Џихадисти шире мрежу утицаја на Балкану

0
(0)

Балкански и муслимани у Македонији се налазе на удару радикалних структура у Муслиманском братству и вехабистичког покрета, тврди Стефан Сулејман Шварц, извршни директор Центра за исламски плурализам и Међународне мреже умерених муслиманских научника, свештеника, интелектуалаца и новинара, чији се краци протежу у двадесет држава света.

Поткрепљујући ову оцену, он је, између осталог навео и пример деловања активиста Исламског омладинског форума (ФРИ) у Македонији, који је пре две године био домаћин предавању о европском исламу које је одржао Хани Рамадан, брат „муслиманске интелектуалне суперзвезде“ Тарика Рамадана.

– Браћа Рамадан су унуци Хасана ал Рамадана, креатора Муслиманског братства. Тарик Рамадан је био повезан са омраженим проповедником Јусуфом ал Карадавијем, који се налази у Катару и тренутно представља водећу личност Европске муслиманске мреже (ЕММ) – каже Шварц и упозорава на ширење њихове мреже у региону.

Он наводи да је алармантно то што се ЕММ проширује на Косово и у Србији.

– Циљ ЕММ на Косову је да се радикализирају и мобилизирају муслимани против секуларне државе, док су у Србији ЕММ и радикали желе свој утицај у званичним немуслиманским институцијама – истиче Шварц.

Он објашњава да вехабисти и радикали Муслиманског братства у Македонији имају блиске односе са лидером косовским муслимана Наимом Тернавом.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Меркелова дала зелено светло, Немци наоружавају Косово

3 (2) Док с једне стране, Немачка пропагира преговоре између Приштине и Београда, с друге …

Коха: Технички тимови Београда и Приштине у четвртак у Бриселу састављају текст споразума Србије и Косова

3.4 (5) Очекује се да ће коначни споразум између Косова и Србије бити састављен на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *