fbpx

Ер Србија губи људе и авионе

0
(0)

Градоначелник Београда Синиша Мали, који је истовремено и председник Надзорног одбора Ер Србије, потврдио је да ће бити отпуштања у националној компанији. За почетак одлази 30 радника. Али, ту није крај. После летње сезоне из флоте ће искључити и три авиона типа ербас А319 (два од три су названа по Горану Бреговићу и Микију Манојловићу) који ће бити највероватније изнајмљени Луфтханзиној компанији Еуровингс са, односно без посаде током целе зимског реда летења, од октобра ове, до краја марта идуће године.

Оде Бреговић у најам: Флота се смањује за три авиона

Како је објаснио Мали, до отпуштања ће доћи због рационализације трошкова пословања и повећања профита. Међутим, да је ствар озбиљна сведочи и јучерашњи извештај Етихада за 2016. годину у којем ова моћна авиокомпанија из Уједињених Арапских Емирата по објављује да је 2016. годину завршила са 1,87 милијарди долара губитка.

Синиша Мали тврди да Ер Србија добро послује и да се губици које је објавио Етихад односе превасходно на пословање Алиталије и Ер Берлина. То је тачно, али ће цену рационализације компаније из УАЕ платити и српска компанија. Пре или касније. Поводом проблема у Етихаду огласио се и Петер Баумгартнер, генерални директор Етихад ервејза.

– Послујемо у сектору који карактеришу прекомерни капацитети, смањење величине тржишта на кључним линијама и промена понашања потрошача, при чему слаба глобална привреда утиче на смањење апетита за потрошњу – навео је он.

– Отпуштања су последица промене пословног концепта компаније и хитне потребе за рационализацијом пословања. Иако финансијски извештај још није објављен, а вероватно ће показати мали плус, стање у тој компанији није нимало ружичасто. Профитабилност је упитна, постоји велики број запослених што није остатак од Јата већ последица партијског запошљавања након доласка Етихада и врше се редукције саобраћаја и смањење флоте што ће сасвим сигурно захтевати додатна отпуштања у наредним данима – каже за „Вести“ Драган Николић, уредник „Авиатике“.

Николић додаје да је давање авиона у лизинг логичан корак јер због смањеног обима посла на зиму ти авиони и нису потребни компанији.

– Иако је то нужно, одлука указује на дубљи проблем у самој компанији, а то је погрешно постављен оперативни концепт од самог старта. Аир Сербиа је покушала да развије трансферни концепт који би неутралисао проблем сезоналности. Овакав концепт успева само тамо где постоји велика фреквенција пословних путовања, а наши простори су светлосним годинама од тога. Овде једино постоји у значајној мери такозвани етнички саобраћај, односно онај који повезује дијаспору са отаџбином – каже Николић.

Преиспитивање партнерства

Етихад има проблема иако је лане забележио већи број путника у својим авионима.
– Бројни фактори су допринели разочаравајућим резултатима у 2016. години. Управни Одбор и тим извршних менаџера од прошле године ради на решавању ових питања и изазова у оквиру свеобухватног стратешког прегледа чији је циљ да се унапреди учинак свих делова групе, што подразумева и темељан осврт на нашу стратегију партнерства кроз инвестиције у друге авиокомпаније – каже Мохамед Мубарак Фадхел ал Мазроуеи, председник управног одбора Етихад ејвијејшн групе.

Посао са Ер Србијом може да буде угрожен, али то је ипак првенствено политички пројекат, а и доноси Етихаду неки новац, сматра др Алксандар Симић, ваздухопловни стрчњак из Швајцарске.

– Уколико се Етихад одлучи да се посвети само себи, Ер Србија ће неминовно постати колатерална штета. Српска компанија у најму има 14 авиона што је енормно оптерећење, а прекидом сарадње лизинг уговори и даље остају на снази. Следеће године предвидјен је долазак 10 нових еирбаса 320 нео и отплата најма за те авионе је оптерецење и за далеко веће компаније, а камоли за Ер Србију – напомиње Симић.

Отићи ће Арапи

– Недавно је Етихад продао свој удео у швајцарском Дарвину, а то је нешто што мислим да чека и Ер Србију и то веома скоро. Ако ни због чега другог онда због тога што је Етихаду потребан хитан рез и раскид са пословном политиком бившег генералног директора Џејмса Хогана, која га је и довела у овај дубоки минус. Етихад ће морати у наредном периоду да се хитно консолидује, а у том процесу ће му Ер Србија, али и остале компаније у којима има удео, представљати сувишан терет, кога се мора ослободити ако мисли да брод у коме се налази не потоне.

Држава Србија, мора да схвати јако озбиљно Етихадову продају акција у Дарвину словеначкој Адрији, јер то може да значи само једно, Етихад је почео да се решава копманија које су му баласт, наглашава Симић.

– Ер Србија не доноси Етихаду губитке, али најављени резови у Ер Србији нису случајни. Показују да се дешавају озбиљне ствари у компанији. А са економијом на Блиском истоку коју је оштетила ниска циена нафте, Етихад мора да редефинише сопствене планове. Треба бити искрен и рећи да можда и нема места на Блиском истоку за три велика превозника (Емирејтс, Катар ервејз и Етихад ервејз), без обзира на национални понос у Емиратима – напомиње Симић.

Лет за Њујорк чиста политика

Линија за Њујорк никада није била комерцијални потез, већ класичан политички пројекат да би се актуелна власт хвалила у јавности представљајући лажну слику успеха, истиче Драган Николић.

– Ова линија није и не може да буде профитабилна. Она ради пристојно, током летњих месеци авиони јесу пуни, али зато ван сезоне авиони лете празни и праве огромне губитке. Чак и када су пуни током јула и августа, ови летови не могу да створе приход који би оправдао њихово постојање, јер су трошкови тих летова изузетно високи, а цена карте није висока – истиче наш саговорник.

Љ. Ивановић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић поново серенда о томе како су плате и пензије „сигурне“

3 (2) ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да су приходи за јул у …

ПСИХОПАТА ТРОВАЧ опет најављује: Вакцина у Србији крајем новембра

1.5 (8) Упркос корони, иако верујемо да ћемо до краја новембра или почетка децембра имати …

Један коментар

  1. ћију,ћију туп

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *