ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА: Тешки метали стигли до Дрине, тајкун Богићевић да плати сву штету, трошкове чишћења и кривично да одговара! (видео)

0
(0)

Градско веће Лознице затражило хитно решавање проблема истицања хемикалија са јаловишта из рудника у Столицама, код Крупња. Концентрације метала на ушћу Јадра у Дрину повећане за неколико стотина пута од дозвољене. Поднета тужба против „Фармакома“, у чијем је власништву јаловиште.

Такав закључак биће упућен у Владу Србије после поражавајућих резултата испитивања квалитета воде у кориту реке Корените, коју је узорковао Институт за јавно здравље из Шапца, објављено је на сајту Општине Лозница, преноси Танјуг.

Тешки метали стигли до Дрине

Веће је формирало радну групу која ће пратити реализацију онога што је одлучено и свакодневно бити укључена у збивања на терену где живе угрожени грађани.

Уколико се не почне са решавањем тог еколошког проблема, руководство Града Лознице предвођено градоначелником Видојем Петровићем и челницима локалних самоуправа Крупањ, Богатић и Шабац – затражиће хитан пријем код председника Владе Србије ради налажења најповољнијег решења.

Јаловина из некадашњег рудника антимона „Столице“ у Костајнику, која је кренула реком Коренитом, стигла је до Дрине, рекао је члан Градског већа Јанко Алексић, наводећи да је присуство тешких метала толико евидентно да је довољно да се у целом крају прогласи еколошка катастрофа.

„На основу најновије анализе узорака воде са четири мерне станице, на самом уливању Јадра у Дрину, налази су више него поражавајући. Гвожђе, олово, кадмијум, цинк, бакар, арсен, жива, антимон и манган, који се налазе у категорији од 1 до 4, у већини узорака овде су ван те класе.

„Концентрације гвожђа на месту уливања Јадра у Дрину повећане су 290 пута, а антимона 160 пута у односу на дозвољене“, упозорио је Алексић.

То је потврдио и члан Градског већа Драгослав Добрић, који је рекао Танјугу да је Завод за јавно здравље из Шапца, анализом воде у реци Коренити, евидентирао изузетно високе граничне вредности гвожђа, олова, антимона, арсена – чак десетине пута веће од дозвољених.

Што се тиче Јадра, он је у свом току од уливања Корените у Јадар, па све до Јелава где се улива у Дрину, проглашен за воду ван класе због присуства антимона и арсена, живе и олова у огромним количинама, због чега је река добила сиву боју.

Што се тиче Костајничког потока, ту су вредности тешких метала неколико стотина пута веће од прописаних, навео је Добрић.

Добрић је истакао да се на ванредној седници Градског већа од стручњака могло чути да се ту ради о акумулирању опасних, тешких метала у биљкама, животињама и људима који током времена постају опасни.

Владина радна група за санацију јаловишта

Навео је да му је начелник за стратегијска документа у Министарству заштите животне средине Александар Весић, у телефонском разговору објаснио да је посебна радна група коју је Влада формирала, урадила предлог мера за санацију јаловишта из рудника „Столице“, а који је прослеђен министарствима пољопривреде, водопривреде и заштите животне средине, рударства и енергетике и здравља, где се чека њихова сагласност.

По добијању њихове сагласности, Рударски институт из Земуна ће идуће седмице утврдити да ли је тај пројекат применљив и да ли са улагањима од 66 милиона динара могу да се ураде ободни канали и поправи колектор.

Ванредном заседању Градског већа данас су присуствовали и представници суседних општина, месних заједница које се налазе у сливу Корените, Јадра и Дрине, начелник Одељења за ванредне ситуације МУП-а Србије Александар Стојковић, републички рударски и водни инспектор Синиша Танацковић и Весна Вујић.

Заседању су присуствовали и директор Завода за јавно здравље у Шапцу Милијана Поповић, представници Дома здравља и Опште болнице у Лозници, али и више удружења грађана и невладиних организација.

Услед огромних и дуготрајних падавина током маја, које су за последицу произвеле клизиште брдског масива на који се наслања флотацијско јаловиште „Столице“, дошло је до пуцања две бране, а касније и треће и истицања више хиљада кубних метара јаловине.

Јаловина и воде из јаловишта излиле су се у речицу Корениту, у месту Костајник, а која се улива у реку Јадар на око 20 километара.

До поновног пробијања бране и истицања јаловине у поток Костајник дошло је 17. јула, после обилних падавина, када је јаловина с бочне стране пробила већ оштећену брану јаловишта и излила се у поток.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине, заједно са Министарством рударства и енергетике, формирало је крајем јула посебан тим за праћење реализације хитних мера за санацију изливене токсичне јаловине антимона из затвореног рудника „Столице“ код Крупња.

 

РТС, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗБОГ КОРОНЕ МАЊЕ ДОЗНАКА ИЗ ИНОСТРАНСТВА: Прилив пао за 23,8 одсто у првих пет месеци

0 (0) ПРИЛИВ по основу дознака у Србији је у првих пет месеци ове године …

ЗАШТО СРБИ ЈЕДУ КИНЕСКИ БЕЛИ ЛУК? Три пута је скупљи, а ова ствар се ставља у њега да би изгледао боље

4.9 (8) СРБИЈА већ годинама увози бели лук, највише из Кине, али и из Египта, …

5 Коментара

  1. ГУСЛЕ НА МАРАКАНИ

    ДЕЛИЈЕ поручиле гејевима: НЕ-ЋЕ ШЕ-ТА-ТИ!

    На овај начин делије су послале поруку Гејевима да неће шетати БЕОГРАДОМ!

    http://www.youtube.com/watch?v=lhSuoBgaCxk#t=50 ВИДЕО – ГУСЛЕ НА МАРАКАНИ

  2. Zar je moguce svugde u svetu se trudimo zastititi milje nase zemlje a u Srbiji se prosipaju hemikalije gde su vrednosti i norme zivota dragi ljudi?

  3. Zar je moguce svugde u svetu se trudimo zastititi milje nase zemlje a u Srbiji se prosipaju hemikalije gde su vrednosti i norme zivota dragi ljudi?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *