ЕПС више од 4.000 планираних набавки прогласио пословном тајном, њихова вредност 1,2 милијарди евра!

ЕПС више од 4.000 планираних набавки прогласио пословном тајном, њихова вредност 1,2 милијарди евра!

1
(1)

Јавно предузеће Електропривреда Србије објавило је списак више од 4.000 јавних набавки планираних за ову годину, али је процену вредности свих појединачних прогласила тајним подацима. Реч је о поступцима чија је укупна вредност већа од чак 1,2 милијарди евра. Овакав потез јавног предузећа ЕПС, али и Србијагаса, повећава ризик корупције и отвара могућност дојаве максималне цене повлашћеној фирми. Из ЕПС-а, међутим, поручују да ти подаци представљају пословну тајну, јер „постоји опасност да би понуђачи у случају њиховог објављивања нудили максималне цене“.

У Плану јавних набавки Електропривреде Србије наведено је чак 4.034 јавних набавки које то јавно предузеће планира да спроведе у овој години. У том документу пише и да је реч о отвореним поступцима, истакнути су оквирни датуми покретања поступка, закључења и извршења уговора, али нема података процењене вредности ниједне од планираних набавки. Ти подаци проглашени су тајним.

Тако је за грађане Србије и за заинтересоване понуђаче тајан податак колико би, на пример, ЕПС платио ГПС систем за праћење моторних возила, материјал за хидрауличку опрему, електронску и ТK опрему, цеви и цевну арматуру, резервне делове за дизалице…, па чак и печат, моторна уља и ручни алат.

Све ове набавке налазе се у Плану јавних набавки ЕПС-а за 2019. годину, чија укупна вредност износи 143,4 милијарде динара или око 1,2 милијарде евра. На сајту Портала јавних набавки наводи се да ће ово јавно предузеће спровести чак 18 тендера чија је појединачна вредност већа од милијарду динара.

ЕПС: Да подаци нису пословна тајна, нарушили бисмо начело економичности
Мада у Закону јавних набавки пише да је наручилац дужан да у плану јавних набавки наведе и процењену вредност, из ЕПС-а за Инсајдер поручују да су радили све у складу са Законом.

„У свом пословању ЕПС доследно поштује и примењује законе и прописе Републике Србије без изузетка, укључујући и Закон о јавним набавкама. На основу Закона о јавним набавкама ЕПС је донео правилник о ближем уређивању поступка јавне набавке, којим је регулисано да подаци из плана јавних набавки о процењеној вредности јавне набавке представљају пословну тајну, у складу са општим актом којим је уређено питање пословне тајне“, кажу у том јавном предузећу.

У Закону о јавним набавкама заиста се наводи да „ако поједини подаци из плана јавних набавки представљају пословну тајну, не морају да буду објављени“. Ипак је невероватна одлука ЕПС-а да податке о процењеним вредностима више од 4.000 набавки прогласи тајном и тешко да се оне могу подвести под термин „поједини“.

У ЕПС-у за Инсајдер још наводе да су план јавних набавки са подацима о процењеним вредностима доставили свим надлежним институцијама, укључујући и Државну ревизорску институцију и Управу за јавне набавке, која, како су навели, није утврдила несагласност са Законом.

„Објављивањем процењене вредности јавне набавке нарушило би се начело економичности, јер постоји опасност да би понуђачи нудили максималне цене. Управа за јавне набавке није утврдила несагласност ЕПС-овог правилника за Законом о јавним набавкама“, пише у одговору ЕПС-а.

Ненадић: Ризик од откривања информација одабраној фирми
Са друге стране, Немања Ненадић, програмски директор Транспарентности Србије, наводи за Инсајдер да то што ће процењена вредност бити скривена од јавности не значи да ће бити непозната свим потенцијалним понуђачима.

„Напротив, таква тајновитост повећава ризик да ће информација бити јављена само унапред одабраној фирми. Тајност би се могла оправдати једино када на тржишту постоји само један потенцијални добављач“, објашњава Ненадић.

ЕПС је још мање транспарентан био прошле године. Наиме, у Плану јавних набавки за 2018. годину, не само да су подаци о процењеној вредности јавних набавки били означени као тајни, већ су и врста поступка, оквирни датум покретања поступка, закључења и извршења уговора били проглашени тајним подацима.

На питање Инсајдера да ли за овакво поступање Електропривреде Србије постоји икакво оправдање, Ненадић наводи да му је тешко да нађе објашњење.

„Једино што ми пада на памет је да је у питању жеља да избегну одговорност због непоштовања Плана и законске обавезе да измене План пре него што врше набавку, за коју желе да плате више него у оригиналном плану. Зато би требало питати да ли је оригинални план са свим доступним подацима био доступан контролним органима, пре свега Управи за јавне набавке, и да ли је поштован током године“, каже он.

Новинари Инсајдера покушали су јуче да по овом питању добију став Управе за јавне набавке, али директорка није била доступна за коментар.

Податке крије и Србијагас
ЕПС, међутим, није једино јавно предузеће које скрива податке о вредности тендера. ЈП Србијагас још није објавило план јавних набавки за 2019, али је такође процењене вредности свих јавних набавки током прошле године прогласила тајним.

Према Плану, Србијагас је у 2018. спровео 412 тендера, а укупна процењена вредност набавки износила је око 41.000 евра.

Новинари Инсајдера питали су ЈП Србијагас да ли ће вредности планираних јавних набавки и у овој години бити тајни и зашто су као такве проглашене прошле године, али одговор нисмо добили.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Као прво ко гради те две ветроелектране а као друго колико народ плаћа киловат те зелене струје?

Као прво ко гради те две ветроелектране а као друго колико народ плаћа киловат те зелене струје?

4.8 (5) Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас, …

МАШАЛА, биће шушке! НБС дала посао од 10 милиона евра фирми с једним запосленим

МАШАЛА, биће шушке! НБС дала посао од 10 милиона евра фирми с једним запосленим

4.9 (8) Од 100 највреднијих јавних набавки у 2020. години три је склопила Народна банка …

5 Коментара

 1. uz sve te nabavke mogli bi dodatii jednu koja ce biti narodom odobrena, ma siguran sam burno pozdravljena, pa i povecanjem cene struje potporena a to jest elektricnu stolicu. — sasvim je normalno da elektro preduzece elektricnu stolicu za odmor ima.
  — od svih tih para ne znam koliko ide i gde to vise tura, dal kod mame u ambar, jer picousti toliku kasu nema, a ni svojoj guvernerki, iz nenarodne banke, toliko ne veruje da pare, /srebrom ruke ne prlja i ako se srebrom plava krv stice / i zlato kod nje cuva. — ipak ovo je druga, posle Kosova, crna rupa gde pare nestaju i ko zna u kojoj poganoj rupi, sa druge strane, se pojavljuju, legalizuju, sa njima kule i gradovi zidaju, seici, beduini, kozojebci, zlikovci i ratni zlocinci kupuju, pridobijaju i cascavaju; da kod nas kao investiraju, poucavaju i serve, gurbete i gegake zasenjuju; rumunskom cigankom koja zna sva slova i da pise, hertom miler da nas opismenjuje i prevaspitava, zakona poznavaoca i savetnika, istaknutog pedofila, ljudozdera i ubicu, i ono sranje od predsednika i njegove zene, rakom propletene, il babe grobarke nadaleko cuvene, et cetera, et cetera.
  — ni veliki Sadam, ni jos veci Gadafi svojim parama besmrtnost ne kupise, pa nece majci ni ovaj, dzaba medj bracom nevaspitanom il mutom zutim, saveznika i amnestitelja traziti a ni kud pobeci, jer naucenjacki doktori vec davno konopac, elektricni fotelju, kombi sa par osvetnika cekice drzeci izmislili i covecanstvu ko korisnu stvar ostavili, da bi narod zasluzenim, ko zeljene ordene, okacili, izmasirali il ko sniclu izcekicali.
  — molim istinske jezikoznalce, knjizevnike i ostale visoko ucene doktore /ako ih ima/ da mi ne zamere na mojim prostim recima i pisanijama, jer ovde pravila i gramatika ne vaze; gde ce te velikim slovom pisati debila, ono je za korisnog, Zlatoustog ili recimo Svetog Gavrila.

 2. Чим је тамо Грчић директор, ништа не треба да чуди. Шта друго очекивати од муваре који се бавио продајом дроге и крађом аутомобила, а Карићевим парама направио странку преко које је дошао до високих фуннција, „завршио“ факултет и сад је у самом врху власти, где краде на велико. И за себе и за странку. Послушајте пажљиво сваку његову изјаву за ТВ, човек не уме да састави једну просто-проширену реченицу, зато га и нема у медијима.

 3. Joj, ljudi, zajahala nas je najveca gomila zadriglih i zabreklih lopova, manijaka, veleizdajnika koji ne umeju ne prosto prosirenu, nego jednu prostu recenicu da sastave, ali zato pljackaju toliko da ne moze ni jedna Kina, ni Amerika da podnese, a ne ovolicna Srbija!
  I svi su toliko zabrekli i naduli se od zdranja, lokanja i samo sto ne prsnu, poneki i veci postaju od silnog krkanja dok nam deca umiru gladna i bolesna, a narodu se otimaju kuce i stanovi za dug od 5000 dinara koji nemaju cime da plate jer ih bagra pljacka na svakom koraku!
  Sada izmislljaju nove namete, u svojim perverznim i supljim glavudzama, sve samo da se sto vise opljacka, vise se i ne kriju, tolika je alavost i bahatost njihova postala!
  Zavladalo je potpuno bezumlje, prostakluk i nevidjena veleizdaja!

 4. Opljačkani penzioner

  Dovoljno je u Gugl pretragu upisati tekst: „Kolubara-Tabloid“ i pred očima ćete imati niz naslova o tome kako ovaj bivši vlasnik pečenjare upravlja EPS-om i Kolubarom.

  • Da, citava plejada pravih „strucnjaka“ pljacka i cuci na najodgovornijim mestima sto je zaista nezapamceno i u svetu, tu su i keramicar, i vlasnik pecenjare, ima ih svih mogucih zanata, sve sami „strucnjaci“ postavljeni na najbitnija i najvaznija mesta, gde bi zaista morali da budu vrsni strucnjaci!
   Eto u sta se pretvori Srbija.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend