Сиромаштво нагриза САД

0
(0)

Број сиромашних у САД наставља да расте и очекује се да ће најновији подаци показати да је он највећи у последњих 50 година, пише АП

Алармантне бројке показују да сиромаштво нагриза Америку као 60-их година прошлог века, а да су катастрофално стање у економији и светска криза довеле до тога да сваки шести Американац, односно њих 47 милиона, живи испод границе сиромаштва.

Економисти и академици рекли су за АП да ће стопа сиромаштва нарасти са 15,1 одсто, колико је износила 2010. године, на чак 15,7 одсто. 

Чак и ако не буду остварене најцрње прогнозе, раст од само 0,2 одсто биће довољан да ниво сиромаштва буде највећи од болне 1965. године. 

Како пише АП, рекордно ширење сиромаштва забележено је у многим категоријама становништва, посебно ван централних градских регија, а све је више обесхрабрених радника који потпуно одустају од тржишта рада. 

Аналитичари подсећају да је највиши ниво сиромаштва забележен 1959. године, када је износио 22,4 одсто, а да је након 1965. године најгоре било 1983. када је ниво износио 15,2 одсто. 

Стручњаци су рекли и да ће ниво незапосленсоти бити између 15 и 16 одсто бар још две године, да ће се наставити раст сиромаштва међу онима који не раде пуно радно време, као и да ће међу становништвом старијим од 65 година, али и међу децом бити забележени нови рекордан број сиромашних. 

У САД су на граници сиромаштва четворочлане породице са годишњим приходом од 22,314 долара за четворочлану породицу, као и индивидуалци са примањима од 11.139 долара годишње. 

Најсиромашнијим се сматрају они који живе са највише половином тог износа и њихов број ће и у наредним годинама бити око 6,7 одсто, кажу стручњаци.

 

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Све мање Американаца спремно да се вакцинише против ковид 19 вируса

5 (1) Растући скептицизам око вакцине Цовид-19 у САД-у се наставља, а мање од половине …

У првом тв-дуелу Трамп демолирао Бајдена

5 (2) * Доналд Трамп рекао за време дебате да је последњих година платио милионе …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend