Економија

Електропривреда Србије (ЕПС) пред продајом

Завршни ударац економских убица инсталираних и владу Србије

Према информацијама којима располажу поједина одељења Агенције Европске уније за сарадњу енергетских регулатора (АЦЕР), режим Александра Вучића поново разматра могућности брзе продаје Електропривреде Србије (ЕПС). Овај пут озбиљно притиснут огромним дуговима овог јавног предузећа, суочен са последицама његовог дугугодишњег разарања, које је лично спроводио на штету читаве државе, уз помоћ својих страначких пријатеља, кумова и локалних мафија.

Н. В.

ЕПС је годинама служио за запошљавање чланова напредњачке секте, па је данас, од 30.000 запослених у овом привредном гиганту, већ данас њих 10.000 вишак. Већина тог „вишка” су били страначка армија, ботови, родбина и пријатељи водећих људи СНС, у свим градовима Србије. Такође, већина њих никада ништа и није радила (нити долазила на посао) у ЕПС осим што је „примала” плату..

У ЕПС-у постоји тајни списак 1.186 радника „без посебног задужења”, који никада нису били на радном месту, а примају просечно месечно око 97.000 динара.

У централи Вучићеве СНС, сви знају да сваки од тих „радника” ЕПС-а има своје задужење. Једни за скупљање гласова, други се воде као обезбеђење СНС скупова, трећи су класични „ботови”, четврти дане проводе у теретанама и у скупим ресторанима, а позивају их само кад треба физички спречити било какву побуну у Србији.

Постоји и око 7.000 „невидљивих” на платном списку ЕПС-а, који су „база” страначких митинга, курири, „теренски” агитатпри и слично. То су СНС специјалне јединице које су запослене у ЕПС вољом главних повереника за округе, а цео посао води Вучићев кум, Дарко Глишић. Много од њих који „примају” плату у ЕПС имају и стварне послове, приватне фирме.

Сличан је случај и у ПТТ Србије, где су фиктивно запослени одређени број певача и старлета, локалних протува, надриуметника, криминалаца „у оставци” и сличних припадника шареног фолклора српског полусвета.

У Ужицу је недавно неким чудом објављена пресуда против ЕПС-а у којој се ово јавно предузеће проглашава кривим због нелегалне наплате “трошкова гарантованог снадбевача”. Иначе за седам пуних година, колико траје ова пљачка, ЕПС је приходовао око 400 милиона евра од тог „џепарења” грађана, па је сада, по пресуди, ово јавно предузеће дужно сваком домаћинству 14.000 динара. Било би равно чуду да се то и догоди.

Док СНС ботови „примају” плате и не раде, ЕПС-у недостају физички радници, занатлије и инжењери свих смерова. Нема их, нити ће их бити, јер ову јавну кућу школовани стручњаци већ дуже времена заобилазе као епидемију куге.

Kад је реч о већ поменутим СНС ботовима у ЕПС, који је пред продајом и пред распадом, треба рећи да је то само део оних који “прате” гласаче, нуде им посао или им прете. Ради се о спирали уцена и прању пара.

Продаја радних места, сексуалне уцене, присуство митинзима СНС, обезбеђење сигурних гласова, политичка подобност, лажне дипломе о стручности, растеривање стручних и савесних радника су довели до уништења ЕПС а посебно најважнијег енергетског објекта у систему, термоелектране ТЕНТ.

Kако је ЕПС пао на дно, којим мизерним методама пљачка грађане очигледно под притиском СНС и Вучића лично. На пример, према Закону о енергетици свако бројило затечено са оштећеном пломбом је у надлежности ЕПС-а. То значи да је сваки радник који наиђе на такво бројило дужан је да обавести ЕПС и да то бројило замени о трошку предузећа.

1

Ако Србија сирову нафту плаћа 20% мање зашто је онда гориво на пумпама најскупље?!

Преваран и његов успех

Вучић је притиснут тешким дипломатским поразима и јавним рушењем медијске слике коју је направио о себи као о важном и поштованом државнику у Европи, почео да говори и понеку истину што је иначе до сада избегавао да чини. Наиме, он је јавно изнео податак да смо у предходном периоду из Русије увозили сирову нафту типа “урал” која је 20% јефтинија у односу на друге типове нафте.

Ово је наравно једна дивна вест и очигледан акт руског пријатељства према грађанима Србије, али оно што се отвара као питање је због чега је онда гориво на пумпама које плаћају наши грађани најскупље у региону?! Тренутно је цена евродизела на нашим пумпама 1,82 евра по литри док је у Хрватској која увози скупљу нафту и плус гасно уље из Русије без кога не би могли да праве нафтине деривате та цена 1,8 евра.

Истовремено, Мађарска која као и Србија има повлашћену цену руске нафте свом становништву евродизел продаје за 1,5 евра по литри.

Права истина је да Вучићев режим буквално пљачка сопствене грађане и не дозвољава да цена горива буде нижа. Разлог је једноставан, што је виша цена у малопродаји већа је вредност акциза као и наплаћени ПДВ. Уједно, што су цене веће то је укупни промет у динарима у порасту што прави лажну слику о вредности српског БДП-а којом потом Вучић около маше хвалећи се успехом своје економске политике, саопштава Народни слободарски покрет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
magazin-tabloid.com

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!