ЕУ дефинитивно од Србије жели да направи логор! Амбасадору ЕУ нас "саветују" да изградимо велике прихватне центре за имигранте

ЕУ дефинитивно од Србије жели да направи логор! Амбасадору ЕУ нас “саветују” да изградимо велике прихватне центре за имигранте

Амбасадори и представници амбасада пет најутицајнијих земаља ЕУ у Београду врло су забринути због неспремности Србије да ублажи ситуацију у којој се нашла због великог прилива миграната из ратом захваћених подручја. Они од премијера Александра Вучића очекују да хитно мобилише све расположиве снаге како би Београд направо план и редослед корака за ублажавање проблема, који могу ескалирати. Предложене су и мере које би Србија требало да испуни, сазнаје Данас из својих дипломатских извора.

Неки од закључака са састанка представника најутицајнијих земаља ЕУ у Београду, који је хитно одржан у понедељак, јесу да је Србија потпуно неспремна за ублажавање и решавање проблема са којима се суочава, да власти у Београду хитно морају да схвате у каквој су ситуацији, да проблем са мигрантима и азилантима добија размере озбиљне хуманитарне катастрофе, а предложене су мере којима би Србија, уколико их испуни, могла да ублажи неке од новонасталих проблема.

Закључци и предлози биће предочени Вучићу по повратку из Брисела, а наредни састанак амбасадора могао би да буде организован у четвртак. Представници земаља ЕУ на састанку изразили пуно разумевање за Србију, али и оценили да Србија хитно мора да се мобилише и схвати у каквој се ситуацији налази.

Они су, како нам је речено, закључили да проблем са азилантима добија размере озбиљне хуманитарне катастрофе, са тенденцијом погоршања проблема, да је Србија потпуно неспремна за решавање овог проблема, да се за сада не види начин решења овог ни у односу према Македонији, нити у односу према Мађарској, чији је премијер најавио подизање жичане ограде целом дужином границе са Србијом, да ће се проблем погоршати јер би ускоро Србија могла да постане земља дестинације, а не транзита, као што је било до сада у највећем броју случајева.

Извори наводе да је понуђен пакет мера, уз услов да Србија испуни макар неке од преузетих обавеза из ове области, а то су јаснија законска регулатива, ојачавање капацитета МУП и осталих органа укључених у збрињавање миграната и тражиоца азила, али и почетак изградње озбиљних смештајних капацитета.

Члан сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе Жарко Обрадовић упознао је чланове Комитета за миграције, избеглице и расељена лица са наглим порастом броја миграната који стижу у Србију и истакао да је Србија прихватила преко 30.000 миграната и у прихватним центрима им обезбедила храну, одећу и неопходну медицинску помоћ.

“Они стижу у Србију из земаља Европске уније, из Бугарске и из Грчке, преко Македоније”, рекао је Обрадовић. Он је европским парламентарцима рекао да број миграната превазилази могућности Србије и позвао Савет Европе и ЕУ да подрже и помогну Србију која дели европске вредности и жели да учествује у решавању овог заједничког проблема

.Подсетимо, председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова у Србији Александар Вулин у понедељак није одговарао на наша питања има ли Радна група икакав план за ублажавање проблема и хоће ли се мењати регулатива која се односи на тражиоце азила и мигранте, попут измена закона у Македонији. Он је позвао премијера Вучића да хитно сазове регионални скуп на ком би се расправљало о томе.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Председница невладине организације за заштиту животне средине ОСНА Весна Јаковљевић изјавила је да се приватизацијом …

Одлазећи тиранин покушава да понови лажне изборе, кортстећи се олошем сличним себи

Одлазећи тиранин покушава да понови лажне изборе, кортстећи се олошем сличним себи

Српска напредна странка је депонија политичких превараната, паразита и штеточина, најсрамнијих манекена несреће која три …

3 Коментара

 1. Тај савет да се изграде велики прихватни центри у Србији, нека нам то покажу што ће велике прихватне центре да изграде широм Мађарске, па ће мо ми после њихових искустава са избеглицама да одвагамо и одмеримо да ли ће мо и ми то исто учинити што су учинили и Мађари.

 2. Mrš,mrš… makedonci dele bicikle kako.bi migranti što brže napustili teritoriju,lično sam se uverio poslednjih nekoliko dana.
  Ja bih im obezbedio kamione i što pre ih transportovao do Šida pa neka kod braće hrvati prihvate kao EU

 3. Treba ih što je moguće brže transportovati u hrvatsku!
  Sva raspoloživa sredstva upotrebiti da sto pre stignu kod njih!
  Oni su u EU a i sad je turistička sezona.
  Tako će azilanti stići u EU a komšijama će se povećati broj “turista”!
  Azilanti će ostati i posle turističke sezone,tako da im smeštajni kapaciteti neće biti prazni!
  POMOZIMO NAŠIM KOMŠIJAMA!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *