fbpx

Мејер: Амбасадори САД мисле да су изасланици империје

0
(0)

ПОЛИТИЧКИ аналитичар из Вашингтона Стивен Мејер оценио је да амбасадори САД у земљама Балкана виде себе као неку врсту “империјалног изасланика” који има “од Бога право” да интервенише у сваком аспекту балканске политике, економије и друштва, по чему се не разликује ни амбасадор те земље у БиХ.

Мејер, пензионисани професор Универзитета за националну одбрану и бивши службеник ЦИА за Балкан, сматра да амбасадор САД Сарајеву Патрик Мун пречесто покушава да утиче на БиХ и њене лидере када је реч о суштинским питањима “у којима има мало стручности и која са правом треба да буду остављена вољи лидера и народа БиХ”.

Мејер се пита с којим правом Мун осуђује национализам у БиХ, посебно када су, како сматра, САД међу најнационалистичкијим земљама.

УПЛЕТЕНОСТ У ИЗБОРЕ – ВЕОМА често амбасадори су дубоко и интимно укључени у унутрашње послове земаља у којима су постављени. То се посебно односи на америчке амбасадоре, нарочито на Балкану – каже Мејер и додаје да су се неки амерички амбасадори у региону чак мешали и у изборе у земљама у којима су постављени.

– С којим правом он саветује БиХ како да побољша своју безбедност, посебно када трагедије као она у школи Сенди Хук доводе у питање америчке стандарде безбедности? Можда је БиХ потребна војска, а можда и не – то није на њему да каже – тврди Мејер.

С којим правом, пита се Мејер, Мун инсистира да БиХ треба да буде чланица НАТО, “организације која је наџивела своју корисност распадом СССР-а – угрожава животе људи из БиХ у Ираку и Авганистану”.

Мејер сматра да амерички амбасадори “превише често, вођени осећајем самопрецењивања, које се заснива на претпоставци да бити амерички дипломата аутоматски даје право да те особе увек знају шта је најбоље”, верују да седе “код ногу Бога”.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Да ниси НЕСПОСОБАН и КОРУМПИРАН као што јеси Срби би контролисали Балкан!

5 (1) Немци и Французи још увек се нису договорили око тога „шта ће да …

Меркел позвала земље Европе да размишљају о свом месту у свету без америчког лидерства

5 (1) * У интервјуу који је истовремено објавило више великих европских листова, изразила наду …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *