субота , јануар 20 2018

Економија ЕУ као опасност по читав свет

Развијени су се сложили: европској економији не пише се добро, а својим лошим стањем угрожава привредно здравље – целог света.

Организација која окупља 34 напредне светске економије, ОЕЦД, поново је снизила своју процену раста за еврозону, позвавши Европску централну банку да размотри начине да раст подстакне.

Зона евра би према тој процени требало да ове године доживи пад привредне активности од 0,6 одсто, што је у супротности са повољним трендовима у земљама попут САД и Јапана. Предвиђа се и раст стопе незапослености, чији просек у 17 земаља – чланица блока тренутно износи 12 одсто. Продужена слабост европске економије могла би да нашкоди укупној светској економији, упозорио је ОЕЦД. 

„Европа је у ужасној ситуацији. Сматрамо да би еврозона требало да размотри агресивније опције“,оценио је главни економиста те организације Пјер Паоло Падоан, за Ројтерс.

А КИНЕЗИ… 

Просечна стопа раста бруто друштвеног производа 34 земље – чланице ОЕЦД ове године требало би да износи 1,2 одсто, а идуће 2,3 процента. Кина није део ове организације, али је у сличним извештајима неизбежна: стручњаци ОЕЦД прогнозирају јој годишњи раст од око осам одсто.

Пре шест месеци, прогнозе су зони заједничке европске валуте такође предвиђале привредни пад, али од 0,1 одсто. ОЕЦД за лоше изгледе у 2013. криви мере штедње којима као да нема краја, слабо пословно поверење и лоше услове кредитирања. Европској централној банци се сугерише да размисли о стимулисању економије монетарном експанзијом. 

Трајна слабост у Европи могла би да еволуира у стагнацију, с негативним последицама за глобалну економију, пише у извештају, који се објављује два пута годишње. 

У поређењу с Европом, САД и Јапан су акценат ставили на подстицајне мере. Јапанска економија ове године би требало да се увећа за 1,6 одсто, мада стручњаци ОЕЦД помињу сумњу да ће раст бити настављен идуће године, пошто влада буде смањила потрошњу. У Америци се очекује двопроцентни раст бруто друштвеног производа. Процене раста британске економије снижене су на 0,8 одсто ове године и 1,5 одсто 2014.

 

Новости

Актуелно

Шта означава тајни код Џулијана Асанжа?

Оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж је 1. јануара објавио на Твитеру песму певачице М.И.А. „Папер Планес“ …

Лавров: САД да повуку нуклеарно оружје из Европе или ће Русија распоредити своје у близини граница САД

Министарство спољних послова Русије позвало Америку да уклони око 200 својих нуклеарних бојевих глава са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons