ЕУ глува за Вучићеву аутократску клептократију јер за њихове потребе комада Србију

ЕУ глува за Вучићеву аутократску клептократију јер за њихове потребе комада Србију

Притисци власти на српско правосуђе и медије све су видљивији “голим оком”, а последњи сведок стања је хајка РТВ Панчево на судију Вишег суда у Панчеву Станку Симоновић због поништења осуђујуће пресуде против новинара Стефана Цветковића по тужби владајућих напредњака.

Престанак прогона судије су од државних органа затражили Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине, позивајући на реакцију и међународну јавност.

Студентске грешке

– Студентски протести јесу покренули нека питања, али би они евентуално могли да издејствују нове изборе на којима би СНС, у оваквим околностима у земљи, поново победио. Сматрам и да је грешка студената што инсистирају на персоналним променама функционера, уместо да захтевају промену правила игре и политичке праксе – оценио је Бојан Стојановић.

Европска унија, међутим, према речима сарадника Факултета политичких наука у Београду Бобана Стојановића, реагује само на папиру. Разлог немешања, види у бављењу Брисела својим проблемима, али и како истиче у кооперативности српске власти.

– Годишњи извештаји Европске комисије акцентирају питања медијских слобода и стање у правосуђу, на шта указује и Европски парламент, али је то без икаквих последица на чињеницу да српске власти не реагују. ЕУ неће јаче утицати на унутрашња питања све док власт Александра Вучића буде сарађивала на питањима регионалних односа, првенствено Косова и мигрантске кризе – каже Стојановић.

Реаговаће, према његовом мишљењу, тек уколико дође до неких промена у региону или политичким односима унутар Србије. Односно, како је навео, уколико се српски опозициони блок или грађански протест добије на снази и приближи се владајућој гарнитури.

Зарад регионалне стабилности Александар Вучић, према речима уредника српске редакције “Дојче веле” Драгослава Дедовића, има подршку Берлина. Међутим, како упозорава наш саговорник, преговарачка поглавља на путу Србије у ЕУ могла би да доведу у питање суштину Вучићеве владавине, пре свега притисак на судство и медије, али и партијску државу као генератор корупције. Премијеру и будућем шефу државе, како сматра Дедовић, неће помоћи ни попустљиви став о Косову.

 

– Он неће проћи са недемократским навикама и демократском реториком. Ако заиста жели у ЕУ, мора да из корена мења начин владавине. Да се мане партијског диктата над друштвом, да ослободи медије и охрабри судије да траже савамалске фантоме, макар дошли до његовог прага – оценио је уредник “Дојче велеа”.

То, сматра он, Вучић неће учинити па ће га, када се тај модел владавине потроши, а студентски захтеви постану захтеви већине грађана, Берлин дефинисати као проблем.

Притисак на слободну реч

“Огољени притисак” на лист “Данас”, био је ударна вест на Твитеру, пошто су оглашивачи масовно отказали уговоре са редакцијом тог дневника.
Грех судије из Панчева је што није потврдила пресуде суда у Вршцу којим је Цветковића познатог по бављењу локалним аферама, Цвета Кајевић-Грубишић осудила на 2,3 године затвора и казну од 2,15 милиона динара. Цветковића су тужили координатор СНС-а за јужни Банат Бранко Маловић, челник општине Алибунар Предраг Белић и Дејан Симеуновић из СНС-а.

Д. Декић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучићев супер брзи воз од 200 км може само 4 МИНУТА ИЋИ ТОМ БРЗИНОМ

Вучићев супер брзи воз од 200 км може само 4 МИНУТА ИЋИ ТОМ БРЗИНОМ

Након што обнова пруге Београд – Нови Сад буде завршена и први возови почну да …

Вучићу, Лаврентије Берија плаче за тобом!

Вучићу, Лаврентије Берија плаче за тобом!

Председник Србије Александар Вучић представио је у уторак у Скупштини извештај о Косову, а током …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *