fbpx

Енергија тресе и остале цене

0
(0)

СКУПЉИ гас за 10 одсто, који однедавно плаћа индустрија и најављено поскупљење електричне енергије за велике потрошаче погураће директно цене. То ће повући за собом читав низ производа, посебно хране – млека, уља, меса, месних прерађевина, кондиторских производа. Како упозоравају економисти, основне намирнице могле би да поскупе и до 10 одсто.

Одлуком државе, електрична енергија ће великим индустријским потрошачима поскупети у два наврата током године. Једино тако могу да се ублаже последице раста цена енергента који је незаобилазан трошак у свакој производњи.

– Први раст не би требало да буде већи од 20 одсто који се очекује до лета – истиче Слободан Петровић, секретар Удружења за енергетику и рударство у Привредној комори Србије. – Велики потрошачи енергената би са коначним повећањем цене струје и до 60 одсто морали да поскупе своју робу и до 10 одсто. Либерализацијом тржишта енергетике од 2013. индустријски произвођачи имају могућност да уместо једног, одаберу неког од 20 потенцијалних „продаваца“ струје. То се, међутим, неће много одразити на финалне цене енергената, јер ЕПС и даље нуди најповољнију цену киловата, иако је у међувремену поскупео. Мали трговци електричном енергијом немају ту конкурентску снагу.

 

НАЈСКУПЉИ КУБИК И у министарству енергетике се слажу да је цена гаса од 488 долара за 1.000 кубика, по којој Србија купује енергент из Русије – превисока.
– Цена гаса мора да иде наниже или не морамо да трошимо гас – каже помоћник министра енергетике Петар Станојевић.
– Према прогнозама Ројтерса цена руског гаса за Европу је око 370 долара за 1.000 кубика. Србија је једина земља у југоисточној Европи која није склопила уговор о испорукама гаса за ову годину. То је у надлежности „Србијагаса“ који то треба да договори, а држава може само да помогне у томе, а не да купује и уговара цену гаса.

 С обзиром на то да је струја трошак у свим производима и услугама, постоји и индиректни одложени ефекат, који ће пре или касније подићи инфлацију.

– Дејство поскупљења киловата је одложено и неће истог момента доћи до ланчаног поскупљења, али је оно неминовно – сматра Александар Стевановић, економиста. – Очекујем да нова поскупљења енергената подигну инфлацију око један одсто.

Давор Јовљевић, директор продаје и маркетинга индустрије меса „Топола“ каже да су повећање цена гаса и струје фактори који сигурно утичу на крајњу цену производа. 

У овом тренутку је, додаје, незахвално прогнозирати колико би то могло процентуално да учествује у поскупљењу.

Зоран Пралица, председник Уније приватних пекара, објашњава да скок цена гаса неће утицати на поскупљење хлеба, јер врло мали број пекарских пећи у Србији користи тај енергент.

– Ипак, цене електричне енергије, међутим, зависно од нивоа најављеног раста, условиће свакако поскупљење у пекарској индустрији – додаје Пралица. – У којој мери, тешко је сада прогнозирати, јер то зависи од погона до погона и од врсте горива које се користи у производњи. Да би се спречила поскупљења основних намирница, неопходно је регресирати основне сировине, о чему се већ разговара са ресорним министарством.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Субвенционишете Курту и Мурту а наплаћујете прикључак на гас уместо да субвенциоништете гасификацију Србије!

3 (2) Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да прикључак домаћинстава у Србији на …

Поскупљују цигарете, алкохол, кафа…

1 (2) Због новог усклађивања акциза са прошлогодишњом инфлацијом од фебруара ће поскупети цигарете, алкохолна …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *