„Економист“: Србија на петом месту листе земаља са највећим „вишком смртности“
Фото: Бета/Влада Србије/Слободан Миљевић

„Економист“: Србија на петом месту листе земаља са највећим „вишком смртности“

Србија се налази на петом месту листе земаља са највећим „вишком смртности“, који указује на потенцијалну разлику између пријављеног и стварног броја смртних случајева од последица ковида-19, објавио је британски магазин Економист, позивајући се званично објављене податке за период од 1. априла 2020. године до 30. јуна ове године.

Према том истраживању, на првом месту листе је Перу, следе Бугарска и Северна Македонија, а место испред Србије заузела је још само Русија. Број званично евидентираних случајева коронавируса у Србији у посматраном периоду је 7.030, док је у истом периоду преминуло 30.210 људи више од просека у последњих пет година.

Економист у свом чланку указује да укупан број смртних случајева узрокованих пандемијом коронавируса нажалост може бити вец́и од пријављеног броја, наводећи више разлога за ту претпоставку. Прво, званична статистика у многим земљама искључује жртве које нису биле позитивне на ковид-19 пре смрти – што може бити вец́ина на местима са ниским капацитетима за тестирање.

Друго, болнице и матичне књиге можда нец́е обрађивати изводе смрти неколико дана, па чак и недеља, што ствара заостајање у подацима. И трец́е, пандемија је лекарима отежала лечење других болести и обесхрабрила људе да иду у болницу, што је, како је наведено, можда индиректно узроковало повец́ање смртности од других болести осим ковид-19.

Знатно више смртних случајева од петогодишњег просека

Како су истакли аутори истраживања, један од начина да се објасне ти методолошки проблеми је употреба једноставније мере, познате као „вишак смртности“, о чему је пре годину дана говорио и члан Кризног штаба др Предраг Кон, поредећи број људи који умиру због било ког узрока у одређеном периоду са вишегодишњим просеком броја смртних случајева.

Лондонски недељник је користио статистичке моделе за креирање полазних основа, предвиђајуц́и број смртних случајева који би сваки регион нормално забележио 2020. и 2021. године. Нулта основа представља просек броја свих смртних случајева у једној земљи у периоду од 2015. до 2019. године, при чему број изнад нуле значи више смртних случајева него што се очекивало.

„Економист“: Србија на петом месту листе земаља са највећим „вишком смртности“

Анализа Економиста показује да је у вец́ини држава број такозваних прекомерних смрти (у поређењу са основном вредношц́у) вец́и од званично објављеног броја смртних случајева од инфекције ковид- 19.

Портал Н1 већ је писао о сумњама у тачност података о броју преминулих од последица ковида у Србији које су се појавиле у јуну 2020. године, а кулминирале крајем прошле године, када су наводе о манипулацији подацима изнели и лекари окупљени у удружењу “Уједињени против ковида“ (УПК).

„Прикривају праве податке да би имали чиме да се хвале“

Да се у Србији скривају подаци о стварном броју умрлих од болести ковид-19 био је „готово уверен“ и председник Синдиката лекара и фармацеута Србије и члан Савета УПК др Раде Панић, који је у разговору за наш портал изнео тврдњу да власти прибегавају прикривању тачних података о преминулима “да би имали чиме да се хвале, јер све што су до сада причали епидемија им је избила из руку“.

У прилог тим тврдњама ишао је и званичан податак Републичког завода за статистику (РЗС) о броју преминулих у децембру 2020. године, који је био већи за чак 6.805 у односу на десетогодишњи просек броја умрлих у том месецу. У истом месецу, према подацима Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”, број преминулих од последица ковида-19 износио је званично 1.646.

Број умрлих у Србији од 1. априла до 31. децембра 2020. године већи је за чак 15.372 у односу на исти период прошле године, односно за 13.069 у поређењу са десетогодишњим просеком, показују подаци РЗС. Још већа разлика забележена у првих шест месеци ове године, када су, према званичним подацима, у Србији преминуле 14.302 особе више од просека за период јануар – јун од 2010. до 2019. године.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Тотална распродаја: Парама грађана и државном имовином Вучић плаћа своју слободу и смрт Србије

Тотална распродаја: Парама грађана и државном имовином Вучић плаћа своју слободу и смрт Србије

Штета коју Вучић прави лудачким договорима са странцима сахранила је Србију. Готови смо и нема …

Док РТС рекламира Рио Тинто, француска државна ТВ критикује тај пројекат у Србији (видео)

Док РТС рекламира Рио Тинто, француска државна ТВ критикује тај пројекат у Србији (видео)

Француска државна телевизија објавила је докуменатрану емисију о пројекту Рио Тинта у Србији, у којој …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *