Србија

Ефектива: Не журити с повлачењем тужби против банака

Из „Ефективе” поручују грађанима да не повлаче тужбе одмах док се не види да ли ће бити неких промена до краја ове године и док не стигну прве пресуде под новим околностима

Грађани који су после првостепених пресуда од банака наплатили рецимо 10.000 динара, а због допуњеног става Врховног касационог суда у другом степену изгубе спор, мораће да врате најмање још пет пута толико новца. Према рачуници Удружења за заштиту корисника финансијских услуга „Ефектива”, осим 10.000 динара банци, морали би да исплате и износ затезне камате од око 10 одсто годишње, као и трошкове извршитеља и адвоката банке, што је још око 50.000 динара. Толико би их коштало уколико су новац добили извршењем (одмах после првостепене пресуде), што је већина грађана који су тужили банке због наплате трошкова обраде кредита и чинила. Уколико је исплата била добровољна, односно на захтев банке, чиме је она признала тужбени захтев и спор је окончан, грађани нису у обавези да враћају новац. Баш као и у случају да је пресуда била другостепена и да банка није изјавила ревизију. Дејан Гавриловић, председник удружења „Ефектива”, каже да је од око 170.000 тужби које су покренуте против банака због незаконито наплаћених накнада, петина „безбедна”, док су остали грађани у потенцијалном проблему – или ће морати да врате новац или ако су им спорови у току, вероватно ће их изгубити и онда сносити трошкове адвоката друге стране.

Већина је спорове против банака покренула с вером да ће их добити јер им је то „поручивао” и Врховни касациони суд. Најпре ставом да банке морају да докажу да су постојали трошкови обраде кредита, а онда и потврђивањем пресуда у корист грађана у протекле три године – каже за „Политику” Гавриловић и додаје да је промена става ВКС која банкама омогућава да наплаћују трошкове обраде кредита без обавезе да образложе њихову структуру – скандалозна.

Да подсетимо да постоје бројни спорови у којима је суд тражио да се ради вештачење и у којима се од банака захтевало да докажу стварне трошкове обраде кредита. Занимљиво је да ни претходним ставом из 2018. године ВКС није забранио банкама да наплаћују те накнаде, али их је ипак условио. Судови су банкама нудили да докажу трошкове и пресуде би вероватно биле донете у њихову корист, али пошто доказа није било, у 99 одсто случајева пресуде су донете у корист грађана.

Одједном ВКС саопштава да банке не морају да доказују ништа и тиме им поручује да могу да наплаћују било шта. Сигуран сам да је направљен договор с банкама. Врхови суд је оваквом одлуком нашкодио не само грађанима који су тужили банке него било коме ко би неког тужио, обесмисливши правну сигурност – истиче Гавриловић. Проблем је и то, додаје, што у нашем законодавству немамо колективну тужбу, а са друге стране се грађани онемогућавају да подносе масовне тужбе које произилазе из чињенице да је неко „масовно” кршио закон, а то је код нас углавном случај с банкама, комуналним предузећима, мобилни и кабловским оператерима.

Гавриловић каже да не треба заборавити да је ВКС у овим случајевима 100 одсто решења донео у корист дужника. Ако је и међу судијама владало јединство око тога, из „Ефективе” питају шта се онда десило 16. септембра и зашто је став допуњен односно у потпуности промењен.

Нека иницијатива је постојала, а она може бити само у вези с банкарским лобирањем. Имали смо пре ове одлуке ВКС два покушаја, најпре измене Закона о парничном поступку, па онда аутентичног тумачења Закона о облигационим односима, опет у корист банака. И на крају ово. Још у фебруару појавио се докуменат у коме се из Америчке привредне коморе од државе тражи помоћ у заштити интереса банака у Србији. Зашто Америчка привредна комора када у Србији немамо ниједну америчку банку нити банку с њиховим капиталом – каже председник удружења „Ефектива”. Он додаје да не верује да су судије ВКС одлуку донеле на сопствену иницијативу посебно јер је познато да су у претходне три године имале јединствен став.

Чекајући прве пресуде

Из Удружења банака Србије саопштили су да позивају грађане који су их тужили до 17. септембра да се одрекну поднетих тужбених захтева најкасније до 31. децембра јер ће се у том случају банке одрећи права на наплату својих трошкова од њих или се сагласити да свака страна сноси своје трошкове. Из „Ефективе” поручују грађанима да не повлаче тужбе одмах док се не види да ли ће бити неких промена до краја ове године и док не стигну прве пресуде под новим околностима.

Јелица Антељ

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 10. 2021)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!