Емирати купују осам пољопривредних комбината

0
(0)

Комбинати имају обавезу да од добијеног новца врате дугове којим ће скинути све хипотеке, залоге и остала оптерећења на имовину која се продаје

ПРЕДУГОВОР који је Србија склопила са Уједињеним Арапским Емиратима око заједничког улагања у пољопривреду подразумева продају 7.453 хектара осам пољопривредних комбината у реструктурирању. Купац тих хектара биће нова компанија, која тек треба да се оснује. „Ал Дахри“ ће припасти 80 одсто удела у том новом, практично домаћем предузећу, док ће 20 одсто имати Република Србија и Град Београд.

Управо ће та нова, српска фирма у већинском страном власништву, купити пољопривредно земљиште, опрему и објекте од следећих седам комбината: „Агробачка“ Бач, „Братство јединство“ Неузина, „Драган Марковић“ Обреновац, „Јадран“ Нова Гајдобра, „Млади борац“ из Сонте, „Омољица“ из Омољице, „Војводина“ из Старчева. Цена по хектару износиће 10.000 евра, док ће опрема и објекти накнадно бити процењени. То је укупно 51,23 милиона евра, за земљиште седам комбината.

Када је реч о Пољопривредној корпорацији Београд, нова компанија ће од ПКБ купити само пољопривредно земљиште, и то 2.329 хектара по цени од 12.000 евра, што укупно износи 27,948 милиона евра.

Када је реч о запосленима, не постоји обавеза њиховог преузимања. У предуговору се само каже да ће се учинити све да компанија преузме што већи број радника. Разговараће са сваким од њих, а остаће они који испуњавају „задате критеријуме“.

 

ЗАКУП АКО неко од ових осам комбината, после склапања коначних уговора, буде хтело да даје у закуп рибњаке, винограде старости од три до 30 година, вишегодишње засаде старости до 15 година, функционалне пољопривредне објекте и системе за наводњавање, а који се налазе на земљишту у државној својини, мораће прво да их понуди новооснованој компанији. Она ће имати право пречег закупа.

 

Осим преузимања у власништво овог пољопривредног земљишта, нова компанија добиће право и да користи површину од 3.664 хектара земљишта које тренутно користи Војна установа Моровић – погон Карађорђево, као и зграда и ресурса, на период од 30 година. Ово земљиште је у власништву државе, а нова фирма мораће претходно да склопи уговор са Министарством одбране, које има уписано право коришћења над њим. Нова команија мораће годишње у корист Војне установе Моровић да издваја 20 одсто приноса оствареног на овом земљишту.

Такође закључиће са Министарством пољопривреде уговор о закупу 2.982 хектара у државној својини, на 30 година. Цена закупа првих 10 година биће 250 евра по хектару годишње, а после тога ће се усклађивати у односу на европски индекс цена у малопродаји. У сваком случају, цена закупа током целог периода неће моћи да буде већа од 370 евра по хектару годишње.

Крајњи рок за склапање коначних уговора је 31. март ове године. Тек након тога, „Ал Дахра“ ће уплатити договорен износ за куповину земљишта, најдаље до краја маја. Комбинати имају обавезу да од добијеног новца врате дугове којим ће скинути све хипотеке, залоге и остала оптерећења на имовину која се продаје.

НАВОДЊАВАЊЕ

НОВА компанија ће обезбедити инвестицију у износу до 100 милиона евра, у системе за наводњавање, агротехнички развој и обртна средства. Износ ће бити инвестиран у пољопривредно земљиште којим управља и које обрађује нова компанија, без обзира да ли је оно у својини, закупу или се обрађује по основу уговора о пословно-техничкој сарадњи са војном установом Моровић – погон Карађорђево.

 

Новости

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Ал Дахра“ СРПСКИМ парама покреће нови пројекат на комплексу бившег ПКБ-а

1 (2) Компанија „Ал Дахра Србија“, која је прошле године постала власник ПКБ-а, планира изградњу …

МУКЕ СТОЧАРА: Јагњад и овце за багателу

4.8 (4) ИЗУЗЕТНО ниске цене прасади, а посебно оваца и јагњади на сточним пијацама ових …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *