fbpx

ЕПС краде од грађана како би ислатили Зораниних 100 евра: Већи рачуни стигли и за празне станове!

0
(0)

РЕДОВНО плаћам све своје обавезе, па и струју. За децембар ми је стигао за 30 одсто већи рачун него за новембар, па сам дошао у дистрибуцију да питам зашто и како јер ми је стан три недеље децембра био празан. Упоредио сам рачуне из децембра 2012, када је моја породица све време била у стану, и приметио да се број потрошених киловата мало разликује. 

Проблем Мирослава Л., који се у четвртак нашао у дугачком реду испред шалтера дистрибуције у Београду, само је један у неколико хиљада потрошача. Децембарски рачуни су уобичајено сваке године „трн у оку“ свима, јер су готово увек већи од новембарских. После сумњи министарке енергетике Зоране Михајловић у тачност децембарских рачуна, у „ЕПС Снабдевању“ су у контроли утврдили да су децембарски рачуни за електричну енергију тачно обрачунати и да није дошло до системске грешке.

– Поједини купци су добили веће рачуне, јер је потрошња у децембру у Србији била већа за 24 одсто у односу на новембар – кажу у „ЕПС Снабдевању“. – Повећање износа на рачуну у динарима није директно сразмерно повећању потрошње у киловат-сатима, јер је износ који купац треба да плати условљен зонским начином обрачуна. И минимално повећање потрошње неког купца може да доведе да из зелене зоне пређе у плаву или црвену, што повећава износ рачуна. Тарифним системом одређено је да се растом потрошње у киловат-сатима износ рачуна повећава прогресивно.

У „ЕПС Снабдевању“ истичу и да на повећање потрошње утичу и верски и државни празници када се већ традиционално бележи већа дневна потрошња. На нивоу целе Србије то је раст од 24 одсто, а на подручју Београда чак 31 одсто. И температура је, тврде, увећала рачуне. Измерене средње месечне температуре у Београду су у новембру биле 9,8 степени Целзијуса, а у децембру три степена. У ЕПС истичу да сваки купац има право на рекламацију уколико има и најмању сумњу у исправност рачуна, јер увек постоји могућност да дође до грешке у појединачном случају.

– У новембру сам струју платила 4.000 динара, а сада ми је стигао рачун од 6.700 динара – жали се Александра С. – Трошила сам исто и у децембру и у новембру. И даље машина за веш ради ноћу, као и бојлер, нисам се догревала јер ми је централно грејање било довољно. Трудим се да водим рачуна о сваком трошку.

МИНИСТАРКИН ПРИМЕР

– На примеру два рачуна које је Зорана Михајловић, министар енергетике, развоја и заштите животне средине, представила као проблематичне утврђено је да је очитавање бројила тачно и да је обрачун исправан – истичу у „ЕПС Снабдевању“. – Увећани рачуни ових купаца последица су повећања њихове потрошње у децембру.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићеви сатанисти ударили на светиње и у Вреоцима, волели би да сруше две цркве

5 (6) Вреоци место код Лазаревца, некада чувено по вредним и добрим домаћинима, културној и …

Погледајте како теку радови на изградњи брзе пруге Београд-Будимпешта (видео)

5 (3) Погледајте како су текли радови на брзој прузи Београд Будимпшета и то у …

7 Коментара

 1. Ne znam za taj zakon. Ko je i kada,ukinuo socijalnu i zdravstvenu zajednicu…osmočasovno radno vreme …subotu i nedelju …godišnji odmor…ubio i građansku i radničku klasu ? Kojim zakonom? Kada? Za vreme vanrednog stanja? Za veme građanskog rata? E neće moći da imbecilna manjina vlada bezmudom većinom više.Gde ste drugovi sindikalci,gde ste drugovi članovi socijalističke internacionale?

 2. EVO STRUČNOG OBJASNJENA citiram Mirko Glogovac: Evo kako nas EPS krade,tj drzava,brojilo je najmanji problem jer ono samo ocitava. El. brojilo bi trebalo da meri tacnu potrosnju elektricne energije bez obzira na napon. Kad se kaze da je uredjaj 1100W on je 1100W na 220v jer ima impedansu od 44oma i vukao bi 5A. Kad je manji napon on trosi manje jer unutrasnja impedansa ne moze da se promeni tako da uredjaj ostane 1000w, ako je napon 170V snaga ce biti 657W, struja 3.86A (samo ce ti brojilo obracunavati da trosis 850W). Da bi nastavo da trosi 1000W uredjaj bi morao da se prebaci na potpuno drugacije kolo sa nizom impedansom dakle za 170V morao bi da promeni impedansu na 26oma, i onda bi vukao 6.5A (i brojilo bi mu onda merilo 220*6.5=1430w) i onda bi mogao da te lazno utera u vecu zonu.Sto znaci krade se naravno sa manjim naponom ali se krade u smislu naplate neisporucene energije, ne krade se tako sto na racunu bude X kwh vise.Dakle, u indukcionom električnom brojilu postoji dva elektromagneta, strujni i naponski koji prouzrokuju da se disk vrti. Brzina okretanja diska je proporcionalna trenutnoj snaz.Broj obrtaja kod tih brojila zavisi samo od jačine električne struje. Ostatak mehanizma integrali bi tu snagu da bi se dobila utrošena energija…pr. ako ti treba 2 sata da skuvaš ručak, zbog slabog napona ploča se ne zagreva dovoljno. što ne proizvodi dovoljno toplote , zbog čega kuvaš ručak 3 sata,drugi pr. ako se greješ na TA peć,cilj ti je da je napuniš do kraja za 8 sati jeftine tarife. Ako je napon niži, možda nećeš stići da je napuniš u jeftinoj tarifi pa ćeš plaćati 4 puta skuplju struju..Takođe uređaji se vremenom oštećuju od slabog napona, naročito high tek uređaji kao što su kompjuteri, klime,… što im smanjuje rok upotrebljivosti.Da zakljucim,brzina okretanja diska zavisi i od napona i od struje. Bez obzira da li je struja 2A, a napon 110V, ili je struja 1A a napon 220V, disk se okreće istom brzinom jer brzina zavisi od trenutne snage (220W) a ne od trenutne struje (1A odnosno 2A)…hteo sam reci kradu nas nevidjeno a narod i dalje cuti,treba ustati i jebati mater svima koji na ovakav kvaran nacin nacin potkradaju narod,a ne naplacuju onima koji duguju struju preko 100.000 dinara,ne idu u Veliko Trnovo gde svako domacinstvo duguje preko 200.000 dinara,ne napalcuju mafiji i tajkunima sa dedinja,tv zvezdama i javnim licnostima a udaraju po narodu djubrad jedna izdajnicka.

  • Svaka cast na iscrpnom isterivanju ISTINE !

  • Bravo majstore na strucnom tumacenju. Strasno je sto nas sisaju kao ovce. Zorana se pravi najvna i vrlo providno stiti narod. Sramotno je tumacenje EPS da su racuni uvecani zbog praznika.Trebaju im pare za izbore u martu i ovo je bratko lepa suma, taman da se ima i za kafane.

  • ko od vas kontroliše kada počinje, a kada završava jeftina struja.
   ja sam u ovom mesecu vršio kontrolu i doša do zaključka da nas ojadiše u vreme jeftine struje tj, da nam se i tada očitava skupa struja.
   navešću primer samo za protekla tri dana: skupe struje sam potrošio 52.5 kw, a jeftine 2 kw. u ta tri dana tri puta uključena mašina u vreme jeftine struje…..
   po završenom čitanju za ovaj mesec objaviću tabelu sa čitanjima pa će vam sve biti mnogo jasnije inače trenutni napon je 198 v.

   u februaru ću raditi čitanja u 00.00 h i 8.00 h sa fotografijam u vreme čitanja i kontrole napona.

 3. Objasnjenje im je za stado ovaca. Kako onda objasniti uvecane racune u firmama gde se nije radilo par dana pred Novu Godinu pa se spojilo sa Bozicem . Znaci nisu se pekli kolaci, pracence….vec kljuc u bravu. Potrosaci isti. Moj institut je dobio 60 000 din. veci racun u odnosu na Novembar. Volela bih da mi sada Zorana objasni gde su otisli kilovati.

 4. Poslusajte moj savet ukoliko dodju iz epsa da menjaju strujomer vi pozovite nekog elektricara nezavisnog i ne pristrasnog da prati njihov rad je postoji mogucnos da vam zapale kucu , verovatno se pitate kako vrlo lako povezu vam uklopni sat na dve faze , kad to ucine oni vam uniste uklopni sat i vi imate samo skupu struju odnosno po visoj tarifi ,ili da vam zapale kucu, meni su zamenili strujomer postavili drugi i strucnjaci iz epsa uklopni sat povezali sa dve faze i to je uzrokovalo da elektronika u njemu strada ode ja prijavi da imam samo skupu struju oni meni kazu ne valja ti uklopni kupi novi sto ja i uradim platim taksu postave oni novi kad u jutru imam sta da vidim oko displeja crno sa strane se izduo prijavi ja to opet dođu stručnjaci iz epsa slika uklopni sat skine ga i kaye mi da ga vratim i da ga reklamiram zatim skida plobe sa strujomera gde se povezuju i kaze ovo je lose poveyano a ja njemu kazem napis u zapisnik a on meni kaze ne mogu ja protiv firmu i protiv kolege.A da je doslo do pozara oni bi verovatno rekli lose istalacije, kuca stara 40 god zato vodite racuna koga pustate u kucu i dvoriste proverite da nisu pijani jer postoji mogucnost da ostanete bez krova nad glavom posle njihove intervencije od mene tolko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *