Насловна / Свет / ЕвроАзија / Ердоган предложио Путину да у међусобној трговини користе лиру и рубљу уместо долара
Ердоган предложио Путину да у међусобној трговини користе лиру и рубљу уместо долара 1

Ердоган предложио Путину да у међусобној трговини користе лиру и рубљу уместо долара

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган предложио је руском колеги Владимиру Путину да Москва и Анкара у међусобној трговини користе лиру и рубљу уместо долара.

Коментаришући ту иницијативу главни саветник турског председника Булент Гедикли каже за Спутњик да се руска и турска привреда хармонично допуњују и да је сарадња двеју земаља од виталног значаја за цео регион.

“Рачунамо да ћемо постићи консензус са Русијом и по спољнополитичким питањима и тежимо ка јачању билатералне сарадње“, истиче он.

Према речима Гедиклија, глобална економија се мења и Исток игра у њој све већу улогу. У том смислу, добра економска и политичка сарадња Русије и Анкаре би имале позитиван ефекат за регион.

”Председник Ердоган придаје велики значај развоју односа са Москвом. Коришћење националних валута би веома брзо повећало ефикасност међусобне трговине и надам се да ће наше владе ускоро потписати одговарајуће споразуме. Желео бих да истакнем да када је реч о економији, Русија и Турска нису конкуренте, него се допуњују. Турска има оно што је потребно Русији, и обрнуто. Стога би коришћење лире и рубље позитивно утицало на развој сарадње у енергетици, туризму и грађевинској индустрији“, каже Гедикли.

Раније је председник посланичке групе пријатељства са Русијом у Парламенту Турске Реџаји Бербер рекао Спутњику да је идеја трговања у националним валутама разматрана и раније, али је постала посебно актуелна управо сада, у условима глобалне светске кризе и наглог пораста вредности долара.

“То је створило одређене проблеме у трговини и обрачунавање у националним валутама би допринело отклањању“, истакао је Бербер.

Спутник

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Отворена највећа џамија у Турској 11

Отворена највећа џамија у Турској

ИСТАНБУЛ – Чамлиџа, највећа новоизграђена џамија у модерној Турској, која је првим езаном за јутарњу …

За организацију убиства амбасадора Русије у Турској оптужен и Гулен 12

За организацију убиства амбасадора Русије у Турској оптужен и Гулен

Анкара – У Турској је почело суђење за 28 особа због умешаности у убиство руског амбасадора …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *