fbpx
Beograd, 23. aprila 2015. - Premijer Aleksandar Vucic (L) i gradonacelnik Beograda Sinisa Mali na otvaranju Samita gradonacelnika. U beogradskom Centru Sava je, pozdravnim govorom gradonacelnika Beograda Sinise Malog, poceo Samit gradonacelnika gradova centralne i jugoistocne Evrope, koji se u prestonici Srbije odrzava u organizaciji Grada Beograda, a u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED). FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIC/ bk

ЕКОНОМСКИ УБИЦА! Вучић буџетским новцем покрива губитке страних банака у Србији

0
(0)

Нацрт закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима усвојен је на седници Владе Србије, након чега ће бити упућен у скупштинску процедуру, саопштила је Влада.

Министар финансија Синиша Мали истакао је да се тим лекс специјалисом решава проблем који постоји више од једне деценије, као и да су му претходили тешки преговори, али да је пронађено компромисно решење.

„Овај лекс специјалис је компромисно решење између неколико заинтересованих страна – грађана, односно удружења која их представају, банака, и државе са треће стране. Разговори нису били нимало лаки, али смо успели да нађемо компромис и најбоље могуће решење за све три стране“, казао је Мали.

Како је објаснио, нацртом закона обухваћени су сви корисници кредита који су и даље задужени у швајцарским францима, без обзира на висину дуга.

„Предвиђено је да се преостали део дуга конвертује у евре, као и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто. Додатно олакшање представља и чињеница да се обрачун конверзије врши на износ без затезних камата“, истакао је Мали и захвалио свим учесницима преговора.

Нацртом закона је предвиђено да каматна стопа не може бити већа од 3,4 одсто плус тромесечни или шестомесечни ЕУРИБОР, односно фиксна каматна стопа не може бити већа од четири одсто.

У року од 30 дана од дана ступања на снагу тог закона банка је дужна да достави корисничку понуду за закључење уговора.

Уколико прихвата да се конверзија стамбеног кредита уради у складу са тим законом, корисник је дужан да у року од 30 дана од дана пријема докумената о томе обавести банку и са банком закључи уговор о конверзији.

Нацртом закона биће омогућено да се реши проблем око 16.800 људи који су задужени у швајцарским францима.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СКАНДАЛ у МУП-у ЦГ: Мимо воље људи дају документа на латиници и „црногорском језику“

0 (0) Наиме, приликом подизања нових личних докумената грађани су јутрос остали непријатно изненађени када …

Вучић ове године задужио Србију преко три милијарде евра, јавни дуг ће до краја године достићи 30 милијарди евра, а он са Кинезима без тендера уговара брзу пругу Београд – Ниш

5 (7) Странка слободе и правде (ССП) указала је данас да је председник Србије Александар …

4 Коментара

  1. nikakvi gubitci ne postoje, ako uzmes jedan euro ne moze se vracati tri a da to nije tezak kriminal. — nego se sa takvima mora drugacije razgovarati, pa ce oni svoje prnje pokupiti i nestati. — dosta nam je genocidnih govana.

  2. Povlascen polozaj stranih banaka datira od 2002. god, kada su ugasene (4.1.2002) cetiri domace banke: Beobanka, Investbanka, Jugobanka i Beogradska banka. U trenutku je bez posla ostalo 8.500 bankara. I, pocele su da pristizu strane banke.
    Pomenuti Lex specialis ce olaksati unekoliko polozaj duznika kredita sa valutnom klauzulom u CHF. A sta je sa ljudima koji nisu mogli da dobace da otplacuju, pa je aktivirana hipoteka i ostali bez stana? Takodje, sta je sa korisnicima kredita koji su vec izvrsili konverziju (pod nepovoljnijim uslovima, bez subvencija)?
    O njima ni reci!!!

  3. Ima se, može se! Nije on to zaradio, samo je zemlju zadužio za 12 milijarde evra plus kredite Rusije, Kine itd. Može da baca narodne pare i otete penzije u razne znane i neznane bunare: RTB Bor, promašene investicije, gradnja puteva i puteljke kao autoputeve, na njegov način, promašene kredite, tetkine kredite i kuće. Da se zna ko je vlasnik zemlje Srbije. On i samo on, to može i to samo on ume?

  4. A sta ocekujete od nesposobne neznalice, nestrucnog diletanta, basibozuka bez dana radnog staza, nistariju bez morala, da nesto uradi!?
    Svasta!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *