fbpx

ЕФЈ: Онемогућавање новинарима да присуствују конференцијама лоша пракса Србије

5
(1)

Европска федерација новинара (ЕФЈ) саопштила је да је Србија увела лошу праксу одржавања конференција за штампу током пандемије коронавируса, на којима не присуствују новинари, већ морају унапред да пошаљу питања.

„Ово није прихватљива алтернатива за физичко присуство на конференцијама. Још једном подсећамо владе да се пандемија не сме користити за ограничавање слободног протока информација“, наводи се у саопштењу ЕФЈ-а.

Kако преноси Удружење новинара Србије, ЕФЈ је позвао земље у којима није дозвољено да новинари постављају питања уживо на конференцијама због коронавируса да их организују на другачији начин, попут видео конференција уживо.

„Иако новинари не би требало да буду у салама на конференцијама са великим бројем људи, важно је да се не ограничава слобода штампе и могућност новинара да постављају питања“, навела је федерација.

ЕФЈ је обавестио Удружење новинара Србије и да је случај Србије да се унапред, имејлом постављају питања новинара на конференцијама за штампу уврштен на сајт мапе медијских слобода земаља чланица Европске уније и кандидата за улазак.

Подсетимо, од 11. априла на редовним конференцијама за медије које се одржавају свакога дана у 15 часова одлуком Владе новинари постављају питања путем мејла.

Влада је овакву одлуку донела, како је наведено, „због све веће забринутости новинара, сниматеља и фоторепортера за своје здравље и након приговора о угрожености на конференцијама за медије председника и чланова Владе, као и стручњака”.

Извор: Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

гориво цена

Гориво поскупило за пет динара у последњих пет недеља

0 (0) Просечне малопродајне цене бензина и дизела у претходних пет недеља повећане су за …

“Пад БДП Србије у другом кварталу највеће смањење производње од 1999. године”

5 (1) Србија је под утицајем здравствене кризе у другом кварталу ове године, према прелиминарним …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *