fbpx

Дужничко ропство Крагујевца

0
(0)

Укупна задуженост града Kрагујевца за узете дугорочне кредите од комерцијслних банака, са најновијим кредитним задужењем од 9,5 милиона евра, одобреним 28. јуна, према званичној информацији, износи близу 35 милиона евра.

Истовремено, Kрагујевац Електропривреди Србије и локалној “Енергетици”, за утрошену а неплаћену струју и топлотну енергију, дугује скоро три милијарде динара, док је градска комунална привреда само по основу кредита дужна близу 400 милиона динара.

С друге стране, бивши градоначелник Kрагујевца Верољуб Стевановић тврди да су од јавних још већи тзв “прокривени дугови” града, настали махинацијама и “диловима”. Према његовој процени, град Kрагујевац дужан је чак негде 130 милиона евра, што је скоро 20 годишњих буџета шумадијске престонице.

У информацији Градске управе за финансије наводи се да су “месечне обавезе по кредитном задужењу за месец јул 37.973.927 динара”, као и да су последњег дана маја ове године “кредитна задужења јавних и јавно-комуналних предузећа била 385.740.638 динара”.

Некадашњи градоначелник Стевановић “прикривене дугове” и “дилове” Стевановић убраја дуг за набавку угља и подсећа, притом, да се угаљ из Пљеваља раније довозио до Пријепоља, па возом до Kрагујевца. Сада, наводи, све иде камионима

„Значи – неко је у послу. Неко је у игри и за три милиона евра које су дате за Сервис (бивши Заставин продајно – сервисни објекат, крај језера “Бубањ”, који је град купио како би изградио нову крагујевачку аутобуску станицу – прим. З.Р.) Сада је неко заштићен, али не може заувек да буде заштићен. Kад су ме сменили, дугорочни дуг града је износио девет милиона евра, за све инвестиције које смо имали. Сада је тај дуг већи од 130 милиона евра, а за пет година власт Радомира Николића није ни текуће одржавање радила. Питам се – где су толике паре? Александар Вучић је директно из буџетске резерве Kрагујевцу дао 30 милиона евра за пет година. Није реч о трансферним средствима. Само у фебруару ове године Kрагујевац је из буџетских резерви добио 446 милона динара“, тврди Верољуб Стеванови.

Бивши градски функционер Небојша Васиљевић оцењује да је “град већ у овом тренутку презадужен”, те да му прети “дужничко ропство”.

„Ако се има у виду оставрење буџета, види се да се текуће обавезе измирују пре свега захваљујући закљученим репрограмима за струју и грејање и доспелости кредита. Неприхватљиво је да се овај тренд настави јер ће само обавезе у 2020. бити близу 800 милиона динара. Ако се у потпуности реализује кредит са Европском банком за обнову и развој обавезе града биће близу 60 милона евра, што је већ дужничко ропство, каже Васиљевић и констатује да “не само да више нема простора за капиталне инвестиције, већ да ће бити доведено у питање и финансирање основних обавеза града, међу којима су комунано одржавање, социјална давања и плате”.

Ново задуживање града (оно недавно одборено од 9,5 милион евра, које ће бити реализовано преко ЈKП “Шумадија”), којим треба да се финасира реализација градских капиталних инвестиција, међу којима је и јавна гаража, према Васиљевићевим речима, прети да потопи не само локални комунални сектор, него и читав град.

„Излаз је пре свега у поверавању комуналних делатности. Гаража би требало да буде реализована са приватним инвеститорима, а град треба само да наплаћује таксу по сваком започетом сату. Бесмислено је да град купује асфалтну базу, финисера грађевинску механизацију када она неће бити искоришћена ни десет процената. Предузеће ће само стварати губитак који град неће моћи да покрије. То ће све скупа у потпуности да блокира град. Неприхватљиво је да се у 21. веку реализује концепт државног капитализма, односно да град покушава да буде највећи капиталиста“, сматра Васиљевић.

Пише: Зоран Радовановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Држава нема новца за антикризне мере, мораће у кратком року да се задужи за око 6,5 милијарди евра

2.4 (11) Мере Владе Србије усмерене за ублажавање економских последица епидемије корона вируса су добре, …

У Крагујевцу потврђен други случај коронавируса

5 (1) КРАГУЈЕВАЦ – У Крагујевцу је потврђен други случај корона вируса код 50-годишњег пацијента …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *