „Американци сами објвљују да започињу информациону шпијунажу према Русији”

МИНИСТАРСТВО веза и масовних комуникација Русије не планира да забрањује коришћење америчког софтвера и опреме у државном сектору и институцијама.

Преносећи овакав став министарства, руска државна агенција ИТАР-ТАСС истовремено је наговестила могућност да „државне структуре саме постепено пређу на друге софтверске програме и опрему”.

Извор из вхра министарства саопштио је агенцији: „Забране неће бити. Међутим, сви који чине државу и раде за државу постепено ће своје IT-пројекте за опрему софтвер везати за превидљивије партнере”.

Неколико сати раније, руски министар за везе Николај Никифоров написао је на свом твитер-налогу – коментаришући писање Wall Street Journal о деловању америчке шпијунаже у Русији и Украјини – да америчке структуре силе „саме стављају крст на коришћење у Русији софта и жељеза из САД”.

Још је додао: „Американци сами објвљују да започињу информациону шпијунажу према Русији”.

Министарство Никофорова већ је, заправо, узело курс на замену увозних информационих технологија и ради тога је парламенту већ поднело више нацрта закона.

Примера ради, у фебруару је Државној Думи већ поднело нацрт закона који забрањује куповину стране опреме за везе уколико постоји слична опрема домаће производње.

Почетком марта је у Думу стигао нацрт закона који забрањује да се сајтови државних органа и установа, укључујући и општинске, држе на страним серверима.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Макрон тражи да се ЕУ осамостаљује од САД и постане пол у светској политици као Кина

5 (2) * Оценио да Савет безбедности УН  не функционише и да је то додатни …

mi6 centrala london

БРИТАНИЈА НАСТАВЉА ВЕЛИКУ ИГРУ: Карабашки рат и планови британско-турског савеза

5 (3) Свет наставља да расправља о ситуацији око Нагорно Карабаха, а у том контексту …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend