Е-књиге – популарније од штампаних

0
(0)

Популарност електронских књига удвостручена је 2011. године и први пут су књиге у овом формату биле продаваније од штампаних, бар када је реч о фикцији за одрасле

ЊУЈОРК – Популарност електронских књига удвостручена је 2011. године и први пут су књиге у овом формату биле продаваније од штампаних, бар када је реч о фикцији за одрасле.

Најновије истраживање Удружења америчких издавача показало је да је продаја е-књига скочила на 15 процената тржишта 2011. у односу на шест процената 2010. године.

Укупно је, међутим, продаја књига на америчком тржишту опала за 2,5 процената на 27,2 милијарде долара 2011. за разлику од 27,9 милијарди 2010. године.

И док су екњиге добиле на популарности и продате су у вредности од преко две милијарде долара, већина издавача највећи део прихода и даље убира од продаје штампаних књига – 11,1 милијарди у 2011.

„Одушевљени смо што је извештај показао да је индустрија остала стабилна – па чак се у појединим областима и развила – у овим тешким економским временима“, рекао је извршни директор Групе за истраживање индустрије книга Лен Влахос.

Издавачкој индустрији користила је појава и веће интересовање за екњиге, али су званичници страховали од негативних ефеката затварања „Бордерса“, другог по величини ланца књижара у САД, после 40 година пословања и тужби против „Епла“ и већих књижара због цена е-књига.

Популарност е-књига из године у годину јача, преноси Ројтерс, и поред првобитно спорог прихватања дигиталног формата.

У студији се наводи да, када је реч о књигама за одрасле, екњиге чине 30 посто укупне продаје, што је значајан скок у поређењу са 13 процената годину дана раније.

Књиге за одрасле у електронском формату први пут су по продаји надмашиле штампане романе тврдих корица (хардцоверс) иако комбинација чврстих корица, брошираних издања и брошираних издања која се продају по тржним центрима и самопослугама и даље доноси више прихода од екњига.

„Е-књиге су показале да их читаоци без преседана прихватају али различити штампани облици и даље остају присутни што значи да читаоци желе да имају избор“, рекао је Влахос.

У Србији, електронске књиге су и даље у повоју. Издавачка кућа „Стубови културе“ недавно је почела са издавањем екњига и први наслов је „Бонавиа“ Драгана Великића.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *