ДСС: Вучићев експерт Лазар Крстић коштао Србију 1,1 милијарду евра

0
(0)

НЕОДГОВОРНА и нестручна власт која је задуживала Србију у америчким доларима коштаће српски буџет, односно грађане Србије, више од 1,1 милијарду евра!

Држава се од 2011. до 2013. године код међународних кредитора задужила емитовањем доларских обвезница у вредности од 5,25 милијарди долара, за које је по тадашњем курсу добила око 3,9 милијарди евра. Главница дуга по основу обвезница које су емитоване у USD доларима у овом тренутку износи око 5 милијарди евра, што је после свих плаћаних камата, за 1,1 милијарду евра више него што је држава добила приликом емитовања обвезница.

Само задуживање државе у доларима је спорно, имајући у виду да 60-80% прилива од извоза Република Србија остварује у еврима, да су девизне резерве НБС углавном у еврима, те да је домаћа валута везана за евро. То значи – да бисмо извршила враћање дугова у доларима – да држава мора да на тржишту купи одређену количину долара.

Епохално најављен, Вучићев стручњак, бивши министар финансија Лазар Крстић, имао је прилику да у свом мандату обавезе у доларима конвертује у евре, међутим то је одбијено.

Јавности никада није објашњено зашто то није урађено, а грађани Србије данас дугују 1,1 милијарду евра више, само по основу курсних разлика. То је двоструко виши износ од оног који је власт СНС уштедела смањујући плате пензионерима и запосленима у јавном сектору.

Дакле, њихову неспособност плаћају директно грађани Србије и њихове породице.

(саопштење Демократске странке Србије)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нови напредни закон за скидање коже са леђа: Плаћаћемо порез на шупе, кокошињце, бунаре…

4.4 (14) Од Нове године плаћаћемо порез на подруме, шупе, бунаре, котларнице, базене, свињце, кокошињце, …

Ето друже Сороше Србија је добила и Роме за министре али су му на жалост већ прилепили надимак ВАЗЕЛИН

4.4 (8) Кандидат за министра грађевинарства Томислав Момировић изјавио је да му је велика част …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend