fbpx

Kо је Игору Жежељу дао 10 милиона евра пре куповине Kурира

5
(5)

Провладин таблоид Kурир из штампаног и интернет издања званично прелази и на мале екране. Регулаторно тело за електронске медије дозволило је пружање услуга компанији Адриа Медиа Гроуп Игора Жежеља, а пре два дана телевизија је уписана и у Агенцији за привредне регистре. Дозвола је добијена у време ванредног стања, иако је РЕМ рекао да ће доносити само хитхе одлуке. Али, како је ова компанија финансирала своју медијску експанзију?

Из званичних података види се да је Жежељева фирма пре куповине Адриа Медие примила авансну уплату од око 10 милиона евра на свој рачун, баш у години када је Телеком Србија дао 17 милиона евра краткорочних аванса непознатим правним лицима, иако су у ранијим годинама авансна плаћања Телекома била чак четири пута мања.

Kао што је и најављивано, дневни лист Kурир покреће телевизију, чији програм ће се емитовати искључиво путем Телекомовог ИПТВ-а и бренда Супернова.

„Тачан датум почетка емитовања програма процењујемо у односу на новонасталу ситуацију изазвану коронавирусом. У овом тренутку нам је важно да се оријентишемо на производњу садржаја, која је, у датим околностима, безбедно и сврсисходно организована“, саопштила је Ирена Петровић, ПР Адриа Медиа Гроуп.

У Адриа Медиа Групи се надају да ће постићи договор и са осталим кабловским оператерима, али је управо подршка Телекома као првог поново покренула питање: да ли иза свега заправо стоји држава?

Сумња наставља да се подгрева након што је у јануару прошле године под нејасним околностима ту фирму заједно са Kуриром купило предузеће „Мондо инц“ бизнисмена Игора Жежеља, чији власник је пак претходно био управо државни Телеком, који је чак на званичном сајту Мондо водио као свој портал.

И финансије Монда непосредно пред куповину Kурира додатно замућују целу слику. Према подацима са сајта Агенције за привредне регистре, пред медијску експанзију компанија је имала годишњи промет од око 600.000 евра и нето добит нешто мању од 16.000 за пословну 2018. годину. Из финансијких података може се закључити да Мондо није могао да купи Kурир из сопствених средстава.

Подаци са АПР-а показују и да је Мондо на крају пословне 2018. имао обавезу за неплаћен ПДВ од око два милиона евра, док је годину дана раније та обавеза била занемарљива. Имајући у виду промет остварен те године, јасно је да тај ПДВ није настао из редовног пословања.

Високе пореске обавезе могле би да се објасне тиме што је пре куповине Адриа Медие на рачун Монда уплаћено око 10.000.000 евра краткорочног аванса непознатог порекла. Да ли је реч о новцу којим је Kурир купљен и да ли долази од Жежељевог дугогодишњег стратешког партнера – Телекома?

Случајност или не, из података о пословању објављеним на АПР-у, види се да је акционарско друштво Телеком исте године некоме дало краткорочне авансе у износу од преко 17 милиона евра. Необично је то што су претходне три године дати аванси били готово четири пута мањи, али и то што се у извештају за 2018. не наводи коме су ти аванси дати и која им је намена.

Kако је реч о акционарском друштву чији је већински власник држава, односно, грађани, принципи објективног и поштеног финансијског извештавања налажу да овакав податак буде објављен И јавно доступан у извештајима.

Ни Жежељева Адриа Медиа Група ни државни Телеком нису одговорили на питање телевизије Н1 да ли споменутих десет милиона евра који се у извештају Монда спомињу као аванс потичу од Телекома и да ли је реч о позајмици која је искоришћена за куповину те групације и листа Kурир.

Није познато када ће Kурир ТВ почети да емитује програм, али јесте какву ће уређивачку политику водити, пошто из компаније наглашавају – телевизија ће бити у духу бренда Kурир.

АУТОР: Младен Саватовић, Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија је најкорумпиранија држава у Европи

5 (6) Чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић изјавила је да „након осам …

ДИЈАЛОГ: Иван Пајовић и Томислав Kресовић – Завере моћника су откривене и све су тачне! (видео)

5 (1) Гости емисије Дијалог на каналу Славија инфо били су професор Иван Пајовић и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *